Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Szorosabb együttműködést sürgetnek a vészhelyzetek hatékonyabb megoldásáért

Antal Erika 2019. augusztus 08., 17:05

Romániában két központban, Marosvásárhelyen és Bukarestben képezik a svájci kormány támogatásával az egyesített 112-es segélyhívó diszpécsereit, illetve itt van lehetőség a szimulációs gyakorlatvégzésre is – mutatott rá szerdán Raed Arafat államtitkár, aki azt is elmondta, a közeljövőben 650 operatőr szakmai felkészítését tervezik. Maros megye prefektusa összefogást sürget a vészhelyzetek hatékonyabb megoldásáért.

Képünk illusztráció Fotó: Tamás Attila

Az államtitkár szerint olyan szakemberekre van szükség, akik

a segélyhívástól kezdve képesek az egész folyamatot végigkísérni, kapcsolatot tartani azokkal, akik segélyt kértek és azokkal, akik a helyszínre tartanak, illetve ott próbálnak segíteni a bajbajutottakon.

Bukarestben és Marosvásárhelyen a telefonos operatőr mellett a rendőrség, csendőrség, tűzoltóság, vészhelyzeti felügyelőség, rohammentő-szolgálat képviselője és orvos is rendelkezésre áll, ha szükség.

HIRDETÉS

Maros megye prefektusa, Mircea Dușa a hatékonyság javítása érdekében szorosabb együttműködésre szólította fel a rendőrséget, a csendőrséget, a tanfelügyelőséget, a szociális hivatal és gyermekjogvédelmi igazgatóságot, akiknek képviselőitől azt kérte, hogy

fogalmazzanak meg javaslatokat, annak érdekében, hogy az eltűnt személyeket hatékonyabban találják meg, illetve, hogy csökkentsék, vagy kiküszöböljék a hamis segélyhívásokat.

A prefektus azt kérte a rendőrség szóvivőjétől, hogy minden reggel készítsen kimutatást az előző nap eseményeiről és hét elején összegezze az előző hetet. A napokban Szászrégenben, Szovátán, Marosludason, Radnóton, Nagysármáson, Dicsőszentmártonban és Segesváron is egyeztet Mircea Dușa a helyi rendőrség képviselőivel. 

Maros megyében a legrégebbi megoldatlan ügy egy 2011-ben eltűnt kiskorú esete. Az akkor még 8 éves Ramona Nădășant azóta sem találta meg a rendőrség, annak ellenére, hogy országos és nemzetközi keresést is indítottak az érdekében.

A Maros megyei rendőrség 2016 óta 368 kiskorú eltűnését vette nyilvántartásba.

Többségük saját maga távozott az állami nevelőközpontokból – ismertette a statisztikai adatokat Ramona Varodi, a rendőrség szóvivője, hozzátéve, hogy egy eltűnt kiskorú sem vált embercsempészek, vagy emberkereskedők áldozatává. Az elmúlt évben 96 kiskorú eltűnését jelentették be, közülük 93-at megtaláltak, háromnak még nem sikerült a nyomára lelni. Az idén, január 1. és augusztus 5. között 72 eltűntről van tudomása a rendőrségnek. 

Ami a hamis segélyhívásokat illeti, Mircea Dușa úgy véli, hogy ezek kiküszöböléséhez a civil társadalom, a nemkormányzati szervezetek összefogására is szükség van. A prefektus szerint

a szegényebb környezetből, a társadalom perifériáján élők közösségéből, és az állami nevelő központokból regisztrálták a hamis riasztások zömét.

Ezeknek a megszüntetésére további felvilágosító munkára van szükség, szorosabb kapcsolattartásra azokkal a személyekkel, akikben kevés a felelősségtudat, helytelenül értelmezik a 112-es szükségszerűségét. 

Az eltűnések megakadályozására több rendőrségi járőrözést, éjszakai utcai szolgálatot javasolt a prefektus.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS