Régi a vezetékrendszer, ezek javítása miatt van rengeteg felásott utca Székelyudvarhelyen

Régi a vezetékrendszer, ezek javítása miatt van rengeteg felásott utca Székelyudvarhelyen

A szakemberek és a városvezetés egyetért: kellemetlen a kialakult helyzet, de a javításokat el kellett végezni

Fotó: Barabás Ákos

Mintegy 130 helyszínen végzett hibaelhárítást a gázszolgáltató a múlt év utolsó hónapjaiban Székelyudvarhelyen. A munkálat miatt kialakult gödrök ugyan zavaróak, de a javítások elengedhetetlenek. Rövidesen feltöltik a gödrök mindegyikét.

Kovács Eszter

2019. január 08., 22:232019. január 08., 22:23

2018 novemberétől új műszerrel dolgozik Székelyudvarhelyen a Delgaz Grid Rt.:

a berendezés segítségével a korábbinál sokkal több gázszivárgást tudnak bemérni a szakemberek,

így az elmúlt év utolsó időszakában közel 130 helyen ásták fel az úttestet és a járófelületet városszerte. A szolgáltatót törvény kötelezi a hibák elhárítására, de közben nem kis fejtörést okozott a kialakult helyzet a városlakóknak és a városvezetésnek. A gödrök betömése és az újraaszfaltozás ráadásul az időjárás miatt sem haladhat az ütemterv szerint. 

Idézet
Tarthatatlan állapotok uralkodtak a városban az ünnepek alatt,

viszont azt a tényt sem seperhetjük a szőnyeg alá, hogy Székelyudvarhely vezetékrendszere (a víz-, a szennyvíz- és gázvezetékek, valamint az esővíz-elvezetők) katasztrofális állapotban vannak, hiszen az elmúlt évtizedekben csak felszíni fejlesztések történtek” – hangsúlyozta Gálfi Árpád polgármester. A szolgáltató egyébként olyan utcákban (a Sziget, a Függetlenség, a Győzelem) is kénytelen volt megbontani a burkolatot, ahol az elmúlt időszakban került új aszfaltréteg az úttestre. A városvezető fontosnak tartotta hozzátenni, a helyzet orvoslásán szoros partnerségben dolgozott a városvezetés a szolgáltatóval, illetve az építési munkát végző Viking Serv Kft.-vel.

Jó hír, hogy

a szolgáltató 2019-ben mintegy 15 kilométeren végez vezetékcserét Székelyudvarhelyen,

illetve további 22 kilométeren tervezi a csőrendszer cseréjét. „Akárcsak a vízszolgáltató kiválasztásakor, fontosnak tartjuk olyan cégekkel dolgozni, amelyek fejlesztéseket terveznek Székelyudvarhelyen. Azonban, mindezek mellett az a dolgunk, hogy a különböző fejlesztési terveket összhangba hozzuk. Tudjuk, hogy felfordulással jár minden fejlesztés, de ezt be kell vállalnunk a következő nemzedék érdekében” – nyomatékosította Gálfi.

Székelyudvarhely gázvezeték-rendszerét a kilencvenes évek elején fektették le, akkor a mai műanyag helyett a jóval sérülékenyebb acélcsöveket használva. „Nagyon rossz időpontban jött ez a sok gödör, de ez annak tudható be, hogy a megnövekedett fogyasztás miatt a legtöbb gázszivárgás télen, a fűtésszezonban történik” – magyarázta Albert Csaba, a Viking Serv Kft. vezetője. Továbbá elmondta, több éve dolgoznak a Delgazzal, a szolgáltatóval kötött szerződés értelmében a cégnek tíz nap áll rendelkezésére a kiásott gödrök betömésére és aszfaltozására, az időjárástól és más tényezőktől függően.

Idézet
A csapadékos idő és az alacsony hőmérséklet miatt a november 13-ától jegyzett mintegy 130 gödörből mindeddig 26-ot nem sikerült betömni.

A helyszínek legtöbbjénél az újraaszfaltozást az időjárás függvényében tudjuk elvégezni” – tájékoztatott Albert Csaba. Megjegyezte, információi szerint a szolgáltató további 30-35 helyszínen tervezi még elvégezni a hibaelhárítást. Egyébként jelenleg a Viking Serv három csapata dolgozik Székelyudvarhelyen, naponta mintegy 7-10 gödröt tudnak betömni, így a cégvezető becslése szerint

a hétvégére már az összes kiásott felületen közlekedni lehet majd. Természetesen, mindez annak függvénye, hogy a napokban szükségessé válnak-e újabb burkolatbontások.

A gödrök visszatömésének eljárását is szerződésben rögzítették: a kiásott földet előbb elszállíttatja a kivitelező, helyére minőségi homok és kő kerül tömítésként. Az ideiglenesen betömött felületek felszíni rétegét tavasszal ismét tömítik, majd erre kerül az új aszfalt.

A polgármesteri hivatal szabályzata szerint a kivitelezőnek 14-30 nap áll rendelkezésére az út- és járófelület eredeti állapotba való visszaállítására, ellenkező esetben helyszínenként három és  négyezer lej közötti büntetést szabhatnak ki rá, illetve a kiásott gödrök nem megfelelő kijelzése is bírságolható.

Idézet
De nem a fenyegetés, a büntetés a célunk, hanem hogy az utak ismét járhatók legyen

– hangsúlyozta Fülöp-Székely István, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal műszaki igazgatója. Az újraaszfaltozások megkezdéséig egyébként csapadékmentes időszakig kell várni, hogy a talaj hőmérséklete állandóan legalább 5 Celsius-fokos legyen.

A Delgaz Grid Rt. képviselői nem vettek részt a keddi, székelyudvarhelyi városházán tartott tájékoztatón, ellenben közleményben számoltak be arról, hogy

2019-ben mintegy 4,4 millió lej értékben terveznek vezetékcserét Székelyudvarhelyen:

a 15 kilométeres szakasz a Lejtő, a Wesselényi Miklós, a Mihai Eminescu, a Kornis Ferenc, az Attila, a Görbe, az Eötvös József, a Tábor, a Villanytelep, a Verőfény, a Függetlenség utcákat, valamint a Virágok és a Tavasz sétányt, illetve a munkálatok második szakaszában a Malom, a Kisköved, a Szentimre, a József Attila, a Kút, a Domb, az Imecs László, a Tölgyfa, a Petfői Sándor, a Vár, a Cipészek, a Kós Károly, a Varga Katalin, a Küküllő, a Benkő József, a Sarkantyú, a Bükkfa utcákat, valamint a Mihály- és a Szűcs-udvarokat érinti majd.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 03., péntek

Jelen vagyunk – üzente több száz motoros

Több száz motorkerékpáros részvételével szerveztek figyelemfelhívó motoros felvonulást péntek délután Csíkszéken. Jelen vagyunk az utakon, vigyázzunk egymásra – szólt a forgalom többi résztvevőjének az üzenet.

Jelen vagyunk – üzente több száz motoros
2024. május 03., péntek

Román Posta: sikerült kézbesíteni a nyugdíjakat az ortodox húsvétig

A Román Posta a kifizetési naptárban rögzítettnél öt nappal korábban, április 27-én megkezdte a májusi nyugdíjak kézbesítését, és becsléseik szerint a pénteki nap végére megközelítik a maximális kézbesítési arányt.

Román Posta: sikerült kézbesíteni a nyugdíjakat az ortodox húsvétig
2024. május 03., péntek

Két harangláb kifaragása a cél az első Székelyföldi Alkotók Táborában

Május 1-jén rajtolt, és vasárnapig tart az első Székelyföldi Alkotók Tábora, amelyhez a csíkszentsimoni gyermekotthon biztosít helyszínt. A cél két harangláb kifaragása, az egyik az anyaországba kerül, a másik helyben marad.

Két harangláb kifaragása a cél az első Székelyföldi Alkotók Táborában
2024. május 03., péntek

Hagyományőrző nagyvásárra készülnek a Kalonda-tetőn

Első alkalommal rendeznek hagyományos, régi időket idéző nagyvásárt a Farkaslaka községhez tartozó Kalonda-tetőn május 11–12-én. A családbarát rendezvény célja összehozni az embereket, családokat, az árusokat és a vásárlókat.

Hagyományőrző nagyvásárra készülnek a Kalonda-tetőn
2024. május 03., péntek

Egy lépéssel közelebb az új orvosi lakáshoz Vargyason

Hosszú évek után végre elkezdődhet az orvosi lakás felújítása Vargyas községben. A polgármester április utolsó napján jelentette be a jó hírt: az építési engedélyt megkapták, a következőkben kivitelezőt keresnek.

Egy lépéssel közelebb az új orvosi lakáshoz Vargyason
2024. május 03., péntek

Tömegeket mozgatott meg a marosvásárhelyi városi majális

Kávézós, teraszos, zenés hangulat uralkodott Marosvásárhely központjában, ahol a résztvevők megmutatták: remekül lehet a város épületei között is majálisozni, belakva a tereket, a járdát, az utcát.

Tömegeket mozgatott meg a marosvásárhelyi városi majális
2024. május 03., péntek

János vitézt mutatja be a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

Műsorra tűzi János vitéz című előadását a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes. A Petőfi Sándor műve alapján készült táncjátékot Csíkszeredában lehet majd megtekinteni május 7-én, kedden 18 órától.

János vitézt mutatja be a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes
2024. május 03., péntek

Észrevétlenül pusztít a kertben, ám mire ez feltűnik, legtöbbször már késő

A puszpáng vagy bukszus tömör bokor, amely leginkább bőrszerű, örökzöld leveleivel díszít, és vidékünkön is közkedvelt. Néhány éve több helyen is megfigyelhető, hogy rossz állapotba kerültek a bukszus sövények és díszbokrok.

Észrevétlenül pusztít a kertben, ám mire ez feltűnik, legtöbbször már késő
2024. május 02., csütörtök

A korai iskolaelhagyás visszaszorítására kapnak pénzt a tanintézmények

Tizenhat háromszéki oktatási intézmény nyert finanszírozást a tanügyminisztérium korai iskolaelhagyást csökkenteni hivatott programjában. A diákok számától és az iskola elhelyezkedésétől függően legfeljebb 300 ezer eurós összegre lehetett pályázni.

A korai iskolaelhagyás visszaszorítására kapnak pénzt a tanintézmények
2024. május 02., csütörtök

18 csapatban 365 résztvevő méretkezik meg a Háromszéki Diáknapokon

A Háromszéki Diáknapok 18. alkalommal megszervezett kiadása csütörtöktől szombatig zajlik Sepsiszentgyörgyön és környékén. Idén a megszokotthoz képest kettővel több, azaz 18 csapat méretkezik meg.

18 csapatban 365 résztvevő méretkezik meg a Háromszéki Diáknapokon
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!