Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Sorozatos csőrepedések miatt napokig vezetékes víz nélkül maradt Tusnádfürdő

Iszlai Katalin 2019. október 03., 09:03

Napokig nem folyt víz a csapokból Tusnádfürdőn, a leállást több, egymást követő csőrepedés okozta. A vízszolgáltatás hiánya a helyieket és a turistákat is rendkívül kellemetlenül érintette. A problémára közben találtak megoldást.

Sorozatos csőrepedések miatt napokig vezetékes víz nélkül maradt Tusnádfürdő
galéria
A vízszolgáltatás leállása mindenkinek kellemetlenséget okozott . Képünk illusztráció Fotó: Haáz Vince

Péntek óta szünetelt a vízszolgáltatás Tusnádfürdő több utcájában, a helyiek és a turisták mindennapjait is megnehezítve. A kellemetlenséget a vízhálózat meghibásodása okozta, sorozatban három csőrepedés is történt – tudtuk meg Melles Máriától, a fürdőváros alpolgármesterétől. Mint mondta,

a hétvégén szinte a teljes településen problémát okozott a vízhiány, szerdára aztán több helyszínen is előrelépés történt, több utcában azonban még mindig szünetel a szolgáltatás.

A vízszolgáltatás leállását több egymásutáni csőrepedés okozta, a helyreállítást pedig egy hétfői áramszünet tovább akadályozta. A tusnádfürdői Goscom Kft. igazgatója, Jánosi Gyula érdeklődésünkre elmondta, pénteken és a hétvégén három csőrepedés történt: először hosszanti irányban egy egyméteres szakaszon hasadt el a vezeték, majd rövid idővel ezután egy újabb 1,3 méteren, később pedig egy harmadik, három centiméteres repedés is történt. Ezeket a meghibásodásokat azóta helyreállították, a három napos kiesés alatt azonban a tusnádfürdői tartalék rendszer kiürült. Vasárnap éjszaka kezdték el a víztartályok újratöltését, hétfőn azonban egy áramszünet miatt a szivattyúk leálltak.

Ezáltal már négynapos pumpaleállásról lehet beszélni, amelynek következtében a tartályok teljesen leürültek. Két napja azon dolgozunk, hogy tudjuk visszatölteni ezeket

– magyarázta Jánosi. Hozzátette: szerdára a város 70 százaléka már újra élvezhette a vízszolgáltatást, a magasnyomású rendszeren lévő fogyasztóknak azonban továbbra is nélkülözniük kellett. Arra is kitért, hogy a fürdővárost ellátó kutak és pumpák Csíkszentsimonban találhatók, az innen Tusnádfürdőre tartó, 17 kilométeres ivóvízszállító vezetéket pedig öt évvel ezelőtt újították fel.

Ennek ellenére nem ez az első ilyen eset,

havonta előfordul, hogy ezen a vezetéken meghibásodás történik, eddig azonban olyan nem fordult elő, hogy több egymásutáni gond jelentkezzen.

A probléma ráadásul nem csak Tusnádfürdőt, hanem a többi, ehhez a rendszerhez tartozó települést is érinti, tehát Tusnádot, Újtusnádot és Verebest. „Éjszakára ezeken a településeken is kénytelenek voltunk leállítani a szolgáltatást, hogy tölteni tudjuk a tusnádfürdői tartályokat. Egy előre bejelentett ütemterv szerint jártunk el, és falun nem is okozott olyan nagy fejtörést a kiesés, hiszen szinte minden udvaron kutak vannak. Tusnádfürdőn már más a helyzet, így ott víztartályokat biztosítottunk a lakosság számára tisztálkodás és vécéöblítés céljából, továbbá tűzoltóautókkal töltöttünk újra ezeket napi két-három alkalommal” – zárta az igazgató.

Melles Mária alpolgármester is kiemelte, hogy víztartályokkal siettek a lakosság segítségére, hiszen tisztában vannak vele, mekkora kellemetlenséget okozott a lakosság és a fürdővárosban tartózkodó turisták számára a vízszolgáltatás leállása.

Természetesen jogos a felháborodásuk, és nagyon sajnáljuk a történteket. Azon vagyunk, hogy helyreállítsuk a rendet, és hosszútávon megelőzzük a hasonló eseteket. Fel kell mérnünk, hogy mi okozza a folyamatos meghibásodásokat a vezetéken, ennek érdekében felkértünk egy szakembert, aki teljes átvizsgálást fog végezni az egész rendszerről. Ezt követően tudjuk majd a problémát a gyökerétől orvosolni

– emelte ki az alpolgármester.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat