Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Szent Egyed ünnepe jeles fordulónap

Molnár Melinda 2019. szeptember 01., 09:13

Úgy tartja a néphit, hogy a szeptember elsején ünnepelt Szent Egyed négy hétig fogva tartja az időjárást. Ezen a napon kell elkezdeni az őszi búza és a rozs vetését, mert az ekkor vetett gabona bő termést hoz majd.

Szent Egyed ünnepe jeles fordulónap
galéria
Egyes vidékeken a szőlősgazdák gonoszűző praktikákat, varázscselekményeket végeztek Egyed napján. Fotó: Varga György/MTI

A bencés szerzetes, apát születési ideje ismeretlen. Előbb remete volt Provence-ban, majd a később róla elnevezett Saint Gilles-i monostor első apátja. Magas kort ért meg, életcélja a szegények segítése volt. 720 körül halt meg, sírja a 11. század óta zarándokhely. Ereklyéi ma Toulouse-ban vannak.

A Kárpát-medencében több település a szentnek ajánlott templomáról kapta a nevét, ilyen Erdélyben a Kolozs megyei Vasasszentegyed és Vasasszentegyedivölgy.

A Szent Egyed közösség 1968-ban alakult Rómában. Segítenek a rászoruló, beteg, szenvedő embereken, és együtt imádkoznak.

Az íjászok, lókereskedők, kubikosok, hajótöröttek védőszentje, a 15. század óta a tizennégy segítő szent egyike. Terméketlenség, lepra, epilepszia, fülfájás ellen kérik közbenjárását, pártfogolja a jó gyónást.

Ünnepén az időjárásból is következtettek: ha meleg, napsütéses, hosszú szép ősz várható, az e napon hulló eső hideg évszakot vetít előre.

Egyes vidékeken a szőlősgazdák gonoszűző praktikákat, varázscselekményeket végeztek Egyed napján. Spanyolországban szeptember 1-én állatgyógyszer gyanánt édesköményt áldatnak meg. Felénk ilyenkor fogják hízóra a disznót, hogy karácsonyra vágásra alkalmas legyen.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat