Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Szónoklatokkal, koncerttel, slam poetryvel ünnepelnek Marosvásárhelyen

Antal Erika 2018. március 13., 17:27
HIRDETÉS

Több napon keresztül, több helyszínen emlékeznek Marosvásárhelyen az 1848-as forradalom 170. évfordulójára. Az eseménysorozat kedden este a Kultúrpalota kistermében Forradalmi rímek címmel szavalóversennyel veszi kezdetét. A nyertes a csütörtök délutáni ünnepségen is szaval a Postaréten.

A Postaréten a Székely vértanúk emlékoszlopához várják csütörtök délután négyre a megemlékezőket. Archív Fotó: Boda L. Gergely

A Református Kollégium – Bolyai Farkas Gimnázium Öregdiákok Baráti Köre idén is megszervezi a már hagyományossá vált tiszteletteljes főhajtását Lukinics József honvédszázados sírjánál a római katolikus temetőben. A megemlékezésre érkezők március 14-én 13 óra 10 perckor a temető bejáratánál találkoznak – tájékoztattak a szervezők. Azt megelőzően a baráti kör rendhagyó módon tiszteleg Szász Károly '48-as államférfi, a kollégium volt tanára sírjánál is a református temetőben. Találkozó a temető bejáratánál március 14-én délután fél egykor.

Örökségünk Őrei

Szerdán délután fél kettőkor a Kultúrpalota nagytermében kezdődik az Örökségünk Őrei vetélkedő, az épített örökség védelmét, népszerűsítését célzó mozgalom Maros megyei döntője. A verseny keretében öt, Maros megye különböző régiójából érkező, valamint négy marosvásárhelyi középiskolás csapat méretkezik meg.

HIRDETÉS

Március 15-én délután két órától a Petőfi-szobornál az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója tiszteletére ünnepi megemlékezést szervez. A műsorban fellépnek a Bolyai Farkas Gimnázium, a Bernády György Általános Iskola, a Református Kollégium és a Művészeti Gimnázium diákjai.

Ünnepi rendezvény

Március 15-én délután négy órától tartják a Székely vértanúk emlékművénél a hagyományos megemlékező ünnepséget. A rendezvényen felszólal L. Simon László, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője; Flender Gyöngyvér konzul; Péter Ferenc, a Maros megyei RMDSZ elnöke; Vass Levente, a szervezet marosvásárhelyi elnöke; valamint a történelmi egyházak képviselői. Fellép a korondi fúvószenekar. Az ünnepi szónoklatokat a szokásos koszorúzás követi. A szervezők arra kérnek mindenkit, aki koszorút szeretne elhelyezni a Székely vértanúk emlékművénél, hogy a Maros megyei vagy a marosvásárhelyi RMDSZ titkárságán jelezze szándékát.

A Maros megyei RMDSZ szervezésében este hat órától a Kultúrpalota nagytermében kezdetét veszi az ötödik Könyv és gyertya díjátadó gála, ahol Erdős Róbert, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatójának előadásában ünnepi dallamokat, valamint Tóth Eszter Nikolettől, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem végzős diákjától forradalmi verset hallhatunk. Az estet a magyarországi Esszencia Produkció koncertje zárja. Este kilenc órától slam poetry estre várják a műfaj kedvelőit a Jazz&Blues Klubban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS