Tehetetlenek a hatóságok az illegális virágárusokkal szemben

Tehetetlenek a hatóságok az illegális virágárusokkal szemben

Utcasarkon, engedély nélkül árusítják a virágokat Csíkszereda több pontján

Fotó: Borbély Fanni

Kempingasztalokon, kartondobozokon kínálják eladásra virágaikat a forgalmasabb csíkszeredai közterületeken a román vidékekről érkező virágárusok. Mivel ez tisztességtelen konkurenciát jelent, a virágüzletek vezetői több alkalommal jelezték a hatóságoknak a törvénytelen jelenséget. A várt eredmény elmaradt.

Barabás Hajnal

2024. március 27., 11:012024. március 27., 11:01

Tulipánokat, nárciszokat, hóvirágokat, barkát, gerberákat, rózsákat és más tavaszi és idényvirágokat kínálnak eladásra hatósági engedélyek nélkül Csíkszereda forgalmasabb közterületein a mozgóárusok utcasarki „standjainál”.

A jelenség korántsem új keletű, évek óta ez zajlik –

egy éve azonban látványosan megnőtt az árusok száma.

Csibi Attila, az egyik csíkszeredai viráglerakat vezetője a jelenség kapcsán arról beszélt a Székelyhonnak, hogy

március az az időszak, amikor a virágüzletek a téli gyengébb értékesítést egyensúlyozni tudják, viszont amiatt, hogy a városban tizenöt helyen is illegálisan árulják egyesek a tavaszi virágot, nagy veszteség éri a virágüzleteket.

Ilyenkor ugyanis a más megyéből érkező árusok az ideiglenes standjaiknál akár tízezer szál tulipánt is eladnak, ráadásul mindezt törvénytelenül. „Évről évre egyre több virágot hoznak, és egyre több ilyen illegális virágárus van” – jegyezte meg. Tőle tudjuk, hogy

évek óta jelzik ezt a problémát a hatóságoknak, többek között a városházán is, de egyelőre eredménytelenül.

Eleinte arra kérték őket, legyenek türelemmel, hogy alakuljon meg a helyi rendőrség, amely majd fel tud lépni a jelenség ellen. Később aztán azt a választ kapták tőlük, hogy

a bírságoláson kívül nem tudnak mást tenni, mert nincs lehetőségük elkobozni az árut, ezért felmerült, hogy törvénymódosításra volna szükség.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Nem képesek kezelni a problémát?

„A lényeg az, hogy a problémát nem képesek kezelni, holott nem láttam más városokban ilyen szintű problémát.

Idézet
Nem tudom, hogy milyen okból választják ezek az árusok Csíkszeredát, valószínűleg azért, mert itt lehet értékesíteni a virágokat törvénytelenül az utcán”

– osztotta meg saját hipotézisét Csibi Attila. Hozzátette, hogy nem azokról a helyi termelőkről van szó, akik néha bejönnek a városba néhány csokrot eladni, mert esetükbe elfogadták, hogy nekik is meg kell élni valamiből. Itt a más megyékben érkezőkről van szó – hangsúlyozta. Mint kifejtette, látta, hogy egy jászvásári rendszámú furgonban hozták a sok tavaszi virágot a városba.

Idézet
Megveszik a virágot szálanként például két lejért, és eladják hat lejért, nem csomagolják, nem készítenek csokrokat, és gyorsan túladnak rajta”

– jegyezte meg.

Szerinte a városvezetésnek kellene tennie valamit a jelenség visszaszorításáért, mert az egész virágkereskedelmet érinti ez Csíkszeredában. A virágüzletek egész évben nyitva tartanak, alkalmazottakat fizetnek, adóznak, üzlethelyiséget bérelnek – sorolta.

Idézet
Ezek a jövevények gyakorlatilag március 8-án leveszik a fölét a virágárusításnak, nem korrekt módon, és azzal továbbállnak. Ha nem teszünk semmit most sem, akkor jövő márciusban ugyanez lesz”

– vetítette előre.

Súlyos probléma

A hargitai megyeszékhely tizenhat virágüzletének nevében egy másik kereskedő szintén elmondta, hogy a hatóságoknak jelentették az illegális kereskedést Csíkszereda közterületein, ezt korábban megosztották a Facebookon is, hogy nyilvánosan is kifejezzék felháborodásukat a hatóságok tehetetlensége miatt.

„Tulajdonképpen nem tudom, hogy tehetetlenség vagy nem megfelelő hozzáállás ez a részükről.

Idézet
Az a leginkább felháborító, hogy mi adózunk, alkalmazottakat, közköltséget fizetünk, helyiségeket bérelünk, tehát rengeteg költségünk van. Mindeközben egyre több az utcai illegális árus, és az a szomorú, hogy a hatóságok nem csinálnak semmit”

– panaszolta. Hozzátette, hogy az utcai árusok kempingasztalokat, kisszékeket, kartondobozokat hoznak, kirakodnak, most már gerberát és rózsát is árulnak a tavaszi virágok mellett, és a nap végén a szemetet otthagyják maguk után.

Gyakran látni őket a csíkszeredai Piac utcában, a Kossuth Lajos utcában, a Testvériség sugárúton, a forgalmas helyeken. Mint említette:

a városházán azzal védekeztek, hogy eltörölték a 1992-ből származó 12-es számú törvényt, amely lehetővé tette volna, hogy elkobozzák az illegális kereskedelem tárgyát képező árut.

„Ha a városvezetés vagy bármelyik hatóság nem védi meg a javainkat, a vállalkozásainkat, a családjainkat, akkor elég súlyos problémáról van szó, úgy gondolom” – fogalmazott.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Bírságolnak, de ennyi

Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere az ügy kapcsán megkeresésünkre kiemelte, hogy a virágárusok felháborodását teljesen jogosnak tartják.

Idézet
Az utcasarkokon felbukkanó, pillanatok alatt ki-bepakoló mozgóárusok teljesen törvénytelenül járnak el: egyrészt kereskedelmi engedély nélkül árusítanak, másrészt a közterület-foglalásért sem fizetnek illetéket, megkerülve azokat a lépéseket, amelyeket a tisztességesen eljáró helyi vállalkozók megtesznek”

– magyarázta. Hozzátette, hogy a Csíkszeredai Helyi Rendőrség február végétől folyamatosan ellenőrzi ezeket az árusokat.

„A szankciókról egyrészt a 2000/99-es számú kormányrendelet, másrészt a 2018/295-ös számú helyi önkormányzati határozat rendelkezik.

A Csíkszeredai Városháza által kibocsátott kereskedelmi engedély nélkül árusító magánszemélyek 200–2500 lejjel bírságolhatók, míg az illegális közterület-foglalásért 200–500 lejes bírsággal sújthatók.

A helyi rendőrök a napokban is állítottak ki szabálysértési jegyzőkönyveket, de látszólag a pénzbírság nem rettenti el őket. A kiállított jegyzőkönyveket a helyi rendőrség elküldi a lakcímük szerinti polgármesteri hivatalhoz, a bírságok behajtásáról azonban nincsenek információink” – közölte.

Azt az alpolgármester is megjegyezte, hogy

mivel az 1990/12-es számú törvénynek az illegálisan árusított javak elkobzásáról szóló rendelkezéseit egy törvénymódosítással hatályon kívül helyezték, a legfontosabb eszközt vették ki a hatóságok kezéből.

„A helyi rendőrség ennél többet nem tehet, de a lakosság igen: válasszák inkább a helyi vállalkozásokat” – jegyezte meg.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

A helyi rendőrség is erre buzdított egyik Facebook-bejegyzésében a téma kapcsán. Mint írták,

több esetben is pénzbírságot szabtak ki, ugyanakkor javasolták, hogy a lakók ne támogassák az illegális utcai kereskedelmet.

„Helyette inkább vásároljanak olyan termelőktől, kereskedőktől, gazdasági szereplőktől, akik engedéllyel és a termékük származását igazoló dokumentumokkal is rendelkeznek, továbbá a törvényben megfogalmazott előírásoknak megfelelően árulják, tárolják és eladásra kínálják termékeiket” – fogalmaztak.

Maria Plumbu, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője megkeresésünkre ugyancsak arról beszélt, hogy

mivel hatályon kívül helyezték az említett 12-es számú törvényt, az illegális utcai kereskedelem ellenőrzése, bírságolása a helyi polgármesteri hivatalok hatásköre, akik az önkormányzati határozatukban foglaltak szerint intézkedhetnek.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Megkérdeztük a pénzügyi igazgatóságot is

A jelenlegi szabályozás szerint pénzbírságon kívül a helyi polgármesteri hivatal nem tehet mást az illegális utcai kereskedés ellen. Ezért Dimén Hunor Dénest, a Hargita megyei adóhatóság (ANAF) vezetőjét is megkerestük, aki elmondta, hogy a 2023-ból származó 296-os számú törvény fogalmaz meg intézkedéseket a témában. Tőle tudjuk, hogy

az utcai árusok ellenőrzése, azaz az adócsalások elleni „harc” a szebeni adócsalás elleni igazgatóságnak hatásköre (Direcția Regională Antifraudă Fiscală 7 Sibiu), amelyhez Hargita megye is tartozik.

Felhívtuk az igazgatóságot, hogy megkérdezzük, idén mennyi ellenőrzést végeztek az utcai árusok körében, és szabtak-e ki bírságokat, azonban ők az országos adóhatósághoz irányítottak, hogy ott tegyük fel kérdéseinket, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk válaszokat tőlük.

Az említett, tavaly megjelent 296-os számú jogszabály szerint egyébként az országos adóhatóság (ANAF), a vámhatóság és a fogyasztóvédelmi hatóság felhatalmazottjai megbírságolhatják a törvénytelenül kereskedőket, és kiegészítő büntetésként akár el is kobozhatják az árut.

6 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 27., szerda

Napirenden az RCA-árbefagyasztás meghosszabbítása, meg is van az új határidő

A pénzügyminisztérium javasolja, hogy hosszabbítsák meg június 30-ig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (RCA) árának befagyasztását; az erről szóló tervezetet már közvitára bocsátották – jelentette be Marcel Boloş tárcavezető.

Napirenden az RCA-árbefagyasztás meghosszabbítása, meg is van az új határidő
2024. március 27., szerda

Töretlen sikernek örvend a Vitamix biobolthálózat

Megállíthatatlan ütemben fejlődik a Vitamix biobolt-hálózat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a családi vállalkozásként indult cég éppen a 65. üzletét nyitotta meg Székelyudvarhelyen. Ennek apropóján beszélgettünk Benedek Zsuzsa társtulajdonossal.

Töretlen sikernek örvend a Vitamix biobolthálózat
2024. március 27., szerda

Van-e B tervünk elbukott érettségi és/vagy felvételi esetére?

Már évek óta ismétlődő tendencia az erdélyi magyar diákság körében, hogy a középiskolát elvégző tanulók közel fele az oktatási rendszer peremére szorul, és időszakosan, vagy akár végzetesen megreked a képességfelmérők megdönthetetlennek vélt kapui előtt.

Van-e B tervünk elbukott érettségi és/vagy felvételi esetére?
2024. március 27., szerda

Bod Péter Ákos tart előadást Székelyudvarhelyen

Bod Péter Ákos közgazdász, politikus, egyetemi tanár tart előadást Székelyudvarhelyen a Romániai Magyar Közgazdász Társaság meghívására március 28-án, csütörtökön.

Bod Péter Ákos tart előadást Székelyudvarhelyen
2024. március 27., szerda

Szerdán is vízszünetre kell számítani Székelyudvarhely több utcájában

Vízszünetre hívják fel a székelyudvarhelyi Templom, Ugron Gábor és Orbán Balázs utcák lakóinak figyelmét, amelyet előreláthatóan délután öt órakor oldanak fel.

Szerdán is vízszünetre kell számítani Székelyudvarhely több utcájában
2024. március 27., szerda

Online kell megpályázni idéntől a Szülőföldön magyarul támogatást

A Szülőföldön magyarul programban lényeges változás történt: idéntől kizárólag elektronikusan lehet majd leadni a kérelmeket, nem kell postán elküldeni, de a pedagógusokra nagyobb felelősség hárul. A mipont.hu felületen lehet majd benyújtani a kérelmeket.

Online kell megpályázni idéntől a Szülőföldön magyarul támogatást
2024. március 26., kedd

Három medve járt Székelykeresztúr egyik utcájában, Ro-Alerten riasztották a lakókat

A székelykeresztúri Berde Mózes utcában három medve miatt riasztották a lakosságot a Ro-Alerten keresztül kedden este.

Három medve járt Székelykeresztúr egyik utcájában, Ro-Alerten riasztották a lakókat
2024. március 26., kedd

Erdővidék daloló tehetségeit keresik

Nép- és könnyűzenei énekversenyen csillogtathatják meg rátermettségüket a gyerekek és ifjú művészek az idén első alkalommal megszervezett Erdővidéki Tehetségkutatón.

Erdővidék daloló tehetségeit keresik
Erdővidék daloló tehetségeit keresik
2024. március 26., kedd

Erdővidék daloló tehetségeit keresik

2024. március 26., kedd

Példamutató életükkel szolgáltak rá a magyar állami kitüntetésre

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adományozott magyar állami kitüntetéseket adták át Csíkszeredában kedden azoknak az erdélyieknek, akik tehetségükkel és szorgalmukkal, példamutató életükkel szolgálták Magyarországot, a magyar nemzetet.

Példamutató életükkel szolgáltak rá a magyar állami kitüntetésre
2024. március 26., kedd

Egy lépéssel közelebb a Zabolát és Barátost összekötő út újjáépítéséhez

Tíz kilométeres megyei útszakasz korszerűsítésére pályázott Kovászna Megye Tanácsa az Anghel Saligny fejlesztési kormányprogram keretében.

Egy lépéssel közelebb a Zabolát és Barátost összekötő út újjáépítéséhez
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!