Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Szürkülettel jövő félelem: hárombocsos medvétől rettegnek a bárdosiak

Simon Virág 2019. május 15., 18:50
HIRDETÉS

Elkergették, de visszajött a Marosszentannához tartozó Bárdosra egy anyamedve három kis boccsal. A lakók félnek, a vadásztársaság sötétedéskor járőrözik, hogy védje az embereket.

Szürkülettel jövő félelem: hárombocsos medvétől rettegnek a bárdosiak
galéria
Vadászok igyekeznek elriasztani a medvét szürkületkor. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A Marosvásárhely közeli községhez tartozó Bárdoson egy anyamedve jelent meg három boccsal. A vadászok múlt csütörtökön elkergették az állatokat, de pár nap múlva visszajöttek. Rendszerint szürkületkor jelennek meg, és az udvarokra is bemerészkedtek már.

Az egyik lakó a Marosvásárhelyi Rádió román szerkesztőségének azt nyilatkozta, hogy

valósággal rettegnek, és úgy érzik, az illetékesek nem tesznek semmit azért, hogy megvédjék őket.

Az asszony azt mondta, hogy a bocsok az udvarokon lévő kocsikra is fel akartak mászni, megkarcolták azokat, és van olyan ház, ahol az ajtón is látszanak a medvenyomok, mert az anyaállat be akart oda menni.

HIRDETÉS

A Székelyhon megkeresésére László Ildikó marosszentannai alpolgármester azt mondta, hogy jól ismerik a helyzetet, és ők minden tőlük telhetőt megtettek. A vadásztársaságot már első alkalommal értesítették, amikor megjelent a hárombocsos medve.

„Tudjuk, hogy a bárdosi lakók félnek, és megértjük őket. Eddig egy bárányt vitt el a medve, más kárt nem tett. A vadásztársaság egy alkalommal már elkergette, és hivatalosan is jelentették a minisztériumnál, hogy gondok vannak a nagyvaddal. Mivel három bocsa van, kilövéséről szó sem lehet.

Minden este szürkületkor, nyolc óra után jelennek meg a településen, a vadászok járőröznek azokon a helyeken, ahol látták őket, hogy szükség esetén elzavarják.

A kérdés megoldása nem a mi kezünkben van, de nagyon reméljük, hogy nem fog semmi súlyos történni.”

A környezetvédelmi szakemberek szerint Maros megyében jelenleg az optimális számnál legalább háromszor több medve van. Tavaly a vadásztársaságok negyven esetben kértek kilövési engedélyt, és tizennyolc esetben kapták meg. Az engedélyek nagy része viszont késő ősszel jött, így csak felét lőhették ki a veszélyesnek minősített nagyvadaknak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS