Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Székelyudvarhely költéségvetés-tervezete: módosítási javaslatokban nincs hiány

Fülöp-Székely Botond 2019. április 15., 18:25

Új beruházásokat javasolt, valamint a régiek megvalósítását sürgette, illetve a különböző intézmények működésére csoportosítaná át a városi költségvetés egy részét az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezete. A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) – egyebek mellett – egy gazdasági stratégia elkészítésére különítene el pénzt.

Több intézmény költségvetését is növelné az RMDSZ. Még nem döntöttek arról, hogy honnan vonnák el a pénzt Fotó: Barabás Ákos

„Székelyudvarhely költségvetés-tervezete nagyon csilivili, ellenben én továbbra sem látom azt, hogy miként lenne megoldható, hogy Székelyudvarhelyen valóban történjen reális fejlesztés” – fogalmazott egy hétfői sajtótájékoztatón Derzsi László, az önkormányzati képviselő-testület RMDSZ-frakciójának vezetője.

Rámutatott, van egy 9–10 millió lejnyi összeg, amelyet folyamatosan „görget maga előtt” a városvezetés (a korábbihoz hasonlóan – szerk. megj.), és képtelenek elkölteni. Mivel az önkormányzat nem egy profitorientált szervezet, ezt a pénzt mielőbb Székelyudvarhely fejlesztésére kell fordítani – magyarázta.

HIRDETÉS

Derzsi úgy látja, hogy a város 2019-es költségvetés-tervezetében is megjelennek az előző évekből már ismert, de meg nem valósított tételek: például a zöldségpiac felújítása vagy a kutyamenhely építése. Ezekre le vannak kötve a pénzek – de eddig nem voltak elköltve –, ugyanakkor több intézmény is anyagi gondokkal küszködik, csak a túlélésre kérnek pénzt. Éppen ezért

az RMDSZ-frakció több módosító javaslatot dolgozott ki.

A felsoroltak okán a szövetségi képviselők

  • azt szeretnék, ha tíz százalékkal megemelnék az oktatási intézetek „dologi kiadásaira” szánt összeget, ami mintegy 600 ezer lejes többletet jelent. Ezzel akár az osztálytermek felújítását is fel lehetne gyorsítani;
  • a művelődési ház költségvetését 110 ezer lejjel emelnék meg, hogy az intézmény felújíthassa a villanyhálózatát, illetve egy kis teret alakíthasson ki a Kacsó András emléktábla közelében;
  • a városi könyvtárnak 20 ezer lejjel adnának többet, amelyet célirányosan kötetek vásárlására költhetnének. Az intézmény vezetője szerint ugyanis erre kevés lehetőségük van a meghirdetett pályázatokból;
  • a szociális szolgáltatóknak járó költségvetési tételt 50 ezer lejjel növelnék meg. Erre azért van szükség, mert az elmúlt időszakban az Orbán Alapítvány, valamint a Szent Ferenc Egyesület a Sérült Gyermekekért is akkreditációt kapott, hogy szociális szolgáltatást nyújthasson, így ők is pályázhatnak az erre szánt összegre.

Berde Zoltán RMDSZ-es képviselő egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a barompiac mögötti részen elképzelt városi uszoda megvalósítási tanulmányára sincs elkülönítve pénz a költségvetés-tervezetben. Emellett az egyablakos ügyintézés létrehozása érdekében is módosító javaslattal fognak élni – itt a rendszer kialakítására és az eszközök beszerzésére szükségesek az anyagiak.

A közvilágítás bővítésére is több pénzt különítene el az RMDSZ.

Berde arra is kitért, hogy a Vásártér utcában van egy, az OMV Petrom Rt. tulajdonában lévő eladó ingatlan, az önkormányzatnak pedig elővételi joga van a területre, amellyel élni kéne – jelentette ki Berde. A költségvetés-tervezetben van pénz elkülönítve különböző területek megvásárlására, ez az ingatlan viszont nem szerepel az elképzelések között – véli.

A képviselő hangsúlyozta, az RMDSZ azt is látni szeretné, hogy milyen megvalósítások lesznek az önkormányzat által tavaly megvásárolt területeken. Ezekre szintén pénzeket kell elkülöníteni. A költségvetésben szerepel egy terelőút megvalósítási tanulmányának elkészítése is, ám a szövetségiek szerint erre meglehetősen kis összeg van elkülönítve, csak 9500 lej – ezt szintén növelnék. Mindemellett Berde a játszóterek és különböző más projektek megvalósítását is sürgette. Utóbbiak között volt a Székelyudvarhely–Zetelaka közötti bicikliút megépítése is.

A Székelyhon azon kérdésére, hogy a felsorolt költségvetési tételek megvalósítására mely projektektől vonnának el pénzt, nem adtak konkrét választ.

Annyit közöltek, hogy elképzeléseik vannak, de ezeket először meg szeretnék vitatni a keddi szakbizottsági ülésen. Arra sem volt konkrét válasz, hogy miként lehetne sürgetni a beruházások megvalósítását, ahogyan arra sem hangzott el megoldási javaslat, hogy mit lehetne tenni a gyorsabb engedélykibocsátásokért, illetve az óvások okozta „időhúzások” csökkentéséért.

Három hete tette le módosító javaslatát a pártoknak és a hivatalnak az SZMVSZ. Még nem tudják, hogy mely kérésüknek tettek eleget Fotó: Barabás Ákos

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) által tartott hétfői sajtótájékoztatón szintén több javaslat hangzott el a költségvetés-tervezettel kapcsolatban. Jakab Áron Csaba, a szervezet elnöke kijelentette,

minden helyi párttal egyeztettek az általuk javasolt pontokkal kapcsolatban,

még a tervezet előkészítési fázisában, vagyis nagyjából három hete.

Ők azt kérték, hogy a költségvetésben legyen összeg elkülönítve egy konkrét gazdasági stratégia elkészítésére, ebben pedig legyenek jól meghatározott célok, felelős személyek és leszögezett határidők. Javasolták ugyanakkor a felnőttoktatás támogatását, jogi személyek számára az egyablakos ügyfélfogadás kialakítását, illetve különböző infrastrukturális fejlesztéseket. Utóbbihoz példaként a Budvár utca rendbetételét, illetve a parkolók kialakítását hangsúlyozták. Szerintük legalább tervek szintjén el kellene indítani a folyamatot. Továbbá szükség lenne egy pályázati program létrehozására a gazdaságfejlesztési programmal foglalkozó non-profit szervezetek számára is. Emellett a mikrovállalkozóknak szóló minimis támogatás kidolgozását is kérték. Három évig szóló adómentességet javasoltak azon autótulajdonosok számára, akik a tizenöt évnél idősebb személygépjárművüket három évnél fiatalabb kocsira cserélnék.

Szerintük egy megfelelő szabályrendszer kidolgozásával az egyéni hőszigeteléseket is támogatni lehetne a tömbházak esetében – így tudna haladni az, aki eddig szomszédjai miatt kezdhette el a szigetelést. A felsoroltakon kívül ugyanakkor családsegítő programok elindítását is kérték. Példaként a kelengyeprogramot, a bölcsődebővítést, a családalapítás támogatását, illetve egy szociális öregotthon létrehozását említették.

Jakab Áron Csaba arra is kitért, mintegy három hete egyeztettek az illetékes személyekkel, így nem tudják, hogy javaslataik közül azóta melyek kerültek be a költségvetés-tervezetbe. Legutóbb nem láttak semmilyen utalást a tervezetben a javaslataik figyelembe vételére vonatkozóan.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS