Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Tanórák után sem szabad elengedni a gyerekek kezét

Dósa Ildikó 2017. június 01., 21:56 utolsó módosítás: 2017. május 30., 19:43

Egyedül hazasétált a várostól hét kilométernyire fekvő Tibódba az egyik székelyudvarhelyi iskola előkészítő osztályos kisdiákja, anélkül, hogy erről a szülők vagy tanítója előzőleg tudott volna. A nemrég történt eset kapcsán arra voltunk kíváncsiak, meddig tart az iskola és hol kezdődik a szülő felelőssége a diákok felügyeletét illetően.

Tanórák után sem szabad elengedni a gyerekek kezét
galéria
Már az elemi osztályosok jó része is kísérő nélkül jár haza Fotó: Pál Árpád

A pedagógus, ezzel együtt az iskola felelőssége a tanórák végéig tart, ide sorolva a délutáni foglalkozásokat is.

Utána már a szülő felel gyereke biztonságáért.

Ahol iskolabusz viszi haza őket, a tanintézet kötelessége felügyeletet ellátni a jármű indulásáig. A messzebbről bejárókat a szülők egyénileg vagy megegyezés szerint csoportosan szokták hazavinni, amiről mind a gyerekek, mind pedig a tanítók tudnak – ismertette a vonatkozó szabályokat és a jelenlegi gyakorlatot Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő.

Az iskola körzetében lakók jó része már az elemiben egyedül jár haza. Akit még a szülő vagy a nagyszülő kísér, meg kell várnia, amíg érte mennek, ezt azonban a szülő feladata tudatosítani gyerekében.

Fotó: Pál Árpád

Ettől függetlenül, ha a megbeszélt rend módosul, és a kísérő nem tud a megszokott időben ott lenni, telefonon értesítenie kell a tanítót vagy az iskola személyzetét, esetleg egy másik szülőt, így biztosítva gyereke felügyeletét

– közölte Görbe Péter.

Igaz ugyan, hogy a tanítási idővel a pedagógusi felügyelet is véget ér, azonban a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium igazgatója szerint

a tanulók biztonsága a pedagógus és a szülő közös felelőssége.

Ezért fontos, hogy értesítsék egymást a változásokról. A tanítók többsége délutáni felügyeletet is vállal, de ettől függetlenül ha az a szülő, aki a tanítás végén rendszeresen hazaviszi gyerekét, valamiért késik és erről értesíti a pedagógust, az ott tud maradni még egy ideig. Laczkó György elmondta, sokéves igazgatói tevékenysége alatt nem hallott arról, hogy valamelyik kisdiák anélkül, hogy megvárja kísérőjét, szó nélkül elhagyta volna a tanintézetet, de nem zárja ki ennek lehetőségét. Egyébként a gimnáziumban ötödik osztálytól már többnyire önállóan érkeznek és távoznak a városban lakó tanulók.

Az Orbán Balázs Általános Iskola tanítói tudják, kit szabad elengedni és kit nem. Itt általában második osztályig várják a szülők a gyerekeket, a tanítók pedig még a harmadik osztályosokat is a kapuig kísérik

– mondta el Gábos Anna, az iskola igazgatónője.

Kíséret nélkül hazagyalogolt Tibódba

Márciusban egy helyi iskola előkészítő osztályos diákja a tanítás végeztével egyedül tette meg tibódi otthonáig az utat, ezzel nem kis ijedséget okozva szüleinek. Az apa úgy érzi, hogy az esetért nem az intézet munkaközössége okolható. Mivel azokon a napokon, amikor elhúzódó terepmunkája miatt nem ér időben az iskolába, gyereke közös megegyezéssel a munkahelyén szokta megvárni, ahonnan együtt indulnak haza.

Aznap egy szerencsétlen véletlen folytán a vállalatnál senki nem tartózkodott, az ajtók zárva voltak. A gyerek a telefonját otthon felejtette, nem tudott szüleivel beszélni, így hát gyalog, kíséret nélkül indult haza. Az apa elment az iskolához, de mivel nem találta ott gyerekét, értesítette a helyi rendőrséget, akikkel átfésülték az iskola körüli lakónegyedet. Egyik munkatársának jutott eszébe, hogy otthon is keressék. A gyerek az udvaron várt szüleire, mivel nemcsak telefonját, hanem a kulcsot is a házban hagyta.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat