Sehol nincs olyan medveles, mint Tusnádfürdőn – mégis megrongálják

Sehol nincs olyan medveles, mint Tusnádfürdőn – mégis megrongálják

Fotó: Medveles.hu

Rövid időn belül már másodszor törték be a Máté Bence világhírű magyar természetfotós által épített tusnádfürdői medvelesek ablakait. A fotós ennek ellenére folytatni szeretné a munkát, és kitartóan küzd azért, hogy a fürdőváros az egész világon ismertté váljon, ám elmondása szerint, ha a rongálások folytatódnak, kénytelen lesz új helyszínt választani.

Iszlai Katalin

2017. október 05., 19:042017. október 05., 19:04

Nem mindenki fogadta kitörő örömmel Máté Bence világhírű természetfotóst Tusnádfürdőn, aki Közép- és Dél-Amerikában, Afrikában és Európában már több mint száz lest épített. Ezek közül kettő a fürdővárosban található, a fotós célja pedig az, hogy a lesek által nemzetközi hírnevet szerezzen a városnak. Erdélyi munkája során azonban nem várt akadályokba ütközött: rövid időn belül kétszer is betörték az általa épített lesek detektívüveges ablakát.

Számtalan előny a városnak

Máté Bence szerdán Afrikába utazott egy újabb lesépítésre alkalmas helyszín felkutatás érdekében, előtte azonban lapunknak mesélt erdélyi munkásságáról, terveiről és az itt felmerülő problémákról. „Négy évvel ezelőtt jártam először Erdélyben, és azóta is szinte havonta odautazom. Tudni kell, hogy főként lesekből készítem a képeimet, ezért

a világ elég sok pontján építettem búvóhelyeket, pontosabban három kontinens hat országában több mint száz detektívüveges lest hoztam létre. Ezekből kettő Tusnádfürdőn található.

A medveles betört ablaka. Idén mindkét építményt megrongálták

Fotó: Szín János

Egy igazán jó fotós les több évig készül. Először be kell járni egy minél nagyobb területet: a tusnádfürdői lesek építése előtt Erdély-szerte több mint száz helyszínt néztem meg, és ezekből választottam ki a legjobbat. Ezt követően építünk egy tesztlest, ami arra szolgál, hogy ki tudjuk próbálni, meg tudjuk nézni, hogy milyenek az állatok és a természet szeszélyei. Végül építünk egy komolyabb fotós lest, ami több éves használatra alkalmas, és amelyben akár kint is lehet aludni. A tusnádfürdőiek jelenleg tesztlesek, amelyek elsősorban turisták fogadására alkalmasak, a tervünk pedig az, hogy átalakítsuk ezeket professzionális fotós lessé. Ha minden jól megy, jövőben szeretnénk elkezdeni az építkezést. A

hosszú távú célunk ugyanis az, hogy fotósokat vigyünk Tusnádfürdőre,

akik majd nemzetközi eredményeket mutathatnak fel az ott készült képek által. A célunk összességében az, hogy a medvét a természetes közegében meg lehessen mutatni egyrészt a turistáknak, de ugyanakkor mondjuk egy Amerikában elő fotós is érezzen motivációt arra, hogy repülőre üljön, és Tusnádfürdőre utazzon azért, hogy egy hétig bent üljön a lesben, és medvét fotózzon” – avatott be terveibe Máté.

Kétszer törték be az ablakokat

A természetfotós azt is elárulta, hogy a lesek működtetése várakozáson felüli eredményeket hozott Tusnádfürdőn, idén már több ezer turista látogatta meg ezeket. „Kezdetben nem is gondoltam, hogy ennyire jó lesz. Március óta szinte minden nap világosságban is lehetett medvét látni a leseknél, éjszaka pedig naponta. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, a szállásadók, a polgármester és a helybéliek közül azok, akik egy kis betekintést nyertek a munkánkba, mind támogatják a kezdeményezést. Úgy látszik azonban, hogy akad olyan is, akinek szúrja a szemét. Mint minden szakmában, ebben is vannak nehézségek. A természetfotózás nehezítő körülményei általában magával a természettel vagy más, az embertől független tényezőkkel kapcsolatosak. Emberi nehezítő körülménnyel eddig sohasem találkoztam, de most úgy néz ki, hogy Tusnádfürdőn ezzel is szembe kell nézni. Az egyik tusnádfürdői les három éve épült, a másik pedig idén áprilisban. Pár hónappal ezelőtt az utóbbinak törték be az ablakát, de a hibát rövid időn belül kijavítottuk, nem volt nagyobb probléma. A napokban azonban újabb rongálás történt, ezúttal a régebben épült les ablakát törték be.

Ha a lest meg tudtuk építeni, akkor természetesen a betörött ablakokat is meg tudjuk javítani, a probléma inkább az, hogy ezek feleslegesen lefutott körök.

Fotó: Szín János

Az időveszteség mellett az is kellemetlen, amikor kiviszünk egy turistacsoportot, akik azért mennek oda, hogy megnézzék a medvét, és be van törve a les ablaka. Egy ilyen les megépítése több ezer euróba kerül, a detektívüvegek betörése pedig néhány száz eurós kárt jelent. A detektívüveg egyébként azt jelenti, hogy

van egy speciális réteg az üvegen, amely biztosítja azt, hogy nem lehet belátni rajta, kívülről ez tulajdonképpen egy tükör. Belülről azonban gyönyörűen ki lehet látni,

és fényképezni is kitűnően lehet. Itt azonban nem is az anyagi kár a legfontosabb, hiszen az az idő, amíg a javítás miatt nem lehet használni a lest, és az ezzel járó bosszankodás sokkal nagyobb problémát jelent” – húzta alá Máté.

Elmennek, ha muszáj

Beszélgetésünk során Maté Bence többször is kiemelte, alkotni érkezett Tusnádfürdőre, és nem küzdeni. Mint mondta, senkivel nem fog szembeszegülni, és ha a közösség nem fogadja be a kezdeményezést, akkor máshol folytatják a munkát. „Egy olyan dolgot alakítunk ki, amely jó az ottani közösségnek, hiszen turizmust generál, illetve a meglévő turistáknak pluszszolgáltatást kínál. Ez a helybélieknek minden szempontból jó, de ha azt tapasztaljuk, hogy minden héten betörik a les ablakát, akkor kénytelenek leszünk elmenni. Tusnádfürdőnek azonban van egy olyan ökoszisztémája és egy olyan közössége, amely miatt nem véletlenül választottuk ezt először. Ha csak egy mód van rá, mi itt szeretnénk megvalósítani az elképzeléseinket. Ha sikerül véghezvinni a terveket, és felépül egy olyan les, ahová fotósokat vihetek,

Tusnádfürdő egy olyan híres hely lesz, ahová célzottan azért megy több száz ember évente a világ különböző pontjairól, hogy lefotózza a barnamedvét a természetes környezetében. Erre jelenleg sehol nincs példa a világon,

ezért is lenne hiánypótló szolgáltatás. A lehetőség megvan benne, a lelkesedésünk és a szakértelmünk is megvan hozzá, és véleményem szerint működni is fog” – hangsúlyozta a természetfotós.

Fotó: Medveles.hu

Tusnádfürdőre költözött

A ötlet tehát Máté Bencétől származik, illetve ő finanszírozza a kezdeményezést, a helyszínen azonban Szín János, a fotós egyik barátja üzemelteti a medveleseket, aki márciusban csak ezért költözött Tusnádfürdőre Magyarországról. „Az elején úgy állapodtam meg Bencével, hogy egy hónapban három hetet itt dolgozom Tusnádfürdőn, egy hetet pedig otthon, Magyarországon. Ehhez képest már több mint egy fél éve itt vagyok, és még egy percet sem voltam otthon. Nagyon jól érzem itt magam, segítőkészek az emberek, sok barátot szereztem, és összességében elégedett vagyok. Az itteni szállásadók is támogatják a kezdeményezésünket, hiszen örülnek, hogy jó programot tudnak biztosítani a vendégeiknek, amiért esetleg egy-két nappal többet is eltöltenek a településen. Nem utolsó sorban pedig jó hírét viszik a városnak” – sorolta a lesek előnyeit Szín.

Máté Bencéről

Máté Bence magyar természetfotós 1985. február 26-án született Szegeden. Már tizenhárom évesen természetfotózással töltötte az iskolán kívüli ideje jelentős részét. 2001-ben a tantestület úgy határozott, hogy megvásárolja számára a repülőjegyet, amivel kijuthatott Angliába, élete első BBC Wildlife Photographer of the Year díjátadójára, ahol első magyarként díjat nyert az ifjúsági kategóriában. Tizennyolc éves korában magántanuló lett, és valóra váltotta azt az álmát, hogy természetfotózásból élhessen. Vállalkozást alapított, és a fotópályázatokon elért eredményeiből, előadások tartásából, szakmai cikkek írásából, kiállítás-építésből és képeladásokból tartotta fenn magát. Pár évvel később, 2010-ben Londonban az Árnyjáték című képével elnyerte a természetfotózás Oscar-díjának tartott, Az év természetfotósa 2010 (Wildlife Photographer of the Year) címet. Jelenleg a világverseny történetének legeredményesebb fotósa, az egyetlen eddigi induló, aki az ifjúsági és a felnőtt mezőnyben is fődíjat kapott. Máté Bence számos eredménye mellett a különleges kivitelezésű detektívüveges lesek tervezésével szerzett nemzetközi hírnevet magának. Első lesét egyébként 1998 novemberében építette nádból, ami elé napraforgómaggal csalogatta a madarakat. Azt a detektívüveges fotótechnikát, amellyel sokkal eredményesebben és zavarás nélkül fotózhatók a félénk állatok, 2005 tavaszán kísérletezte ki – olvasható a Wikipédia szabad enciklopédiában.

szóljon hozzá!
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 122. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 122. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 25., péntek

Nemzetközi színvonalúvá fejlesztenék az Erdélyi Vállalkozói Iskolát

Idén második alkalommal szervezi meg a Harghita Business Center (HBC) partnereivel az Erdélyi Vállalkozói Iskolát (EVI). Az első kiadás annyira sikeres volt, hogy a résztvevők a négy hétvégés képzés után kérték, legyen egy ötödik hétvége is.

Nemzetközi színvonalúvá fejlesztenék az Erdélyi Vállalkozói Iskolát
2022. március 25., péntek

Felülvizsgálta és visszavonta negatív ukrajnai benyomásait

Lapunkban közölt személyes ukrajnai benyomásait vizsgálta felül és vonta vissza Sajó Norbert, a Solidaris Egyesület vezetője. Mint írta, az önvizsgálat és a böjti időszak is erre kötelezi.

Felülvizsgálta és visszavonta negatív ukrajnai benyomásait
2022. március 25., péntek

Újraindult a gyergyószentmiklósi sátortetős jégpálya

Elsősorban a Gyergyói-medence községeinek a gyermekeit szolgálja ki a következő időszakban a gyergyószentmikósi sátortetős jégpálya, amelyet a Hargita megyei és a városi önkormányzat fog közösen fenntartani, a falvak pedig bért fizetnek.

Újraindult a gyergyószentmiklósi sátortetős jégpálya
2022. március 25., péntek

Napirenden a jódtabletták kiosztása

Az egészségügyi minisztérium egyeztetni fog a háziorvosok képviselőivel a kálium-jodid tabletták kiosztásáról. Erről egy pénteki jászvásári eseményen beszélt Alexandru Rafila tárcavezető – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Napirenden a jódtabletták kiosztása
Napirenden a jódtabletták kiosztása
2022. március 25., péntek

Napirenden a jódtabletták kiosztása

2022. március 25., péntek

Ezekkel a programokkal várja az érdeklődőket a FeltöltŐ Keresztény Fesztivál

Három hónap múlva kezdődik a Föltöltő Keresztény Fesztivál Gyergyószentmiklóson, amit harmadik alkalommal rendeznek meg. 

Ezekkel a programokkal várja az érdeklődőket a FeltöltŐ Keresztény Fesztivál
2022. március 25., péntek

Annyira gyakoriak a tarlóégetések, hogy ellenőrzésbe kezd a tűzoltóság Hargita megyében

Egész Hargita megyében ellenőrzésekbe kezdenek a tűzoltók a gyakorivá vált, noha szigorúan tiltott tarlóégetés miatt.

Annyira gyakoriak a tarlóégetések, hogy ellenőrzésbe kezd a tűzoltóság Hargita megyében
2022. március 25., péntek

Hétfőn kezdődik a tavaszi nagytakarítás Csíkszeredában

Elkezdődik Csíkszereda területén az általános tavaszi nagytakarítás hétfőn. A városháza és a takarításért felelős vállalat arra kéri a lakosságot, működjenek együtt a hatékony munkamenet érdekében.

Hétfőn kezdődik a tavaszi nagytakarítás Csíkszeredában
2022. március 25., péntek

Tavaszi nagytakarítás Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen 2022. március 28. és május 10. között zajlik a tavaszi nagytakarítás. A szemeteskocsik hétfőtől szombatig, 7–16 óra között haladnak végig a városon, egy előre meghatározott ütemterv szerint.

Tavaszi nagytakarítás Marosvásárhelyen
Tavaszi nagytakarítás Marosvásárhelyen
2022. március 25., péntek

Tavaszi nagytakarítás Marosvásárhelyen

2022. március 25., péntek

Putyin fejében ott van Erdély

Rendkívül felértékelődött a biztonságpolitika – főleg térségünkben. Ezért fontos belelátni az államok, a vezetők és a különböző szervezetek döntései mögött meghúzódó érdekekbe, összefüggésekbe. Erre teszünk most kísérletet Demkó Attilával.

Putyin fejében ott van Erdély
Putyin fejében ott van Erdély
2022. március 25., péntek

Putyin fejében ott van Erdély

2022. március 25., péntek

Csíkszereda: rövid tanácsülés apró, de fontos döntésekkel

Vezetőtanácsi mandátum meghosszabbításáról, illetve adóügyi kérdésekben fogadtak el tanácsi határozatokat a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület pénteki soron kívüli ülésén.

Csíkszereda: rövid tanácsülés apró, de fontos döntésekkel
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM