Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Szabadulószoba az udvarhelyi könyvtárban

Dósa Ildikó 2018. május 10., 13:27
HIRDETÉS

Szabadulószobát hoztak létre a székelyudvarhelyi városi könyvtárban, ezenkívül számos szabadidős foglalkozással, filmvetítésekkel, vándorkiállítással várják a látogatókat, ugyanakkor esszéíró pályázatot is hirdetnek. A nyári vakációban idén is megszervezik az olvasótábort, a Nyitott könyvek éjszakájával párhuzamosan pedig első alkalommal nemzetközi szakmai konferenciát is tartanak.

Képernyőn lehet követhetni a szobában rekedtek szabadulási kísérletét Fotó: Barabás Ákos

Egyre népszerűbbek a városi könyvtár programjai és szolgáltatásai, olyannyira, hogy már nemcsak a helyi iskolákból, hanem a környező településekről is behozzák a pedagógusok a gyerekeket, nem pusztán könyvtárlátogatásra, hanem filmvetítésre, társasjátékra vagy éppen a Csodák termében zajló kísérletekre, napmegfigyelésre.

Tavaly óta közel ezerrel nőtt a beiratkozottak száma, főként a társasjátékoknak és a 3D-s filmvetítéseknek köszönhetően, közülük 750-en legalább egyszer könyvet is kölcsönöztek a téka 147 ezer kötetes állományából.

A régi és új szolgáltatásokról, a közelgő programokról, rendezvényekről tartott sajtótájékoztatót szerdán a városi könyvtár igazgatója és az intézmény munkatársai.

Filmek és szabadulás a zárt szobából

Szombaton és vasárnap 9–18 óra között a könyvtár előtti parkolóban a Petőfi Irodalmi Múzeum Aranybusz című vándorkiállítása tekinthető meg, ugyanakkor már a héten megkezdődött a Kinedok, amely novemberig minden hónap második keddjén 17 órától várja a közép-európai dokumentumfilmek kedvelőit. Május végén – a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm-fesztiválhoz csatlakozva – itthon is természetfilmeket vetítenek, majd június 6–9. között megrendezik a nagyon rövid filmek fesztiválját. A héten diákoknak szóló esszéíró pályázatot hirdettek, melynek kiértékelőjét május 25-én tartják, a nyerteseket pedig június 1-jén hirdetik ki.

Június 18-ától nyári programra váltanak, így 9 és 17 óra között tartanak majd nyitva,

de előzetes egyeztetést követően délutánonként továbbra is lesz lehetőség születésnapok megünneplésére, csoportos társasjátékokra.

Fotó: Barabás Ákos

Nemrég két azonos berendezésű szabadulószobát hoztak létre, melyekben 4–6 fős csoportok próbálhatják ki ügyességüket, akár egymással versenyezve. A nyári szünidőben négy egész napos olvasótábort szerveznek kisiskolásoknak, egy ottalvós éjszakával. Az itt tartott foglalkozásokon nem csupán a gyerekek kreativitását serkentik, de igyekeznek megszerettetni velük az olvasást, emellett kirándulni viszik őket Korondra, Fenyőkútra, Pálpatakára.

HIRDETÉS

A Nyitott könyvek éjszakájára nem készülnek újdonságokkal, azonban első alkalommal egy nemzetközi szakmai konferenciát rendeznek, abban bízva, hogy olyan ötleteket kapnak majd, amelyek felhasználásával jobban sikerül majd a mai elvárásoknak megfelelő könyvtárat működtetni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS