Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Székelyföldi nőügy – létezik?

Dósa Ildikó 2018. június 07., 17:48

Nő.Élet.Erő mottóval első alkalommal tartottak nyitott, párbeszédre ösztönző kerekasztal-beszélgetést szerdán a székelyudvarhelyi Gondűző Szálloda konferenciatermében. Szalay Zsuzsanna pszichológus, Györgyei-Szabó Magdolna, az UKKSZ ügyvezetője, valamint Szőke László újságíró jelenlétében keresték a választ arra a kérdésre, mit tehetnek a helyi nők és férfiak együtt azért, hogy előbbiek felismerjék és éljenek tehetségükkel, lehetőségeikkel, merjenek vállalkozni, vezetővé válni, ügyeket felvállalni, a közéletben részt venni.

A kezdeményezők remélik, a téma felkelti az érdeklődést Fotó: Barabás Ákos

A beszélgetésen felmerült egy műhelymunka-sorozat indításának szükségessége, valamint az a kérdés is, hogy melyek azok a témakörök, amelyek felkeltenék a helyi nők, férfiak érdeklődését, ötletelésekre csábítanák őket, amelyeken fel merik vállalni véleményüket. Az első beszélgetés részvevői úgy vélték,

elsősorban a társadalmi elvárásoknak való megfelelés, az anya-feleség-háztartás „szentháromsága” gátolja a nőket álmaik megvalósításában,

ugyanakkor a székelyföldi nőket már gyerekként úgy nevelik, hogy többet eltűrjenek a családi békéért – aki kissé eltér a konvencióktól, kirekesztődik, nem feleségnek való.

Végkövetkeztetésként elhangzott, hogy a nők számára a legnagyobb gátat saját ambícióik miatt érzett bűntudatuk és az ezzel társuló önbizalomhiány jelenti. A beszélgetéssorozat lényege ezek kibeszélése, a gátak feloldása lenne. Az UKKSZ egész Székelyföldre kiterjedő vállalkozónői kutatást indít, a kerekasztal-beszélgetések is erre épülnek.

HIRDETÉS

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS