Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Péter és Pál a naptárban együtt jár

Molnár Melinda 2019. június 28., 09:57 utolsó módosítás: 2019. június 28., 10:02
HIRDETÉS

A római katolikus egyházban Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepét június 29-én tartják. A hagyomány szerint mindkettőjüket ezen a napon végezték ki Rómában.

A csobotfalvi Szent Péter és Pál plébániatemplom. Búcsút ülnek. Archív Fotó: Veres Nándor

Szent Pétert, az apostolfejedelmet, a mennyország kulcsainak birtokosát az apostolok és a hívek pásztoraként ismerjük a Szentírásból. Az előkelő zsidó családból származó ifjú, a keresztényeket üldöző Saul a damaszkuszi úton Jézus kérdésére – „Miért kergetsz te engem?” – Pállá, majd a nemzetek apostolává vált.

Pétert keresztre feszítették (saját kérésére fejjel lefelé, mert nem tartotta illendőnek, hogy úgy haljon meg, mint mestere), Pált lefejezték (római polgárként megillette a tisztes halálmód).

Vértanúságuk emléknapját már a 3. századtól megünnepelte az egyház, a néphagyományban az aratás kezdeteként ismert.

HIRDETÉS

Ünneplések

Székelyvarságon, Gyergyócsomafalván és Homoródszentpálon szombaton 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise, Kápolnásfaluban, Pálpatakán, valamint a csobotfalvi Szent Péter és Szent Pál-plébániatemplomban 12.30-kor, a székelyudvarhelyi ferences templomban pedig 18 órakor.

Ez a nap a papszentelés hagyományos alkalma a gyulafehérvári főegyházmegyében.

A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében Jakubinyi György érsek áldozópappá szenteli Bereczki Attila Szabolcs balánbányai és Fülöp Sándor Szabolcs gyergyóditrói diakónust.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS