Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Népszerű és kevésbé felkapott szakirányok a frissen végzett orvosok körében

Antal Erika 2019. december 17., 21:48
HIRDETÉS

Elkezdődött kedden a rezidens orvosok szakirányválasztása: akik december 15-én sikeresen vizsgáztak, csütörtökig kiválaszthatják a szakot és az egyetemi központot, ahol szakorvosi képzésüket végezhetik.

Népszerű és kevésbé felkapott szakirányok a frissen végzett orvosok körében
galéria
Választás előtt: hol és mit tanuljanak a rezidensek? Fotó: Haáz Vince

A választás országos szinten történik, januárban pedig egy újabb következik, amikor pontosan megjelölhetik azt a kórházat, járóbeteg-rendelőt vagy más egészségügyi intézményt, ahol rezidensként dolgozni fognak.

Mint Tubák Nimród, az Erdélyi Rezidens Orvosok Szövetségének elnöke korábban elmondta, illetve a székelyföldi kórházigazgatók és frissen végzett orvosok hétfői találkozóján is elhangzott, 39 szakirány közül lehet választani. Ezek közül azonban nem mindegyik gyakorolható minden kórházban, ezért a választás előtt álló rezidenseknek azt is szem előtt kell tartaniuk, hogy amennyiben egy általuk kedvelt város kórházában dolgoznának, van-e lehetőségük az adott szakon elhelyezkedni.

A legnépszerűbb szakok közé tartozik például a szívsebészet, a bőrgyógyászat, a szemészet, a plasztikai sebészet, illetve kevésbé népszerű a háziorvoslás, a sürgősségi, a gyermekgyógyászat vagy az intenzív terápia.

Lapunk érdeklődésére Ladányi Emánul, aki idén végzett az általános orvosi karon, és a rezidensvizsgán is sikerrel szerepelt, elmondta, első nap a gyógyszerészeti és a fogorvosi kar végzősei választanak, a második és harmadik napon pedig az általános orvosok. „Még nem döntöttem el, mit választok, több lehetőség is szerepel a listámon” – fogalmazott a pályakezdő orvos, hozzátéve, hogy

soha nem elég egy opció, hiszen lehet, hogy egy nála jobb eredménnyel végző kollégája is éppen azt választja, amit ő szeretett volna.

A szakirány kiválasztása után lehet majd egyeztetni a kórházigazgatókkal, ami a gyakorlat, munkavégzés helyszínét illeti. „Ahogy a találkozón is elhangzott,

aki jól felkészült és szeret is dolgozni, az talál munkát”

– mondta Ladányi Emánuel, aki rezidensi éveit egyelőre Marosvásárhelyen képzeli el. Bár nagybányai, a továbbiakban Székelyföldön maradna mint orvos, és Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy vagy Csíkszereda között választana.

Vass Levente, a Studium–Prospero Alapítvány ügyvezetője, az Összehozunk találkozó ötletgazdája és szervezője a Székelyhonnak elmondta, jó, ha a rezidensek már a választáskor információkkal rendelkeznek arról, hogy milyen kórházakban milyen szakokon lehet gyakorolni, vagy milyen szakorvosokra lesz szükség éveken belül.

HIRDETÉS

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS