Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Pénz van, mégis stagnál a rekordösszegű beruházás Udvarhelyszéken

Fülöp-Székely Botond 2020. május 16., 09:38

Noha már a beruházást jelző táblákat is elhelyezték a helyszíneken, két éve húzódik közel 50 kilométernyi megyei út korszerűsítésének elkezdése Udvarhelyszéken. A Hargita megyei tanács elnöke belső kivizsgálást szorgalmazott az ügyben. 

Pénz van, mégis stagnál a rekordösszegű beruházás Udvarhelyszéken
galéria
A táblák már a helyszínen vannak, a közbeszerzési eljárás meghirdetésére még várni kell Fotó: Erdély Bálint Előd

„Lassan nem a koronavírus, hanem a por fog megölni minket, annyira rossz állapotban van a 137 A jelzésű megyei út, amely Kányád és Székelypetek között található” – fogalmazott Kerekes Edit, helyi lakos. Mint mondta, évek óta várja, hogy leaszfaltozzák az utat, amely nagyon kigödrösödött, ráadásul az arra járó teherautók miatt meg is süllyedt több helyen.

Noha két éve egy nagy összegű európai uniós pályázatot is nyert Hargita Megye Tanácsa, amelynek részeként az említett szakaszt is korszerűsítenék, az idő múlásával csak a beruházást jelző táblák kerültek ki, tényleges munka nem történt – tájékoztatta lapunkat.

Jelentős beruházás

Összesen 124 millió lej értékben végezhet útfelújításokat a megyei tanács Udvarhelyszéken a sikeres pályázatnak köszönhetően, amelyből 117 millió lejt biztosít az Európai Unió. Ebből 48,33 kilométernyi utat korszerűsíthetnek, illetve építhetnek újjá Bikafalvától Kányádon és Székelypeteken át Brassó megye határáig, valamint a Kányád–Székelydálya–Városfalva és a Városfalva–Oklánd–Kovászna megye határa szakaszon.

A projekt befejezési határidejét 2022. május 30-ára határozták meg.

Noha a kivitelezés felgyorsítása és zavartalan lezajlása miatt korábban egy hitelvonalat is létesített a megyei önkormányzat, amely 50 millió lejig szól, mégsem kezdődött el az építkezés. Ennek okáról kérdeztük meg Borboly Csabát, a megyei tanács elnökét, aki egyáltalán nincs megelégedve a helyzettel, hiszen más beruházások esetében fele ennyi idő alatt is be lehetett szerezni a kivitelezéshez szükséges dokumentumokat. Éppen ezért az intézményen belül kivizsgálást indított, felkutatva a késlekedés okait, hogy minél előbb közbeszerzési eljárást hirdethessenek a kivitelezőknek. „A koronavírus miatti óvintézkedések enyhítése után éppen az a legfontosabb, hogy dolgozhassanak a cégek, munkát adva az embereknek is” – jelentette ki.

Viták a jóváhagyások miatt

György Sándor kányádi polgármester rámutatott, nekik is roppant fontos, hogy mielőbb elkezdődhessenek a munkálatok a községükhöz tartozó részeken, hiszen szükségük van a jó utakra, ezért partnerként működtek együtt a megyei tanács műszaki igazgatóságával.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Mint mondta,

sok buktatója volt a munkának, amelyek közül kiemelkedik, hogy a Hargita Megyei Kulturális Igazgatóság nem hagyta a jóvá az utak leaszfaltozását a kányádi, az égei, a székelydályai és a székelypeteki műemlék templomok előtti szakaszokon.

A polgármester úgy tudja, hogy a tervező többször is javította a terveket, hogy megfeleljenek az intézmény feltételeinek.

Végül ezen a héten kapták meg a hivatal jóváhagyását azzal a kitéttel, hogy az említett templomok előtt kockakövekkel kell kirakni az utat az aszfaltozás helyett. Noha a tisztségviselő és a szakemberek szerint jobb megoldás lenne az aszfalt, mégis elfogadták a tervekben nem szereplő javaslatot, hogy haladhasson a munka.

Mindemellett Miklósfalva és Kányád között az út alatt halad el egy jelentős gázvezeték, amelyet védőcsőbe kell helyezzenek – erről nemrég állapodtak meg a szolgáltatóval, amely így jóváhagyta a munkát. Ezek után a polgármester is bízik benne, hogy mielőbb elkezdődhet a megyei tanács projektjének közbeszerzési eljárása.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat