Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Számszerűsítették: 750 ezer eurós kárt jelent az államnak, ha balesetben veszti életét egy személy

Simon Virág 2018. szeptember 15., 09:41
HIRDETÉS

Romániában az elmúlt három évben folyamatosan növekedett a közúti balesetben elhunyt személyek száma – figyelmeztet a Pro Infrastruktúra Egyesület az európai kimutatások alapján. Maros megye „nem követi a trendet”, tavaly ugyanis csökkent a súlyos közúti balesetek száma.

Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács nemrég hozta nyilvánosságra a tavalyi évre vonatkozó statisztikákat, adatokkal alátámasztva, hogy az uniós országokban milyen mértékben biztonságosak az utak, s mennyire gyakoriak a súlyos közúti balesetek. A jelentésre a Pro Infrastruktúra Egyesület hívta fel a figyelmet, amely közleményében kitér a romániai helyzetre.

HIRDETÉS

Az uniós kimutatás szerint

2017-ben Romániában 1951 személy vesztette életét közúti balesetben.

Egymillió személyre számítva 99 halálos baleset volt, miközben az uniós átlag 55. De nemcsak az elmúlt évben, hanem immár három éve növekedik azon személyek száma, akik a romániai utakon veszítették életüket, így az ország továbbra is első helyen áll a halálos közúti balesetek gyakoriságát illetően.

Az uniós jelentés szerint a súlyos közúti balesetek száma részben a rossz utak és az autópályák hiánya miatt nő, de a sofőrök is figyelmesebben és a törvényeket betartva kellene vezessenek.

A hazai statisztikákból kiderül, hogy nőtt azon súlyos közúti balesetek száma, amelyek a sofőrök figyelmetlensége miatt következett be. A többéves kimutatások szerint a halálos közúti balesetekben általában a sofőrök és a gyalogosok veszítik életüket, s sokkal kevesebben a gépkocsi más utasai. A közlemény kitér arra is, hogy

egy balesetben elhunyt személy 750 ezer eurós kárt jelent a román államnak.

Ez az összeg tartalmazza az illető iskoláztatására, egészségügyi ellátására költött pénzt, a baleset kivizsgálását és a temetkezési költségeket is ide számolták, valamint az adókat és illetékeket, amelyeket az elhunyt már nem fizet be az állampénztárba.

Az uniós statisztika kapcsán a Pro Infrastruktúra Egyesület szakemberei felhívják a közvélemény figyelmét arra, hogy a helyzet tovább romolhat, ugyanis a közúti közlekedést szabályozó törvények engedékenyebbek lettek. Emlékeztetnek, hogy a parlament megszavazta azt a törvényt, amely megtiltja a közúti rendőrségnek, hogy felirat nélküli kocsikkal radarozzon, s csak olyan helyeken használhatják a mozgó radarokat, ahol ez ki van jelölve.

Az országos statisztikákhoz képest Maros megyében az elmúlt években csökkent a halálos közúti balesetek száma.

Tavaly a megyében 44 személy vesztette életét balesetben, s 279-en súlyos sérüléseket szenvedtek. 2016-ban az elhunytak száma 51 volt, a hosszabb kórházi kezelésre szorultaké pedig 331.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS