Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A diszkriminációellenes tanács is vizsgálatot indít a Kaufland miccsezőjénél történtek miatt

Kovács Eszter 2017. szeptember 01., 12:02 utolsó módosítás: 2017. szeptember 04., 18:14

Orkánerejű médiabotrányt generált az a videó, melyben egy román anyanyelvű vásárlót, állítása szerint etnikai alapon nem szolgáltak ki a székelyudvarhelyi Kaufland áruház miccsezőjénél. Mint azonban kiderült, szándékos provokáció áldozatául esett az áruház kiszolgálónője, és ezáltal – immár sokadjára – az erdélyi magyar közösség is.

A diszkriminációellenes tanács is vizsgálatot indít a Kaufland miccsezőjénél történtek miatt
galéria
A székelyudvarhelyi Kaufland miccsezőjénél. Botrányos helyszín lett a románok számára Fotó: Barabás Ákos

Csütörtökön késő délután jelent meg a YouTube-videomegosztón, majd a Facebookon a mintegy másfél perces videó, amelyben a felvétel készítője a grillpultnál kiszolgáló fiatal nőhöz szól hozzá románul egy adag miccset kérve. A hölgy láthatóan vonakodva elveszi a pénzt, majd valamit motyog, ami azonban nem érthető a videóban. A férfi visszakérdez: Mit mondott? Káromkodott? Erre a nő: Semmi. A szóváltáshoz a standnál sorban állók is csatlakoznak.

A kisfilm, melyet az esti híradóban a România TV is leközölt, nyilvánvalóan nem a teljes verzió: az események nem folyamatosak, a készítő nyilván kivágott részeket a felvételből.

Az ügyre a Kaufland üzletlánc sajtóosztálya rövid nyilatkozatot adott ki, melyben elhatárolódnak az ilyen jellegű viselkedéstől, és elnézést kérnek az érintettektől. Mint írják, cégpolitikájuk, hogy minőségi szolgáltatást biztosítsanak minden kliensüknek, megkülönböztetések nélkül.

Biztosítunk mindenkit, mindent elkövetünk, hogy korrekt módon kommunikáljunk minden klienssünkkel, és időszakosan képezzük alkalmazottainkat kifejezetten az ilyen helyzetek elkerülésére

– írják.

A videó készítőjének provokációs szándékát látszik bizonyítani az is, hogy információink szerint az elárusító nem azért nem szolgálta ki az illetőt, mert románul szólt hozzá, hanem mert a grillező nyitva tartása előtt jelent meg, és akkor még nem volt beüzemelve a kasszagép, sőt, miccs sem volt sütve. A videóban egyébként egy magát a kiszolgáló lány apjának valló férfi szájából elhangzik az is, hogy

a hölgy nem tud románul, ezért volt képtelen elmagyarázni a helyzetet a vásárlónak.

Hans Hedrich civil aktivista, a Neuer Weg Egyesület alelnökének csütörtök esti blogbejegyzéséből ugyanakkor az is kiderül:

a videó készítője a Facebookon írt privát üzenetében elismerte, hogy valóban csupán a felvétel megvágott verzióját tette közzé, és újfent már csak azt sérelmezi, hogy egy nemzetközi üzletlánc romániai kirendeltségének alkalmazottja nem tudja magát kifejezni románul.

„Mindez azonban már nem változtat a videó „mérgező és gyűlöletre felbujtó hatásán” – írja a blogger, megjegyezvén azonban: a Büntetőtörvénykönyv 369-os cikkelye értelmében a nyilvánvalóan szándékos provokációnak szánt felvétel a közösségi térben való terjesztése bűncselekmény (hiszen gyűlöletre szít), illetve a felvételt leközlő România TV is vétett az  audiovizuális szférát szabályozó normák ellen, és

ez ügyben feljelentéseket tesznek az illetékes hatóságoknál.

A Brassói Regionális Fogyasztóvédelmi Felügyelőség hivatalból indít vizsgálatot a történtek miatt – adta hírül Claudiu Susanu, az intézmény főfelügyelője.

Információink szerint a Kaufland sajtóosztálya pénteken újabb, részletesebb közleményt is kiad e témában, az ügy fejleményeiről a továbbiakban is beszámolunk.

Próba és bírság?

A Newsbv.ro honlap már azt közli, hogy tízezer lejes bírságot szabtak ki a Kaufland székelyudvarhelyi üzletére, miután péntek reggel egy fogyasztóvédelmi felügyelő a helyszínen ugyancsak románul fordult a kiszolgálóhoz, ám őt is elutasították.

„Mivel nem egy sajnálatos hibáról, hanem egy bevett gyakorlatról van szó, tízezer lejes bírságot szabtunk ki” – írja a Newsbv.ro Sorin Susanura hivatkozva. A brassói regionális fogyasztóvédelmi főfelügyelő hozzátette, 2015-ben már megbüntették ötezer lejre a Kaufland székelyudvarhelyi áruházát magyar hirdetései és szórólapjai miatt, melyek a fogyasztóvédő szerint diszkriminatívak voltak a román fogyasztókra nézve.

Susanu egyébként azt mondta, rengeteg, a románok diszkriminációjával kapcsolatos problémájuk van a régióban – áll a Newsbv.ro cikkében, melyet Susanu is megosztott a Facebook-oldalán.
A kauflandos ügy kapcsán az RMDSZ udvarhelyszéki szervezete a Mikó Imre Jogvédő Szolgálathoz fordult, kérve, hogy fogalmazzák meg a történtekkel kapcsolatos feljelentéseket provokáció, illetve annak terjesztése miatt – közölte a szervezet részéről Bíró Barna Botond.
Az üggyel kapcsolatban a Digi24 Lucian Mîndruță újságírót is idézi, aki röviden úgy összegzi a történteket, hogy a férfi nyitás előtt negyedórával kívánt miccset venni, a kiszolgáló viszont nem tudta elvenni tőle a pénzt, ugyanis a rendszer még nem volt elindítva – erről tanúskodnak az újságíró nem magyar forrásai. A filmet egyébként megvágták, nem ismerni a teljes történetet, így az egész nem más, mint feszültségszítás a románok és magyarok között – summáz az újságíró.
Eljárást indított a diszkriminációellenes tanács is

Hivatalból eljárást indított pénteken az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) az egyik székelyudvarhelyi szupermarketben történt esettel kapcsolatban – tájékoztat az intézmény közleményére hivatkozva az Agerpres.

A fogyasztóvédelem regionális vezetője, Sorin Susanu azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy figyelnek az ilyen esetekre, főként, hogy az elmúlt időszakban több feljelentés is érkezett a fogyasztók részéről a román nyelvű tájékoztatás hiánya miatt, az eset kapcsán érintett üzletláncot is többször megbírságolták emiatt. A vezető azt mondta, a helyszínen fogják kivizsgálni az ügyet.
Tízezer lejre bírságolták a Kauflandot a fogyasztóvédők

10 ezer lejre büntették pénteken a fogyasztóvédelem felügyelői a Kaufland székelyudvarhelyi üzletét a fogyasztókkal szemben tanúsított helytelen magatartás miatt, miután megállapították, hogy két alkalmazott nem beszéli a román nyelvet. A Hargita megyei fogyasztóvédelem igazgatóhelyettese, Laurenţiu Moldovan az Agerpres hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy „a fogyasztókkal szemben tanúsított helytelen magatartás miatt” büntették 10 ezer lejre a szupermarketet, miután megállapították, hogy két alkalmazott nem beszél románul.

„Az ellenőrzés során megállapítottuk, hogy az ott dolgozó nők nem beszélnek románul, egyikük egyáltalán, a másik pedig alig. A felvételeken szereplő alkalmazott pénteken nem dolgozott” –mondta Moldovan.

A fogyasztóvédelem hivatalból eljárást indított az ügyben, és Hargita, Kovászna, valamint Maros megyében is ellenőrzéseket kezdeményeztek a felvétel megjelenését követően. A fogyasztóvédelem regionális vezetője, Sorin Susanu szerint figyelnek az ilyen esetekre, főként, hogy az elmúlt időszakban több feljelentés is érkezett a fogyasztók részéről a román nyelvű tájékoztatás hiánya miatt, az eset kapcsán érintett üzletláncot is többször megbírságolták emiatt.
Közleményben pontosít a Kaufland Románia

A péntek délután közzétett közleményben foglaltak szerint a Kaufland elhatárolódik az ilyen jellegű magatartástól, továbbá kijelentik, cégpolitikájuk egyik alappillére az ügyfelekkel szembeni tisztelet és kedvesség. Hozzáteszik, belső vizsgálatot indítottak az ügyben, a jövőben mindent megtesznek a hasonló esetek elkerüléséért. Utóbbi érdekében román nyelvtanfolyamokat vezetnek be az alkalmazottak számára, akik esetében ez szükséges. Kiemelik: a belső vizsgálat utáni döntések bizalmasak, csak az alkalmazóra és az alkalmazottra tartoznak.

Az elsődleges vizsgálatok után a Kaufland Románia pontosítani szeretne a felvétellel kapcsolatban: a videót készítő férfi az áruház térfigyelő kamerái szerint először nyitás előtt félórával, majd tizenhat perc alatt összesen háromszor jelent meg a miccsezőnél és beszélgetett az ott lévőkkel – ezeket azonban „elfelejtette” megemlíteni a felvételeken.

A közlemény szerint a férfi először 9 óra 31 perckor, félórával nyitás előtt jelent meg a grillpultnál, már ekkor közölték vele a nyitási időpontot, illetve azt, hogy nem tudják kiszolgálni. Ennek ellenére a botrányt keltett videó készítője 9 óra 37 perckor, majd tíz perccel később is visszatért és rögzítette az előző beszélgetések következményeként a reakciókat. Mivel a kisfilmen látható Kaufland-alkalmazott ekkor még a nyitás előtti előkészületekkel volt elfoglalva, illetve a pénztárgép sem működött, nem tudta kiszolgálni a vásárlót.

Ettől függetlenül – teszik hozzá a közleményben – egyik áruházukban sem tolerálják az ügyféllel szembeni hasonló viselkedést, ezért a belső rendszabályzatban foglaltak szerint járnak majd el a kiszolgáló esetében.
Péntek este az áruházlánc egy újabb közleményben a fogyasztóvédelmi hatóság vezetőinek az állításait is cáfolta. Közölte: a pénteki ellenőrzés során a fogyasztóvédők az áruház büféjében a termékek szavatosságát, a tárolási feltételeket és a menüket vizsgálták, a kiállított jegyzőkönyvön pedig egyértelművé tették, hogy a bírságot az interneten közzétett kisfilm alapján, és nem a pénteki ellenőrzés során tapasztaltak miatt rótták ki.

Az áruházlánc szerint az a 2015-ös bírság „sem létezik”, amelyet a – fogyasztóvédelem vezetői szerint – kizárólag magyar nyelvű szórólapok használata miatt rótt ki a hatóság. A fogyasztóvédelmi hatóság az elárusítók hiányos román nyelvtudása miatt tízezer lejes bírságot rótt ki a székelyudvarhelyi áruházra – közölte pénteken az Agerpres hírügynökség. A fogyasztóvédelmi felügyelők azt követően szálltak ki székelyudvarhelyi ellenőrzésre, hogy a román média tág teret szentelt csütörtökön este a magyarul nem beszélő román vásárló állítólagos hátrányos székelyudvarhelyi megkülönböztetésének.

A fogyasztóvédelmi felügyelőség Hargita megyei illetékese, Laurențiu Moldovan elmondta, a péntek délelőtt tartott ellenőrzés során kiderült, hogy az áruház egyik alkalmazottja egyáltalán nem beszél románul, egy másik alkalmazott pedig alig tudja kifejezni magát, ezért „a felhasználókkal szembeni nem megfelelő viselkedés” miatt bírságoltak. Azt is hozzátette: a videofelvételen látszó elárusítót pénteken nem találták a munkahelyén. Claudiu Susanu, a fogyasztóvédelem brassói regionális irodájának az igazgatója a Mediafax hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy az áruházba küldött ellenőreik ugyanúgy jártak, mint a filmet készítő férfi: „románul fordultak az eladóhoz, és őket sem szolgálták ki”. A regionális vezető szerint 2015-ben egyszer már megbírságolták a székelyudvarhelyi áruházat, mert csak magyar nyelvű szórólapot használt. A fogyasztóvédők szerint az utóbbi években több panasz is érkezett a hatósághoz, és több bírságot is kiróttak a fogyasztók román nyelvű tájékoztatására vonatkozó törvényi előírások székelyföldi megsértése miatt.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
5 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
newsvote_ szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.