Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Regisztrálás a pápalátogatásra: íme, az eligazító a felmerült kérdések után

Barabás Hajnal 2019. március 06., 15:12

A csoportos regisztrációt javasolják leginkább Ferenc pápa csíksomlyói látogatására. Előnye ennek többek között az, hogy a csoportokat egy szektorba osztják. A csíkszeredaiaknak is ajánlottabb, hogy a saját plébániájukon iratkozzanak fel, mintsem egyénileg regisztráljanak.

Regisztrálás a pápalátogatásra: íme, az eligazító a felmerült kérdések után
galéria
A pontifex.ro oldalon március 31-ig lehet regisztrálni. A csoportos iratkozást javasolják az egyénivel szemben Fotó: Gábos Albin

Több kérdés is felvetődött a római katolikus egyházfő június elsejei csíksomlyói látogatására való regisztráció kapcsán, ezért megkerestük Bodó Mártát, az esemény egyik sajtófelelősét, hogy tisztázza ezeket.

A szervezők március elsejétől tették elérhetővé a regisztrálást a pontifex.ro oldalon. Iratkozáskor a különböző személyes adatok mellett be kellett jelöni azt is, hogy honnan érkezik a zarándok. A négy választási lehetőség közül azonban (Alcsík, Gyimes, Felcsík és Székelyudvarhely) a csíkszeredaiak nem tudták, hogy melyiket jelöljék be. Bodó Márta válaszában elmondta,

türelmet kérnek a csíkszeredaiaktól, rövidesen ugyanis egy újabb opciót adnak hozzá a választási lehetőségekhez, így a helybéliek a helyből nevű opciót pipálhatják ki a regisztráláskor.

Ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelni, hogy az egyéni regisztrálás helyett előnyösebb a csoportos bejelentkezés. A csoportokat ugyanis úgy próbálják kezelni, mint a pünkösdi búcsúkor a keresztaljákat, igyekeznek azokat előnyben részesíteni, és úgy beosztani a szektorokba, hogy jobb, közelebbi helyeket kapjanak.

Hamarosan újabb opcióval bővül az érkezési lehetőség Fotó: Gábos Albin

„Szervezés szempontjából sokkal előnyösebb a csoportok kezelése, mint az egyéneké, ugyanakkor a regisztráció végén a szektorokba való beosztás is egyszerűbben megoldható” – magyarázta Bodó Márta.

A csoportok regisztrálásánál nem kell minden tagnak külön beírni a nevét, elég a csoportvezető neve, plébániák esetében például a plébános neve és a csoport létszáma,

de iratkozhatnak akár gyermek-, diák- és ifjúsági, illetve egyéb szervezetek is. A csoportvezetők kapják majd meg a belépőket, amelyeket továbbadnak majd a tagoknak. A belépőkön meg lesz jelölve a szektor, ahová osztják majd a csoportot, vagy adott esetben az egyént. Ezek a jegyek nem névre fognak szólni, hanem várhatóan vonalkóddal lesznek ellátva.

Regisztrálni március 31-ig lehet, ezután következne a szektorokba való beosztás a csíksomlyói nyeregben megtartott pápai szentmisére.

Csíkszeredából is inkább a csoportos bejelentkezést javasolják. Darvas Kozma József római katolikus esperes-plébános elmondta, ugyan egyénileg is fel lehet iratkozni Ferenc pápa látogatására a pontifex.ro internetes oldalon, azonban ő is inkább a csoportos bejelentkezést ajánlja, hiszen akkor egy szektorba osztják őket. Szerinte az a legegyszerűbb, ha mindenki a saját plébániáján iratkozik fel, a plébániák pedig a továbbiakban maguk intézik a csoportos regisztrálást az interneten, így a személyeknek nem kell külön erre az oldalra is bejelentkezniük. A feliratkozók a belépőjegyeiket pedig átvehetik majd a plébániákon.

A feliratkozásokat a plébániák maguk szervezik meg, van, ahol online is lehetővé teszik ezt, mint például a csíkszeredai Szent Kereszt Plébániánál. Mint megtudtuk, itt a február végi határidőig 3170-en jelentkeztek be, azonban a további nagy érdeklődésre való tekintettel a feliratkozási határidőt meghosszabbították március végéig.

„Azok is bekerülhetnek az első csoporttal együtt a csíki szektorba, akik utólag jelentkeznek be a hónap végéig” – magyarázta az esperes. Az intézmény honlapján lehet iratkozni, mindössze a név, utca és házszám megjelölésével. Mindazok, akiknek nincsen internet-hozzáférésük, a szentmisék után a sekrestyében vagy a Millenniumi templom előtt a megbízottaknál iratkozhatnak fel. Darvas Kozma József fontosnak tartotta megemlíteni azt is, hogy

aki a vendégeivel együtt egy szektorba szeretne kerülni, akkor az a legjobb, ha a vendégeket is felírja az adott plébánián.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat