Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Szárhegyen és Gyergyószentmiklóson is kárt okozott a nagy mennyiségű eső

Tamás Gyopár 2018. augusztus 27., 19:37
HIRDETÉS

Szárhegy négy utcája maradt áram- és vízszolgáltatás nélkül huszonnégy órán át, mert meghibásodott Tölgyesen egy transzformátor a szombati vihar miatt. Gyergyószentmiklóson a Csiky-kert utcán folyt le a sárlé, mert a Sózó útján lévő árok nem bírta nyelni a lezúduló esővizet, Békényfőn és Csanódon mezei utakat mosott el a víz. Közösségi oldalon képek a bizonyítékok arra, a Virág negyedi Garázs üzletben 40 centiméteres volt a víz.

Áramszünet keserítette meg a szárhegyiek életét szombaton. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

„A szélsőséges időjárás miatt Tölgyesnél meghibásodott egy nagy transzformátor. Ennek következtében még mindig nincs mindenhol áram a községben. Ilyen esetekben nem árt telefonálni és panaszt tenni a következő telefonszámon: 0800801929. (Robot után 1-es gomb, majd meg kell várni, hogy felvegye a telefont egy ügynök)” – hívták fel a figyelmet Szárhegy község Facebook-oldalán vasárnap reggel, hiszen

több utcát és a központi részt is érintette a szombat esti vihar miatt bekövetkezett áramszünet.

Nemcsak villanyáram-kiesés volt, a vízszolgáltatás is leállt, hiszen áram nélkül a vizet pumpáló szivattyúk sem működnek. A községben nincs vezetékes víz még (most folyik a beruházás éppen), ezért árammal működő motorpumpák látják el saját kutakból a háztartásokat. Danguly Ervin, Szárhegy polgármestere elmondta, négy utca huszonnégy órán keresztül volt villany és víz nélkül.

HIRDETÉS

Méltánytalan és szakszerűtlen

A központon szombat éjszaka nem volt áram. A lakodalmat ülő násznép is bosszúskodhatott, amíg az áramfejlesztőt beüzemelték a szárhegyi kultúrháznál. Hétfő reggelre helyreállt a víz és villanyszolgáltatás. A polgármester hozzátette, időszerű lenne, hogy az áramszolgáltató a villamos vezetékeket, oszlopokat, transzformátorokat kicserélje vagy felújítsa, hosszú távon pedig nem ártana a föld alá helyezni a villamos rendszert, hiszen az egyre gyakoribb viharok miatti áramkiesés sok kárt, sok bosszúságot okoz.

Tarthatatlan állapotok vannak: majdnem húsz éve kínlódunk a gyenge áram problémájával az egész községben, hiába reklamálunk, nem történik semmi változás. Ez így méltánytalan, szakszerűtlen és rendkívül sértő, hiszen a szolgáltatást maradék nélkül kifizetjük mindig.

Hétfőn iszapot és hordalékot kellett takarítani Gyergyószentmiklóson Fotó: Tamás Gyopár

Hordalékot vitt a víz

A gyergyószentmiklósi Csiky-kert utcában a Sózó útján lezúduló víz agyaggal érkezett. A Csiky-kert bejáratától majdnem az utca teljes hosszán helyenként még látni lehetett a vastag porréteget hétfőn, és szinte az országútig lesodródott a sár.

A Sózó útján kialakított árokból takarította az önkormányzati mellékgazdaság markológépe a hordalékot, és traktorral szállították el. Az ötödik rakománynál tartottak 11 órakor, de még volt mit kiszedni a három méter mély árokból, az utcából pedig két utánfutónyi sárlerakódást vittek el.

Amint elmondták, havonta ki kell szedjék a felgyülemlett sárt, amúgy is időszerű lett volna már az ároktakarítás, ám a szombat esti lezúduló esővíz hamar feltöltötte hordalékkal.

A Sózó útja melletti ház dombon van, az udvarra nem ment be a víz. További portákban sem tett kárt a víz, nem érkezett ilyenről bejelentés a polgármesteri hivatalhoz – mondta Fórika Krisztina, a gyergyószentmiklósi önkormányzat sajtószóvivője. Viszont Békényfőn és Csanódon mezei utakat mosott el a víz. Kedden fognak hozzá a szükséges munkálatokhoz – tudtuk meg.

Úszott az áru, 40 centiméteres víz volt az üzletben

Áruban is kárt tett a víz

Riadalom volt a gyergyószentmiklósi, Virág negyedi Garázs üzletnél is szombaton. Húsz éve ekkora víz nem zúdult be az alagsori üzletbe. A nyilvánosságra hozott fotók is árulkodnak arról,

felvette a víz a polcokat, úszott az áru.

Az üzletet működtető Nemes Barna elmondta, húsz év alatt többször is befolyt a helyiségbe a víz, de ekkora soha nem volt, mint szombaton, amikor elérte a negyven centimétert. A magasabban lévő úttestről, járdáról ömlött a víz. Nemes Barna elmondta,

2–3000 lejes kárt okozott a víz az áruban, s 7000 lejes a kár a bútorzatban.

Az árura van biztosítás csupán. Amint fogalmazott, az esővíz-elvezető csatornát többször is próbálták kitisztítani, hogy utat engedjenek a víznek, mert éppen csak szivárog rajta keresztül.

A Hargita tűzoltóságtól érdeklődve megtudtuk, a gyergyói térségben a hivatásos tűzoltók szombaton este két garázsból és két pincéből kellett kiszivattyúzzák a befolyt esővizet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS