Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Sokan térnek haza tetemes tartozással a külföldi egészségügyi ellátás miatt

Széchely István 2019. december 22., 12:00 utolsó módosítás: 2019. december 23., 10:15

Óriási adósságot eredményezhet, ha valaki érvényes romániai egészségbiztosítás hiányában szorul egészségügyi ellátásra külföldön, gondolván, hogy a két évig érvényes európai egészségbiztosítási kártyája fedezi a költségeket. Egyre gyakoribbak az ilyen esetek Hargita megyében, a legnagyobb ilyen jellegű tartozás idén eléri a nyolcvanezer lejt.

Sokan térnek haza tetemes tartozással a külföldi egészségügyi ellátás miatt
galéria
Hiába érvényes két évig, nem biztosít ingyenes ellátást, ha tulajdonosának időközben megszűnik az egészségbiztosítása Fotó: Erdély Bálint Előd

Évről évre nő azoknak a száma, akik kisebb-nagyobb, esetenként óriási tartozással térnek haza külföldről, mert elutazásuk idején érvényes egészségbiztosítás nélkül részesültek sürgősségi egészségügyi szolgáltatásban az adott országban. Az ellátást rendszerint a kétéves érvényességű európai egészségbiztosítási kártyával vagy igazolással veszik igénybe, miközben Romániában már megszűnt a kötelező egészségbiztosításuk.

Egyre többen

„Az utóbbi években ezeknek az eseteknek a száma folyamatosan nő” – hívta fel a figyelmet Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója. „Az, hogy van egy egészségbiztosítási kártyánk, amely az Európai Unió területén érvényes, még nem elég ahhoz, hogy részesüljünk a szolgáltatásban, és az el is legyen számolva. Ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy biztosítottak legyünk abban a periódusban, amikor a szolgáltatásban részesülünk” – hangsúlyozta.

HIRDETÉS

Azt nem tudni, hogy a külföldi kezelés igénybevételekor tisztában voltak-e azzal, hogy már nem rendelkeznek egészségbiztosítással vagy a szükséghelyzetben – például baleset vagy rosszullét esetén – belekapaszkodtak minden adódó lehetőségbe, így a „fedezet” nélküli európai egészségbiztosítási kártyába is, amikor orvosi segítséget kértek – mondta el kérdésünkre Duda Tihamér.

A kettő együtt működik

Az EU-tagállamokban, Svájcban és az Európai Gazdasági Térség országaiban használható kártyát kérésre bárkinek kiállítják, aki rendelkezik kötelező romániai egészségbiztosítással, de azt tudni kell, hogy

kétéves érvényességi ideje ellenére csak addig használható, amíg birtokosa egészségbiztosítotti státusszal rendelkezik Romániában, azaz munkakönyves alkalmazott, esetleg maga fizeti a társadalombiztosítási hozzájárulást, vagy regisztrált munkanélküliként munkanélküli-segélyben részesül.

Ellenkező esetben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem fogja megtéríteni a külföldi egészségügyi ellátás költségét. Ezek az összegek pedig nem kicsik, mint a megyei egészségbiztosítási pénztár vezérigazgatója által elmondottakból kiderül,

idén a legnagyobb ilyen jellegű tartozás eléri a 80 ezer lejt, de nem ez az egyetlen több tízezer lej értékű tétel.

Aggasztó, hogy évről évre nő az ilyen esetek száma. Miközben 2017-ben 15 hasonló tartozást kellett behajtania az intézménynek, 2018-ban már 37-et, idén november végéig viszont már 57 ilyen esetük volt. Követelésüket pedig kénytelenek érvényesíteni, ha másképp nem megy, be kell perelniük a tartozót és elindítani a kényszervégrehajtást.

„Így járhatnak, és pontosan ezt szeretnénk elkerülni, mert mindannyiunknak kellemetlen. Nekünk a kötelességünket meg kell tennünk a külföldi partner irányába, ki kell fizetni a számlát, és utána természetesen be kell hajtani attól, aki jogtalanul részesült ebben a szolgáltatásban” – mondta Duda Tihamér.

Érvényesség

Az európai egészségbiztosítási kártya ingyenes sürgősségi egészségügyi ellátást biztosít tulajdonosának az Európai Unió huszonnyolc tagállamában, valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban. Az egészségbiztosítással rendelkező romániai állampolgárok kártya, illetve igazolás hiányában is jogosultak az ingyenes sürgősségi ellátásra külföldön, ám ez esetben onnan kell felvenniük a kapcsolatot a megyei egészségbiztosítási pénztárral, amely kérésre kiállítja az igazolást és elküldi abba a külföldi egészségügyi intézménybe, ahol az ellátást végzik. Mivel ez körülményesebb eljárás, ajánlott elővigyázatosságból már elutazás előtt igényelni az európai egészségbiztosítási kártyát vagy igazolást. Ugyanakkor fontos, hogy tudatosuljon: a kétéves érvényességi idő ellenére a kártyával csak akkor részesülhetnek ingyenes ellátásban, ha a kezelés pillanatában egészségbiztosítotti státusszal rendelkeznek Romániában. Jó tudni azt is, hogy a sport- és munkabalesetek során szerzett sérülések sürgősségi ellátását nem fedezi az európai egészségügyi kártya.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS