Szintet lépnek: digitalizált hulladékgyűjtés lesz Csíkszeredában

Szintet lépnek: digitalizált hulladékgyűjtés lesz Csíkszeredában

Teljesen megváltozik a hulladékgyűjtés módja Csíkszeredában

Fotó: Borbély Fanni

Teljesen átalakítja majd a hulladékgyűjtés módját Csíkszeredában az a több mint száz digitalizált, mágneskártyával nyitható konténer, amelyeket két pályázat nyomán készül telepíteni a város a következő évben. A hulladékudvar létrehozása is jövőben várható.

Kovács Attila

2024. április 05., 08:022024. április 05., 08:02

Jelenleg szabad préda a csíkszeredai tömbháznegyedekben a lakossági hulladék a guberálók számára. A köznyelvben kukabúvárokként is emlegetett gyűjtögetők a harang alakú vagy földbe ásott tárolók tartalmát ugyanúgy kirámolják, egy részét szétszórva, mint a szekrény típusú, elvileg zárható ajtóval ellátottakét – utóbbiakat a sok rongálás miatt már rég nem zárják.

Ezek a kiábrándító állapotok változhatnak meg – az elmúlt évtizedek rossz tapasztalatai után tegyük hozzá, elvileg – azzal az új digitális rendszerrel, amelyet két nyertes pályázat nyomán készülnek létrehozni a városban. Az intelligens hulladékgyűjtő szigetek létesítésére két alkalommal is nyújtott be támogatási kérelmet Csíkszereda az Országos Helyreállítási Terv keretében.

Első pályázat: ötven digitalizált hulladékgyűjtő konténer

Az első pályázatot jóváhagyó határozat értelmében 16 helyszínen összesen 50 digitalizált hulladékgyűjtő konténert helyeznek el. A Decemberi forradalom utcai parkolóban 4, a közpénzügyi igazgatóság mellett 2, a Nagy István festő sétányon 8, a Szív utcában 5, a Temesvári sugárút 59. számnál 2, a Mihail Sadoveanu utca 34. számnál 1, a Mérleg utcai 8–10. számú tömbháznál 3, a Jégpálya utcában 8, a Hősök utcában 2, a Mihai Eminescu utcában (Sapientia EMTE) 1, a Borvíz utcában 1, a Szabadság tér 10. szám mellett 4, a Piac utca 7. számnál 4, a Temesvári sugárút 5–7. számnál 2, a Decemberi forradalom utca 34. számnál 2 és a Vadász utca 1. számnál 1 ilyen hulladéksziget elhelyezését tervezik – tudtuk meg Korodi Attila polgármestertől.

„Ezeken a helyszíneken többnyire földbe süllyesztett, illetve harang típusú konténerek vannak jelenleg. Ezek helyét veszik át öt tárolót tartalmazó hulladékszigetek, amelyekben külön gyűjthető a háztartási, a biológiailag lebomló, az üveg, a fém és műanyag, illetve a papír és karton típusú hulladék.

Idézet
A régi gyűjtők egy részét áthelyezzük a város más pontjaira, amikor a helyükre kerülnek az új típusú tárolók”

– részletezte a városvezető.

Galéria

Fotó: Vargyasi Levente

Második pályázat: 54 digitalizált hulladékgyűjtő konténer

A második pályázat újabb 43 helyszínen összesen 54 hulladékgyűjtő sziget telepítésére irányul. Ezek a Tető utca 9., 15., 13., 20 C., a Hunyadi János utca 2. (garzon), 14. (Nest), 35., 33., a Suta sétány 9., a Müller László utca 31., 11., 19., a Pacsirta sétányon az ANL-tömbházaknál, a 4., 6., 9B., 13., a Lendület sétányon a vérközpontnál, a 12., a Gyermek sétány 1., 7., 9., a Fenyő utca 5., a Mikó utca 2., a Szabadság tér 10., a Testvériség sugárút 2., 17., a Nárcisz sétány 6., 2., Temesvári sugárút 6., 7., a Borvíz utca 2., a Brassói út 41., 47., a Hargita utca 11., az Octavian Goga sétány 4., 10., 14., a Kossuth Lajos utca 9., a Márton Áron utca 1., a Fűzfa utca 12., a Nagyrét utca 4. (ANL) és a Szent Ágoston tér 7. számok mellett lesznek elhelyezve – tudtuk meg.

Csak a kártyával rendelkezők nyithatják ki

Az első pályázat finanszírozási szerződését 2023 márciusában írták alá, ebben az esetben a központi közbeszerzési eljárás (a hulladékgyűjtő szigetek beszerzését a környezetvédelmi minisztérium irányítja) jelenleg a beérkezett ajánlatok minőségi elbírálásának fázisában van. A pályázat megvalósítási határideje 2024. december vége, a vissza nem térítendő támogatás értéke 4 millió lej.

A második pályázat esetében idén született meg a kedvező döntés, a finanszírozási szerződés aláírása április végére várható.

A hulladékgyűjtő szigetek használata mágneses kártyához kötött, csak a kártyával rendelkező felhasználó nyithatja ki ezeket. Minden hulladéksziget kétszáz háztartást (tömbházlakást vagy kertes házat) szolgál ki.

Mérőberendezéseiknek köszönhetően nyomon követi az egyes háztartások hulladéktermelésének pontos mennyiségét is, a felhasználó pedig jelentéseket kap a leadott hulladékmennyiségről.

Kérdésünkre, hogy mennyire lehet majd ezeket megóvni a kukázók rongálásaitól, a polgármester azt mondta, a guberálók sajnos mindenre találtak már megoldást, de bíznak benne, hogy az eddigieknél hatékonyabban tudják visszaszorítani ezt a jelenséget.

Hulladékudvar a város szélén

Az Eco-Csík térségi hulladékgazdálkodási vállalat új telephelyén, a Hajnal utca 34. szám alatt fog működni az újrahasznosítható hulladékok átvételére alkalmas digitalizált hulladékudvar. A beavatkozási munkálatokat jóváhagyó dokumentáció (DALI) elkészült, ezt áprilisban terjesztik az önkormányzati testület elé, elfogadása után következhet a műszaki terv elkészítése – tudtuk meg.

A hulladékudvar tizenkét típusú hulladék leadására nyújt lehetőséget,

főként olyan típusú szemetet vesznek át, amelyek méretük vagy más jellegük miatt nem helyezhetők el a hulladékgyűjtő pontokon:

veszélyes hulladékok (gyógyszer, elem, akkumulátor), textilhulladékok, kis elektromos és elektronikus berendezések, nagy háztartási cikkek, papír/karton, műanyag, fa/bútor, üveg, gumiabroncs, fém, kerti hulladék, vegyes és egynemű építési és bontási hulladék. A beruházást 2024. szeptember végéig kell lezárni, a vissza nem térítendő támogatás értéke 4,5 millió lej.

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 06., hétfő

Menekülni próbált a rendőrök elől az ittas szépvízi kvados

Ittasan vezette bejegyzetlen kvadját vasárnap este Szépvíz községben egy férfi, aki menekülni próbált a hatóságok elől, ám rövid üldözés után utolérték a rendőrök – derül ki a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő esti közleményéből.

Menekülni próbált a rendőrök elől az ittas szépvízi kvados
2024. május 06., hétfő

Kritikus tömeg: kerékpáros felvonulást tartanak Kézdivásárhelyen

Kerékpáros felvonulással hívják fel a figyelmet a két keréken közlekedők biztonságára Kézdivásárhelyen. A KSE-napok kertében sorra kerülő megmozdulás idén is a Zöld Nap Egyesület és az önkormányzat sportirodájának együttműködése révén valósul meg.

Kritikus tömeg: kerékpáros felvonulást tartanak Kézdivásárhelyen
2024. május 06., hétfő

Világrekordot döntöttek, legóelemekből építették meg a Csillagok háborúja univerzumát

Egymillió legóelem felhasználásával épült meg az a dioráma, amellyel a romániai csapat megdöntötte a Guinness által jegyzett legutóbbi világrekordot. A csapat tagja volt Lapsánszki Tamás marosvásárhelyi fiatalember is, vele beszélgettünk.

Világrekordot döntöttek, legóelemekből építették meg a Csillagok háborúja univerzumát
2024. május 06., hétfő

Fotókiállításra várják a természetszeretőket Székelyudvarhelyen

A madarak és fák napja alkalmából szervez fotókiállítást ezen a héten a székelyudvarhelyi művelődési ház, valamint a Spektrum Fotó Egyesület.

Fotókiállításra várják a természetszeretőket Székelyudvarhelyen
2024. május 06., hétfő

Székelyudvarhelyi szerző könyvbemutatójára várnak

Ványolós István Ősz ezer arca című könyvét mutatják be kedden 18 órakor a székelyudvarhelyi művelődési házban.

Székelyudvarhelyi szerző könyvbemutatójára várnak
2024. május 06., hétfő

Vida Gábor Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában

Vida Gábor Senkiháza című regényének történeti hátterével ismerkedhet meg azok, akik részt vesznek a Mathias Corvinus Collegium (MCC) által szervezett székelyudvarhelyi vagy csíkszeredai közönségtalálkozón.

Vida Gábor Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában
2024. május 06., hétfő

„Ez a hét más, mint a többi” – kezdődnek a székelyudvarhelyi diáknapok

Számos meglepetéssel, izgalmas és élménydús programkavalkáddal rajtolnak a diáknapok Székelyudvarhelyen. A 30. kiadásához érkezett, jubiláló középiskolás rendezvény sajtótájékoztatóján a szervező UFF jelenlegi elnöke mellett „elődei” is jelen voltak.

„Ez a hét más, mint a többi” – kezdődnek a székelyudvarhelyi diáknapok
2024. május 06., hétfő

A közönség is szavazhat az általa legjobbnak tartott színészekről, előadásokról

Marosvásárhelyi és sepsiszentgyörgyi színészre, rendezőre, előadásra is adhatjuk voksunkat a Román Színházi Szövetség (UNITER) által meghirdetett közönségszavazáson. A szavazatokat május 27-én 11 óráig fogadják.

A közönség is szavazhat az általa legjobbnak tartott színészekről, előadásokról
2024. május 06., hétfő

Biciklis sérült meg egy küküllőkeményfalvi balesetben

Biciklist ütött el egy autós Küküllőkeményfalván hétfőn délután. A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a kerékpárost kórházba szállították.

Biciklis sérült meg egy küküllőkeményfalvi balesetben
2024. május 06., hétfő

Díjakat is nyerhetnek azok a diákok, akik kerékpárral mennek iskolába

Értékes nyereményeket kapnak azok a marosvásárhelyi diákcsoportok, amelynek tagjai biciklivel mennek iskolába, és rögzítik a megtett kilométereket.

Díjakat is nyerhetnek azok a diákok, akik kerékpárral mennek iskolába
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!