Sor nélkül, időt spórolva – megnéztük a légi Schengen előnyeit

Sor nélkül, időt spórolva – megnéztük a légi Schengen előnyeit

Fotó: Haáz Vince

Több utas is csodálkozva nézte, hogy mindenféle ellenőrzés nélkül, mindössze pár perccel a repülőgép leszállása után elhagyhatják a repteret. A marosvásárhelyi repülőtéren szerdán este néztük meg a légi Schengen szabályait.

Simon Virág

2024. április 04., 13:072024. április 04., 13:07

2024. április 04., 14:012024. április 04., 14:01

A marosvásárhelyi Transilvania repülőtéren jelenleg csak két menetrend szerinti járatra lehet jegyet váltani: Londonba és Budapestre lehet utazni. A magyar fővárosból érkező és oda induló járatok – bár most már késő estére vannak időzítve – szinte mindig telt házasak. Ezt tapasztaltuk szerdán este is, amikor kilátogattunk a reptérre, hogy megnézzük, mit jelent a valóságban a légi Schengen.

Hiszen, mint ismert, vasárnap hajnaltól kezdődően Románia és Bulgária is hivatalosan a schengeni övezet részévé vált, de

a határnyitás egyelőre csak a légi és tengeri közlekedésre vonatkozik.

Románia és Bulgária schengeni övezeten belüli szárazföldi határain – vagyis a görög–bolgár, a bolgár–román, illetve a román–magyar közúti és vasúti határátkelőkön – továbbra is ellenőrzik az utasokat.

Galéria

Felügyelet van, de ellenőrzés nincs

Fotó: Haáz Vince

Az EU Tanácsának Románia és Bulgária schengeni tagságáról rendelkező tavaly december 30-i határozata nem tűzött ki céldátumot a teljes körű határnyitást illetően. A kormánynak továbbra is kiemelt célkitűzése, hogy Románia még idén a belső határellenőrzés nélküli övezet teljes jogú tagjává váljék.

Megosztották, így zsúfoltabb lett a váróterem

Marosvásárhelyi reptéri körutunkon szerdán este Peti András, a reptér igazgatója kísért el. Tőle megtudtuk, hogy át kellett alakítaniuk a meglévő várótermet, hiszen

a Londonból érkező gép utasai nem schengeni övezetből jönnek, így számukra még mindig érvényes a határellenőrzés.

Így marad ez azok számára is, akik majd májustól a Törökországba induló charterjáratokkal fognak utazni. Az átalakítások mellett béreltek egy konténertermet is, hogy immár két, külön helyszínen tudják fogadni azokat, akikre érvényes az újítás, és akikre nem.

Galéria

Csak azok várakoznak, akiknek nagyobb csomagjuk volt

Fotó: Haáz Vince

Határellenőrzés nincs, de az utasoknak be kell mutatniuk a jegyüket és személyazonossági iratukat, mert azt megnézik, hogy az adatok megegyeznek-e.

Nem marad el a csomagok, táskák átvizsgálása és a biztonsági kapun való belépés sem.

Itt azonban érkezési sorrendben haladnak át az emberek, így nincs zsúfoltság, hiszen mindenki időben, de nem egyszerre érkezik.

Galéria

Bővül az utasterminál is, nyárig kész lesz

Fotó: Haáz Vince

Peti Andrástól megtudtuk, hogy a határrendészet továbbra is ellenőrizheti az induló és érkező utasok iratait – ezt meg is teszik, ha szükségesnek találják.

Szerdán este senki nem volt gyanús és nem szerepelt a hivatalos feketelistán.

A budapesti gépen a férőhelyek száma 240, így nem csoda, hogy a gép indulására várakozók alig fértek a megosztott teremben. A kávézót az emeletre költöztették, ott is van pár ülőhely, ottjártunkkor mind foglalt volt.

Galéria

Külön termet biztosítanak azoknak, akik nem a schengeni országokból jönnek vagy nem oda indulnak

Fotó: Haáz Vince

Peti Andrástól megtudtuk, hogy a héten kész lesz a határellenőrzés nélkül utazók számára fenntartott váróterem egyik újabb része, így egy új kapun tudnak majd az utasok a repülő felé haladni, ez kényelmesebb és jobb lesz, mint a jelenlegi. Ugyanakkor a Maros megyei önkormányzat jelentős támogatásával és európai uniós pályázatokból épül az új utasterminál, ami nyárig kész lesz, és majd nagyobb helye lesz az utasoknak, amíg a repülőgépre várnak.

Sokan csodálkoztak

A Budapestről érkező járaton kisgyermekes családok, idősebbek és fiatalok is utaztak. Legtöbben kis csomaggal, így a leszállás után rögtön távozhattak is a reptérről. Többen

csodálkozva tapasztalták a teremben, hogy senki nem állítja meg őket, és szabad a kijárás.

Mások már rutinosan távoztak.

Galéria

Kisebb lett a váróterem

Fotó: Haáz Vince

Egy kisgyerekes édesanyától megtudtuk, hogy egyszerűbb volt a felszállás Budapesten is, és örvednek, hogy leszálláskor a két gyerekkel nem kell sorban álljanak. Elmondta,

annak ellenére, hogy a légi Schengent bevezették, a gyerekek számára ugyanazok az iratok kötelezők, mint eddig,

vagyis, ha még nincs személyazonossági igazolványok, akkor útlevél kell; ráadásul ha nem tart velük mindkét szülő, akkor szülői felhatalmazás is kell. Ezt ugyan tőlük nem kérték, de szúrópróbaszerűen kérhették volna.

Galéria

Indulás előtt zsúfoltság van

Fotó: Haáz Vince

Egy székelykeresztúri házaspár is mosolyogva jött be az épületbe, csodálkozva néztek szét és mondták, hogy nagyszerű, hogy nem kell várakozzanak, folytathatják útjukat, talán még éjfél előtt hazaérhetnek. Gyorsabb így az utazás – hangoztatták mindketten.

Szász Ferenc szintén gyerekekkel, idősebb szülőkkel utazott. Ő is azt jegyezte meg, hogy a határellenőrzés eltörlése miatt könnyebb és egyszerűbb az utazás. Mint mondta,

leszálláskor általában 25 percet álltak sorba, amíg ellenőrizték irataikat. Erre most nincs szükség, így gördülékenyebb a távozás,

és ez jó, mert „amúgy is mindenki siet és fáradt már”. A Budapestről érkező gép 22 óra előtt nem sokkal szállt le.

A repülőgép leszállása utáni tíz percben már szinte üres volt a parkoló is.

A érkezők át tudták venni nagyobb csomagjaikat is, beszálltak a személygépkocsiba, taxikba, vagy a Marosvásárhelyre és Székelyföldre tartó kisbuszokba. A csütörtök esti budapesti járatig csend lesz a Transilvania reptéren.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint vasárnaptól az ország repülőterein és négy fekete-tengeri kikötőjében szüntették be a teljeskörű határellenőrzést azon járatok utasai számára, amelyek a többi 28 schengeni tagországba indulnak, vagy azokból érkeznek. Az utasoknak azonban továbbra is rendelkezniük kell érvényes úti okmányokkal, amelyeket a repülőtereken (kikötőkben) szolgálatot teljesítő határrendészek a bűncselekmények és illegális migráció megelőzése érdekében továbbra is ellenőrizhetnek. A repülőterek biztonsági és poggyászellenőrzési szabályaiban nincs változás, és a kiskorúak határátlépésére vonatkozó előírások is érvényben maradtak.

Romániának négy tengeri határátkelője van: Mangalia, Konstanca, Konstanca Dél-Agigea és Midia. Ezekben a kikötőkben megszüntetik a határellenőrzést a schengeni országokból érkező vagy azokba induló hajók legénysége és utasai számára, a schengeni országokból érkező turistahajók pedig mostantól kiköthetnek olyan romániai kikötőkben is (Tomis-Konstanca, Belona-Eforie, Limanu-Magalia), amelyek nem rendelkeznek kiépített határátkelővel. A parti őrség azonban ezeknek a járműveknek az utasait is bármikor igazoltathatja az illegális migráció megelőzése érdekében – olvasható a belügyminisztérium tájékoztatójában.

A schengeni szabályok nem vonatkoznak Románia és Bulgária folyami kikötőire. A két ország között a Dunán közlekedő kompjáratok a – hidakhoz hasonlóan – szárazföldi határátkelőknek számítanak, az ezeket igénybe vevő utasok úti okmányait továbbra is ellenőrzik.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 06., hétfő

Megvan az idei csíksomlyói búcsú programja és a búcsús szentmise szónoka

Közzétették a csíksomlyói pünkösdi búcsú programját, péntektől hétfőig több alkalommal is szentmisék és imádkozási, virrasztási lehetőségek lesznek.

Megvan az idei csíksomlyói búcsú programja és a búcsús szentmise szónoka
2024. május 06., hétfő

Most Ön is segíthet abban, hogy a legóépítő gyerekek álma valóra váljon!

Nagy megtiszteltetés érte a csíkszeredai Fabton csapatát: idén első ízben kaptak meghívást a First Lego League ázsiai fordulójára, Hongkongba. Egy ilyen utazás azonban jelentős költségekkel jár, amelynek összegyűjtésében most Ön is segíthet!

Most Ön is segíthet abban, hogy a legóépítő gyerekek álma valóra váljon!
2024. május 05., vasárnap

Háromszék ifjúságától volt hangos a hétvége

Különleges kiadásához érkezett idén a Háromszéki Diáknapok, amely idén tizennyolcadik születésnapját ünnepelte több mint 360 lelkes résztvevővel. A négy napot átölelő esemény alkalmával 18 csapat hódította meg Sepsiszentgyörgyöt.

Háromszék ifjúságától volt hangos a hétvége
2024. május 05., vasárnap

A nagy ígéretektől a jégmentes valóságig

A hírzajban gyakorlatilag elsikkadt az a bejelentés, hogy Sepsiszentgyörgyön 245 millió lejből jégpályát épít az állam. A háromszékiek számára fantasztikus hír a csíkiaknak gyakorlatilag katasztrófa. Gyenge lenne a csíkszeredai érdekérvényesítés?

A nagy ígéretektől a jégmentes valóságig
2024. május 05., vasárnap

Ezért fontos segíteni a gyerekeknek a jó könyvek kiválasztásában

A szülők mesélési kedve és a család szocializációs közege nagy hatással van arra, hogy a gyermekek milyen tartalmakra lesznek vevők, vagyis vesznek-e regényt a kezükbe, vagy csak pár másodperces TikTok-videókat görgetnek.

Ezért fontos segíteni a gyerekeknek a jó könyvek kiválasztásában
2024. május 05., vasárnap

Melléképületek lángoltak Alcsíkon

Több csíkszentmártoni melléképület kapott lángra vasárnap délután, félő volt, hogy egy közeli lakóházra is átterjed a tűz.

Melléképületek lángoltak Alcsíkon
Melléképületek lángoltak Alcsíkon
2024. május 05., vasárnap

Melléképületek lángoltak Alcsíkon

2024. május 05., vasárnap

Árokba hajtott egy autó, gyermekek is megsérültek

Öten – köztük gyerekek – utaztak abban az autóban, amely a Maros megyei Nagysármás főutcáján árokba hajtott vasárnap.

Árokba hajtott egy autó, gyermekek is megsérültek
2024. május 05., vasárnap

Mentőautó gyulladt ki Maros megyében

Beteget szállító mentőautóhoz riasztották szombaton éjfél körül a Maros megyei tűzoltókat a Mezőbánd és Mezőbergenye közötti útszakaszra.

Mentőautó gyulladt ki Maros megyében
Mentőautó gyulladt ki Maros megyében
2024. május 05., vasárnap

Mentőautó gyulladt ki Maros megyében

2024. május 05., vasárnap

Egyházi óvodával gazdagodik Kézdivásárhely

Elkészült az evangélikus-lutheránus egyház által épített új óvoda Kézdivásárhelyen, átadásához és az oktatás megkezdéséhez már csak az épületnek helyet adó Luther Márton utca közművesítésére van szükség.

Egyházi óvodával gazdagodik Kézdivásárhely
2024. május 05., vasárnap

Nincs pénz, így nem folyósítja a pályázatokon megnyert összegeket a fejlesztési minisztérium

Több önkormányzatot is negatívan érint, hogy beszüntették a fejlesztési minisztérium által meghirdetett országos helyreállítási terv programban (PNRR) megnyert támogatások folyósítását.

Nincs pénz, így nem folyósítja a pályázatokon megnyert összegeket a fejlesztési minisztérium
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!