Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Románia egyik legmodernebb sportorvosi és rekuperációs központját adták át Csíkkarcfalván

Dobos László 2019. január 18., 18:36

Csíkkarcfalván átadták a térség egyik legkorszerűbb, sportot is kiszolgáló létesítményét, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia orvosi és módszertani központját pénteken délután.

Fotó: Gábos Albin

A Felcsíki Műjégpálya tőszomszédságában álló létesítmény egy év alatt, a magyar állam 640 millió forintos támogatásával épült fel. Az épületben szárazedzések lebonyolítására alkalmas edzőterem, szintetikus jeges felülettel burkolt korcsolyapálya, korcsolyagép, a lövéstechnikát és bottechnikát fejlesztő eszközök, valamint

Románia egyik legmodernebb sportorvosi és rekuperációs központja kapott helyet.

Az ünnepségre számos hazai és külföldi vendég érkezett, több száz ünneplő vett részt az épület előtti, szép napsütéses időben megtartott eseményen. Felvezetőként Geréd Ádám, az akadémia U16-os csapatának játékosa elszavalta Ady Endre: A Tűz csiholója című versét, majd Tánczos Barna szenátor, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke köszöntötte a jelenlévőket, ismertette röviden a beruházás történetét. Tánczos elmondta, hogy a budapesti kabinet magáévá tette Bethlen Gábor erdélyi fejedelem bölcsességét, mely szerint „nem mindig lehet megtenni, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet”.

Fotó: Gábos Albin

Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelő államtitkára a megnyitón úgy vélekedett:

a jégkorong Székelyföldön több mint játék, verseny vagy sport, a székely önmeghatározás részévé, közösségépítő erejévé vált.

Az államtitkár szerint a magyar kormány a székely jövő mellett tette le a voksát, amikor 2016-ban a központ létrehozását támogatta. Hozzátette: a kormány további forrásokat biztosít az épület berendezéséhez.

A létesítmény attól is különleges, hogy egyszerre szolgálja mindhárom célt, amelyre a nemzetpolitikát a következő időszakban is építeni kívánjuk: az identitás erősítését, a szülőföldön való boldogulás elősegítését és a családok támogatását

– fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: a kultúra után a sport a legfontosabb identitásformáló erő. Ezért folyósított a magyar kormány támogatást az elmúlt időszakban több sportág székelyföldi megerősítéséhez. Az államtitkár a jégkorong mellett a labdarúgó utánpótlás nevelését és a lovassport hagyományainak az újjáélesztését említette.

Fotó: Gábos Albin

Zsigmond Barna Pál, Magyarország Kárpát-medencei külképviseletei tevékenységének összehangolásáért felelős miniszteri biztos, volt csíkszeredai főkonzul felidézte: a székelyföldi hokisoknak kulcsszerepük volt a magyarországi jégkorongsport megerősítésében, és most, hogy Magyarország „elhúzott” Románia mellett jégkorongban, a kapott segítséget fizeti ma vissza.

A csíkkarcfalvi születésű Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédében felidézte: gyermekkorában az volt az álmuk, hogy megverjék jégkorongban a gyergyócsomafalvi csapatot. Ez ugyan nem sikerült, de saját tapasztalata alapján mondta, hogy

aki a közösségi sportban nevelkedett gyerekként, kamaszként, az a közösségi tudatot továbbviszi.

Fotó: Gábos Albin

Hozzátette: az ilyen létesítmények segítik Székelyföld megerősítését, hiszen azt a reményt élesztik újra, hogy van értelme itthon maradni, családot alapítani, közösséget szervezni.

Sipos Levente, a Magyar Jégkorongszövetség főtitkára többek között elmondta, hogy ma a magyar rendezésű hokibajnokságokban, az utánpótlás- és felnőtt csapatokban összesen 305 székelyföldi hokis van leigazolva, a jelenleg magyarországi csapatokhoz leigazolt hokisok közül 180-an származnak Székelyföldről.

Fotó: Gábos Albin

Egyházi áldás előzte meg a szalagvágást, Darvas Kozma József csíkszeredai római katolikus esperes és Farkas Árpád csíkkarcfalvi római katolikus plébános osztotta meg ünnepi gondolatait, majd az egybegyűltek elimádkozták a Miatyánkot és az Üdvözlégy Máriát. A jó hangulatot emelte a csíkkarcfalvi ifjúsági fúvószenekar, a jégkorongozó fiúkból és korcsolyázó lányokból álló zenekar előbb a hokis-indulót, majd a magyar- és a székely himnuszt játszotta el.

Fotó: Gábos Albin

Az ünnepség második felében a Székelyföldi Jégkorong Akadémia szakemberei végigvezették a vendégeket Románia egyik legjobban felszerelt sportközpontján.

A Román Olimpiai Bizottság (COSR) képviseletében Valanetin Tomescu vett részt az ünnepségen, de a számos rangos vendég között felfedeztük Don MacAdamot, a Csíkszeredai Sportklub kanadai vezetőedzőjét, illetve Zakariás Zsolt egykori csíkszeredai kiváló gyorskorcsolyázót, aki több mint 30 éve Ausztriában él, és a téli sportokban az egyik legelismertebb európai erőnléti-edző.

Nyílt nap a metodikai központnál

Január 19-én nyílt napot tartanak a csíkkarcfalvi orvosi és metodikai központban, szombaton 10 és 14 óra között, szervezetten, szakemberek vezetésével bárki bejárhatja, megtekintheti az új épületet.
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/sport/2019/12_januar/o_orvosi_metodikai_kozpont_ga-2.jpg
Fotó: Gábos Albin
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/sport/2019/12_januar/o_orvosi_metodikai_kozpont_ga-5.jpg
Fotó: Gábos Albin
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/sport/2019/12_januar/o_orvosi_metodikai_kozpont_ga-8.jpg
Fotó: Gábos Albin
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/sport/2019/12_januar/o_orvosi_metodikai_kozpont_ga-10.jpg
Fotó: Gábos Albin
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/sport/2019/12_januar/o_orvosi_metodikai_kozpont_ga-13.jpg
Fotó: Gábos Albin
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/sport/2019/12_januar/o_orvosi_metodikai_kozpont_ga-15.jpg
Fotó: Gábos Albin
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/sport/2019/12_januar/o_orvosi_metodikai_kozpont_ga-17.jpg
Fotó: Gábos Albin
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/sport/2019/12_januar/o_orvosi_metodikai_kozpont_ga-19.jpg
Fotó: Gábos Albin
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/sport/2019/12_januar/o_orvosi_metodikai_kozpont_ga-20.jpg
Fotó: Gábos Albin
https://media.szekelyhon.ro/pictures/csik/sport/2019/12_januar/o_orvosi_metodikai_kozpont_ga-30.jpg
Fotó: Gábos Albin
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat