Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Rüh és tetű – nem egészségügyi, hanem szociális probléma

Széchely István 2018. november 03., 14:06 utolsó módosítás: 2018. október 30., 13:29
HIRDETÉS

A tanév eleji szűrővizsgálatok során 332 gyermeknél tetvességet, 64 gyerek esetében a rühfertőzés tüneteit, 715-nél a torokgyulladás jeleit észlelték az iskolaorvosok Hargita megyében – derült ki egyebek mellett a megyei egészségügyi igazgatóság jelentéséből. 

Idén több gyermek volt tetves, mint tavaly – derült ki a tanév eleji szűrővizsgálatok nyomán Fotó: Haáz Vince

Több mint 41 ezer gyerek esett át egészségügyi szűrővizsgálaton a tanévkezdést követően Hargita megyében. A Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság a közegészségügyi szempontból fontosnak számító három betegség előfordulásáról készített összegzést, összehasonlítva az adatokat az előző tanév elején elvégzett szűrővizsgálatok eredményével.

A 41 493 gyerek közül 332 tetves volt, 64 gyerek esetében a rühfertőzés tüneteit, 715-nél a torokgyulladás jeleit észlelték az iskolaorvosok.

A jelentés alapján egy évvel ezelőtt mindhárom betegség ritkábban fordult elő a tanintézetekben, igaz, akkor a szűrővizsgálaton átesett gyerekek száma is valamivel kisebb volt (40 317) .

Az igazgatóság vezetője, Tar Gyöngyi szerint ilyen mértékben nem nőtt az említett betegségek előfordulása az elmúlt években. Úgy véli,

ez egy vészharang, és szomorú, hogy miközben a tanintézetek egészségügyi engedélyeztetése tekintetében javult a helyzet, a szegénységi mutatóként nyilvántartott betegségek gyakorisága nő.

Mindez a szociális helyzetre vezethető vissza, illetve azokra a rendezetlen élethelyzetekre, amikor a szülők külföldön dolgoznak és másokra bízzák itthon hagyott gyerekeiket. Fel lehet számolni ezeket a betegségeket következetes beavatkozásokkal, de elsősorban az okokat kell megszüntetni: azt, hogy ne legyen olyan otthon, ahonnan a gyerek behurcolhatja az iskolába.

Ez nem egy egészségügyi probléma, ez egy szociális probléma 

– hangsúlyozta a szakember. Kiemelte ugyanakkor, hogy a helyzet megoldásában az önkormányzatoknak is nagy felelősségük volna, hiszen már a decentralizáció, azaz 2010 óta az ő feladatuk például a paraziták elleni szerek beszerzése is, ennek ellenére még most is vannak olyan polgármesteri hivatalok, amelyek az egészségügyi igazgatóságtól kérik ezeket a készítményeket.

A népegészségügyi jelentés a tanintézetek egészségügyi engedélyeinek helyzetére is kitér. Ebből kiderül, hogy a hatóság a tanévkezdést követően is ellenőrzést végzett a tanintézetekben – összesen kilencven oktatási egységben –, túlnyomó többségben olyanokban, amelyek korábban nem kapták meg az egészségügyi működési engedélyt, vagy amelyekben az előző ankéton hiányosságokat tapasztaltak.

Az ellenőrzés nyomán két oktatási egységnek felfüggesztették a tevékenységét, egy tanintézet pedig figyelmeztetést kapott,

továbbá visszavontak a közfogyasztásról 75 kiflit és tejterméket. A fontosabb hiányosságok ugyanazok voltak, amelyek miatt az elmúlt években is gondja volt a tanintézetek egy részének, főként vidékieknek. Hét oktatási egységnek azért nincs egészségügyi működési engedélye, mert az iskola és a napközi ugyanabban az épületben működik és az udvaruk is közös, továbbá mellékhelyiségeik sem megfelelőek. Működik olyan falusi általános iskola, amelyben csak vaskályha van, és ez nincs körülzárva védőráccsal, más egységekben pedig még nincs vezetékes vízellátás, illetve ivóvíz.

HIRDETÉS

Az egészségügyi igazgatóság jelentése szerint

több olyan vidéki egység is van, amelyben lehetetlen a tej-kifli program termékei esetében megkövetelt tárolási feltételeknek megfelelő helyiséget kialakítani.

Mivel Kászonfeltízen és Kászonjakabfalván nem tettek eleget a korábbi felszólításoknak, az ismételt ellenőrzésen az egészségügyi igazgatóság felfüggesztette az oktatási egységek tevékenységét az egészségügyi működési engedély hiánya, a vezetékes ivóvízellátás hiánya, a vonatkozó feltételeknek nem megfelelő mellékhelyiségek, valamint az egészségügyi követelményeknek nem megfelelő kútvíz használata miatt. A jelentésben megjegyzik ugyanakkor, hogy az ellenőrzés idején a kászonfeltízi napköziben már dolgoztak a vezetékes vízellátás kiépítésén és a mellékhelyiségek kialakításán.

Javul a helyzet

Hargita megyében összesen 385 önálló jogi személyiséggel rendelkező tanintézet működik, ezeket összesen 519 oktatási egység alkotja. A középiskolák mindegyikének – összesen 39-nek – van egészségügyi működési engedélye. Az általános iskolák és napközik 95,65, illetve 95,60 százalékos arányban rendelkeznek engedéllyel, az iskolák esetében csak vidéken vannak még hiányosságok, de a napközik esetében is több a nem megfelelő feltételekkel működő falusi egység – derül ki a jelentésből. Múlt évhez viszonyítva megyeszerte 51-ről 21-re csökkent az egészségügyi működési engedéllyel nem rendelkező tanegységek száma.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS