Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Százötven alkalmazott hegyimentőre lenne szükség országszerte

Simon Virág 2019. december 30., 09:19

Egy fontos és súlyos következményekkel járó tényre hívta fel a közvélemény figyelmét az Országos Hegyimentő Szolgálat vezetője: krónikus emberhiány van  hegyimentő-szolgálatoknál és ennek enyhítése érdekében az elkövetkező két évben országosan 150 életmentőt kellene alkalmazni. Maros és Hargita megyében is meglepően kevés alkalmazott hegyimentő van.

A sziklákra ráfagyott, a gépkocsikra, emberekre veszélyes jégcsapok leveréséhez is a hegyimentőket hívják Fotó: Maros Megyei Hegyimentőszolgálat

Az országos hegyimentők vezetője, Sabin Cornoiu arra hívta fel a helyhatóságok, de a lakosság figyelmét, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt a hegyi sportokat űző turisták száma, ezzel arányosan pedig sokkal több helyszínen kell helytálljanak és embereken segítsenek a hegyimentők is. Nyilatkozata szerint

évente mintegy ötszázzal nő az életmentések száma, és lassan nemcsak télen és nyáron, hanem egész évben szüksége van a közösségeknek szakképzett életmentőkre.

„Az elmúlt négy évben országos szinten az évi 5000-ről 7000-re nőtt a beavatkozások száma, sokkal több sípálya nyílt és újabb és újabb hegyvidéken gyakorolható sportokat próbálnak ki az emberek.

A hegyen, erdőben megsérült turistákat a hegyimentők keresik és mentik meg Fotó: Facebook/Maros megyei Hegyimentők

Miközben az alkalmazott hegyimentők száma nem változott – országos szinten 350 alkalmazott van, és a munkájukat valamivel több mint 400 önkéntes segíti –, úgyhogy ez a szám már rég nem elég

– kongatta meg a vészharangot az országos vezető.

HIRDETÉS

Az önkéntesek sokat segítenek

A Székelyhon kérdésére a Maros megyei hegyimentő-szolgálat vezetője, Kovács Róbert elmondta, hogy jelenleg a megyében 10 alkalmazott hegyimentő van, a csapathoz 28 aktív és 12 kevésbé aktív önkéntes tartozik. „Nemcsak a sípályákon kell szolgálatot teljesítenünk, hanem vannak olyan sportesemények, ahova minket hívnak, de a turistajelzések fejtése, a menedékek megépítése, felügyelete is a mi feladatunk közé tartozik.

Legalább még öt állandó alkalmazottra lenne szükségünk, hogy ne legyen túlórázás. Az önkéntesek közül sokan rendelkeznek szakképesítéssel és volna kit alkalmazni, ha lenne erre anyagi keret és lehetőség

– mondta Kovács Róbert.

Amikor nem mentenek, akkor irányjelző táblákat helyeznek ki a túrautvonalaknál Fotó: Maros megyei hegyi- és barlangi mentőszolgálat

Négyszer több alkalmazottra lenne szükség

Hargita megyében, ahol számos kisebb és nagyobb településen működik sípálya és a környező megyékből is nagyon sokan járnak  ide téli sportokat űzni, még ennél is rosszabb a helyzet. Mint Fekete Örstől, a Hargita Megye Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálat vezetőjétől megtudtuk, a megyében összesen hat alkalmazott hegyimentő van és száz önkéntes segíti őket.

Öt városban, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Szentegyházán és Maroshévízen működik egy-egy csapat, és az lenne az ideális helyzet, ha mindenhol hat alkalmazott hegyimentő lenne, tehát a jelenlegi hat helyett 24-en lennének.

Vagy jelzéseket festenek a turistaösvények mentén Fotó: Keresztes Emil

Mint azt Feketétől megtudtuk, azoknak a helyi önkormányzatoknak is lehetősége lenne egy-egy hegyimentőt alkalmazni, akiknek a terültén sípálya működik. Fekete Örs szerint ha Borszéken, Gyergyócsomafalván, vagy pedig a többi sípályával rendelkező teleülésen alkalmaznának egy hegyimentőt, az már nagy előrelépés és segítség lenne.

A települések vezetőinek többször elmondtuk ezt, de még senki nem hallotta meg kérésünket. Holott minden alkalmazott hegyimentő igazi segítség lenne a közösségek számára.

Arra is lehetőség van, hogy a hivatalok kiszervezzék ezt a szolgáltatást egy engedéllyel rendelkező egyesületnek, és ezzel a megoldással is nagyban támogatni tudnák az életmentők munkáját” – sorolta a lehetőségeket Fekete Örs.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS