Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Színvonalas koncertsorozattal kecsegtet a Székelyföldi Filharmónia

Kovács Eszter 2019. október 21., 17:26

Idén is megtartja a már hagyományos Őszi Zenei Kavalkádot a Székelyföldi Filharmónia: a klasszikus zenei fesztivál neves hazai és külföldi előadókat vonultat fel Székelyudvarhelyen.

Színvonalas koncertsorozattal kecsegtet a Székelyföldi Filharmónia
galéria
A záróhangversenyt a filharmónia koncerttermében tartják majd. Archív Fotó: Barabás Ákos

A székelyudvarhelyi városháza Szent István-terme, valamint a Székelyföldi Filharmónia koncertterme ad otthont a szerdán kezdődő zenei programnak. Az ötnapos Őszi Zenei Kavalkád változatos műsorokkal kecsegtet, a meghívott előadók pedig Erdély, Magyarország, Norvégia, Németország elismert muzsikusai.

Kiváló felhozatal

Szerdán a brassói születésű Szőcs Botond zongorakoncertjére várják a nagyérdeműt: a fiatal, nagy elismertségnek örvendő zongoravirtuóz Chopin balladáit és prelűdjeit játssza majd a városháza dísztermében.

Csütörtökön a Balogh Ferenc hegedűművész és Sztankay Klára zongoraművész alkotta duó koncertezik a Szent István-teremben. A székelyudvarhelyi származású Balogh Ferenc a budapesti Fesztiválzenekar első hegedűse. Mindig szeretettel jön haza muzsikálni és mesterkurzust tartani a kiemelkedő tehetségű hegedűs diákoknak – tudtuk meg a szervezőktől.

{A}

Pénteken kamaraest lesz a városháza dísztermében: Tokaji-Eikeset Krisztina (Norvégia) gordonkaművész, Brezóczki Gabriella (Németország) és Czumbil Bernadette (Románia) zongoraművészek kiemelkedő magyar zeneszerzők műveiből állítottak össze színvonalas műsort.

A 19. század végi Magyarországon, szerencsés csillagzat alatt olyan generáció született, amely néhány évtizednyi alkotói tevékenységével az európai avantgárd mértékadó részévé vált. Dohnányi Ernő, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Weiner Leó alkotói munkája az akkor még „fiatal” budapesti Zeneakadémia hírnevét dicséri, miközben épp általuk alapozta meg az intézmény történetének legfényesebb korszakát – ismertették az előadók. A péntek esti koncert a négy felsorolt zeneszerző fiatalkori zseniális alkotásaiból áll, bemutatván mind a legnemesebb romantikus zenei hagyományokat, mind az élet tiszta forrását jelentő népzene felfedezését.

Hangversennyel zárul

Szombaton szonátaesttel folytatódik a program, Monica Florescu (zongora) és Makcim Fernandez Samodaiev (gordonka) előadásában. A jelenleg Szebenben élő házaspár ezúttal elsősorban klasszikus szonátákkal örvendezteti meg a közönséget.

A művészpáros tagjai mind szólistákként, mind kamarazenészekként számos projekt aktív részvevői, legyen szó kamarakoncertekről, kortárs zenei hangversenyekről vagy akár színházi és balettprodukciókról. 2015-ben Szebenben telepedtek le, létrehozva a Florescu-Fernandez & Friends kamarazenei évadot. Jelenleg mindketten a Nagyszebeni Állami Filharmónia szólistái.

Mint az már megszokott, az Őszi Zenei Kavalkád hangversennyel zárul, amelyet a Székelyföldi Filharmónia koncerttermében (a volt Stúdió Mozinál) tartanak vasárnap este hattól. A vonószenekari produkció két meghívottja Kádár István magyarországi hegedűművész és Máté Győző szintén anyaországi brácsaművész.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS