Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Szülőföldön magyarul: idén késve érkezhetnek a támogatások

Széchely István 2019. augusztus 26., 09:00

Az elmúlt évek gyakorlatától eltérően idén kétlépcsős kifizetési rendszerben utalják a Szülőföldön magyarul program támogatásait, hogy a pályázat kései kiírása miatt keletkezett csúszást kiküszöböljék. Akik hiányosan küldték be az igénylési dossziékat, a szokásosnál biztosan később kapják meg a juttatást.

Szülőföldön magyarul: idén késve érkezhetnek a támogatások
galéria
Lázas munka folyik az RMPSZ-nél, hogy a megszokott időben kezdődhessen el a támogatások kiutalása Fotó: Gecse Noémi

Az adatbázisban egy rendszerezési munkafázist átugorva próbálják elvégezni az igénylések ellenőrzését a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségénél (RMPSZ), hogy időt nyerjenek, és a Szülőföldön magyarul program kései kiírása miatti késést be tudják hozni – tudtuk meg Ady-Kovács-Ferenczi Noémi programkoordinátortól. Az RMPSZ munkatársa elmondta,

azt próbálják elérni, hogy a szükséges dokumentumok szempontjából teljes, azaz hiánytalan igénylések esetében hamarabb elküldhessék jóváhagyásra a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. bizottságához a támogatásra jogosultak listáját.

Minderre azért van szükség, hogy a lajstromban szereplők időben megkaphassák az oktatási-nevelési, valamint hallgatói támogatásokat.

Fotó: Veres Nándor

A program kései indulása miatt a hiányosan beküldött igénylési dossziék esetében a hiánypótlás nem kezdődhetett meg a nyári vakáció előtt, így a hiánypótlási felszólításokat csak augusztus végén tudják kiküldeni az érintetteknek, akiknek a levél kézhezvételétől számítva 15 nap áll majd a rendelkezésére, hogy beszerezzék a hiányzó dokumentumokat – így ők a szokásoshoz képest biztosan késve kapják majd meg a támogatást.

Az, hogy sikerül-e bevezetni a kétlépcsős kifizetési rendszert attól függ, hogy az informatikusok meg tudják-e oldani azt, hogy az igénylések egy része esetében a szokásos rendszerezési munkafázist kihagyva is el lehessen végezni az ellenőrzést.

Így ugyanis behozhatnák a lemaradást és időben fel tudnák terjeszteni jóváhagyásra a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. bizottságához a hiánytalanul beérkezett igényléseket – tudtuk meg Ady-Kovács-Ferenczi Noémitől.

Fotó: Veres Nándor

„Mindegyik igénylés nincsen még a végleges állapotban, de abban reménykedünk, hogy az informatikusok meg tudják oldani azt, hogy lefusson az ellenőrzés. Ha ez sikeres akció lesz, akkor mi ennek megfelelően fogjuk megtenni az ajánlást” – fogalmazott a programkoordinátor.

Szerencsés esetben jócskán több mint 130 ezer igénylő kaphatja meg a támogatást az elmúlt években megszokott időben, ugyanis a kérelmezési dossziék nagy többsége idén is teljes volt.

Miközben a tavaly összesen 146 ezren igényelték a támogatást, idén 139 737 kérés érkezett be az RMPSZ-hez, ebből 139 085 oktatási-nevelési támogatásra, 652 pedig hallgatói támogatásra. A 139 737 kérésből 138 409 volt teljes, 1328 dosszié viszont hiánypótlásra szorul. A 138 409 dosszié közül 916-nál már a beérkezéskor világossá vált, hogy érvénytelenek: az igénylő diákoknak több hiányzása volt a megengedettnél vagy nem magyar tannyelven folytatják tanulmányaikat – sorolt fel két gyakoribb problémát Ady-Kovács-Ferenczi Noémi.

A Szülőföldön magyarul programban akárcsak tavaly, idén is 22 400 forint (közel 330 lej) a magyar állam által óvodásoknak és iskolásoknak nyújtott támogatás értéke, az egyetemistáknak folyósított hallgatói támogatásé pedig 2800 forint (mintegy 40 lej). A juttatás kiutalását idén is az OTP Bank Románia fogja elvégezni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat