Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Támogatják a házak külső felújítását a rendezett faluképért Lövétén

Fülöp-Székely Botond 2019. október 20., 15:30

Új faluszépítő programot indítottak Lövétén: a megyei út ment házak felújításokba kezdő lakói ingyenesen igényelhetnek falfestéket a polgármesteri hivatalnál egy helyi származású vállalkozónak köszönhetően. A helybélieknek nagyon tetszik a kezdeményezés, és szeretnék, ha a többi utcára is kiterjesztenék az igénylési lehetőséget.

Támogatják a házak külső felújítását a rendezett faluképért Lövétén
galéria
Fotó: Erdély Bálint Előd

Egy helyi származású vállalkozó ajánlotta fel, hogy ingyenesen biztosít falfestéket, illetve féláron nemesvakolatot a főút mentén és a Kirulyfürdő felé vezető utcában lakók számára, akik házaik külsejét újítanák fel – fejtette ki lapunknak Mihály Dénes polgármester. Mint mondta, a cégtulajdonos azt is megígérte, hogy a korszerűsítések anyagi hátterét is biztosítja azon idősek számára, akik ezt már nem képesek elvégezni. A polgármesteri hivatal csak az akció lebonyolítását vállalta fel, ami azt jelenti, hogy intézményüknél lehet építkezési anyagokat igényelni, és ők fogják ellenőrizni, hogy azok megfelelően voltak-e hasznosítva.

Négy szín

Az akció célja, hogy rendezettebbé és szebbé váljon Lövéte, így a falfesték esetében csak négy színből választhatnak a lakók: világoskék, szürke és a barna két árnyalata áll rendelkezésükre.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A régi időkben is ezek a színek voltak jellemzők a helyi házak esetében. „Erre azért gondoltunk, mert el szeretnénk kerülni, hogy a végén éppen az elképzelés ellentettje valósuljon meg, vagyis tiritarka legyen a falu” – így Mihály. A tisztségviselő hangsúlyozta:

fontos, hogy az érintettek valóban felhasználják az ingyenesen vagy éppen féláron beszerzett anyagokat, így a téli időszakban hat hónapot, a nyáriban pedig három hónapot szabtak meg a felújítások elvégzésére.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Eddig több mint harmincan igényeltek építőanyagokat – ők már el is vihetik azokat a hivatal egyik ingatlanjától, de új jelentkezőket is várnak az intézménynél. A polgármester elmondta,

azért is döntöttek a főbb utcákban lévő házak korszerűsítésének támogatása mellett, mert ott több az átutazó, de idővel szeretnék, ha a település többi részén is megvalósulhatna a projekt.

György László helyi lakos szerint nagyon hasznos kezdeményezésről van szó, így abban reménykedik, hogy hamarosan az összes utcára kiterjesztik az igénylési lehetőséget, és ő is csatlakozhat az akcióhoz. „Mindannyiunknak büszkeség, ha szép faluban élünk” – fogalmazott.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Rendezett falukép

Régebben is voltak hasonló faluszépítő programok Lövétén, akkor azonban anyagi támogatást kaptak a lakók házaik külső felújítására – magyarázta Mihály Dénes. Rámutatott, az önkormányzatnak mindig is célja volt egy rendezett falukép kialakítása.

A mostani programmal párhuzamosan azon dolgoznak, hogy a lakókat meggyőzzék: ne házaik előtt, közterületen tárolják mezőgazdasági gépeiket, illetve a fűtőanyagként használt fát, hiszen az is rontja a látképet.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A polgármester tisztában van vele, hogy kis alapterületűek az udvarok, így ott nem lehet mindent tárolni, ezért külön területet biztosítana e célból a település határában. Itt egy szimbolikus összegért tárolhatnák gépeiket a helybéliek.

Egy megnyert pályázatnak köszönhetően az utcák kilencven százalékát leaszfaltoztathatjuk a közeljövőben, de erre majd vigyázni is kell.

Fontos, hogy a fejlesztések mellett a rendezettségre is odafigyeljünk, ha egy élhetőbb települést szeretnénk” – közölte Mihály Dénes.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat