Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Szakmai tudást és lelki feltöltődést nyújt a gyermekvédelmi konferencia

Barabás Hajnal 2018. április 24., 16:27
HIRDETÉS

Kárpát-medencei Gyermekvédelmi Konferenciát tartanak április 24-25. között a csíksomlyói Jakab Antal Házban a Csibész Ifjúsági Egyesület, valamint a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság szervezésében. A szakmai találkozó ünnepélyes megnyitóját kedden tartották.

Fotó: Hargita megye tanácsának sajtószolgálata

A szakmai találkozón hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó szervezetek és állami intézmények munkatársai vesznek részt, a helyiek mellett többen Magyarországról érkeztek, de voltak, akik Szabadkáról, vagy más Kárpát-medencei városból jöttek a konferenciára.

HIRDETÉS

Hangsúly az együtt töltött időn

A gyermekvédelmi konferenciát a hátrányos helyzetű gyermekekből álló Sunshine együttes rövid műsora nyitotta meg, majd Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője szólt az egybegyűltekhez.

A konferencia egyik célja, hogy egymásnak örömet szerezzünk, ajándékot adjunk azzal, hogy együtt vagyunk, hogy sokat beszélgessünk, halljunk új információkat, és biztassuk egymást, mert erre is nagy szükség van

– sorolta az igazgató. Hozzátette, a konferencia programját is éppen ezért úgy állították össze, hogy ne csak szakmai feltöltődést nyújtsanak a résztvevőknek, hanem szellemileg is töltekezhessen mindenki, ezért többek között egy kirándulást is beiktattak a programba. „Aki ebben a szakmában dolgozik, annak szüksége van feltöltődésre.

Fotó: Hargita megye tanácsának sajtószolgálata

Gyakran tapasztaljuk, hogy közel kerülünk a kiégéshez, hogy a problémák csapnak át a fejünk fölött, és ezért örömmel vesszük, ha egy-két napot kellemes környezetben, jó barátokkal, szakemberekkel tölthetünk

– osztotta meg Elekes.

Erőt adni a dolgozóknak

Gergely István, a Csibész Ifjúsági Egyesület elnöke azt kívánta a konferencia résztvevőinek, a csíksomlyói Mária-kegyszobor közelségére utalva, hogy

Mária a palástjába tekerje be és erősítse őket, hogy a továbbiakban még nagyobb lelkesedéssel végezhessék azt a feladatot, amit rájuk osztott az ég.

Flender Gyöngyvér, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja többek között arról beszélt, hogy a konferencia témáját és jelentőségét a magyar kormány is fontosnak tartja; a rendezvény főtámogatója a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A konzul felszólalása után Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere köszöntötte a résztvevőket, mint fogalmazott,

bízik benne, hogy az az örömteli érzés, amely a megnyitó elején elhangzó gyermekek dalaiból fakadt, erőt ad az ebben a szakmában dolgozóknak.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, felszólalásában kiemelte, „ha az országhatárok nem tudnak minket elválasztani, nincs olyan erő, amely gátat tudna szabni annak a munkának, amit a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozók hivatásszerűen végeznek”, utalva a konferencia egész Kárpát-medencére kiterjedő mivoltára.

Fotó: Hargita megye tanácsának sajtószolgálata

Sokat fejlődött a rendszer

Lakner Zoltán Lehelt, a magyarországi Szociálpolitikai Szemle szaklap főszerkesztőjét mint a szociális téma ismerőjét arról kérdeztük, hogyan látja a magyarországi és romániai gyermekvédelmi rendszer működését.

Azért is jöttem el erre a konferenciára, hogy kapjak egy hiteles benyomást arról, hogy hogyan működik itt a gyermekvédelmi rendszer. Láttam évtizedekkel ezelőtt, a rendszerváltozás utáni időszakban, akkor borzasztó állapotok uralkodtak, szervezetlenséggel, elhanyagoltsággal találkoztunk. Azóta nagyon szédületes és komoly fejlődés látható.

Bár más rendszerben fejlődik Romániában az állam által támogatott szociális és gyermekvédelmi hálózat, mint Magyarországon, ahol sajátos rendszer működik, Európában talán egyik legszervezettebb és legkiterjedtebb hálózat” – fejtette ki Lakner.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS