Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Péntektől igényelhető az egységes mezőgazdasági támogatás

Iszlai Katalin 2019. március 01., 09:16
HIRDETÉS

Két és fél hónap áll a mezőgazdálkodók rendelkezésére, hogy benyújtsák idei egységes mezőgazdasági támogatásigénylésüket a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez (APIA). Az érintett 26 ezer Hargita megyei gazdának mindenképpen március elseje és május tizenötödike között kell lépnie, hiszen késedelmi időszak idén sem lesz.  

Az érintett 26 ezer Hargita megyei gazdának mindenképpen március elseje és május tizenötödike között kell lépnie Fotó: Farkas Tamás

Március elsején, azaz pénteken kezdődik az idei egységes mezőgazdasági támogatások igénylési időszaka:

a gazdáknak május 15-éig van lehetőségük leadni kérelmeiket a megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) területi kirendeltségein és megyei székhelyén

– tudtuk meg Haschi Andrástól, az APIA Hargita megyei igazgatójától. Mint mondta, a gazdáknak csak ez a két és fél hónap áll rendelkezésükre, hogy az előjegyzésüknek megfelelően felkeressék az ügynökséget, hiszen késedelmi időszak idén sem lesz.

HIRDETÉS

Az időpont betartása

Az intézmény igazgatója érdeklődésünkre kifejtette, a korábbi évekhez hasonlóan lehet idén is igényelni a támogatásokat, hiszen az ezzel kapcsolatos előírásokat a hét évre érvényes Országos Vidékfejlesztési Programban határozzák meg. Jelenleg a most érvényben lévő, 2014-2020-as időszaknak pedig már a második felében járnak, így mostanra letisztázódtak a támogatás feltételei. Ennek megfelelően

az előző évek gyakorlatához hasonlóan az első hetekben idén is csak a 10 hektárnál kisebb területekkel rendelkező gazdákat hívják be, akik csak területalapú támogatásokat kérnek.

Később aztán fokozatosan előjegyzik a nagyobb gazdaságok vezetőit, illetve az állattenyésztőket is. Azt is kifejtette, hogy az APIA idén is együttműködik a polgármesteri hivatalokkal, akik a gazdák számára segítséget nyújtanak a kérelmezéssel kapcsolatban. Így minden településen adottak a feltételek arra, hogy helyi szinten megfelelően összeállítsák a gazdák kérelmezési csomagjait, ezáltal pedig időben benyújthassák azokat.

A gazdákat idén is értesíteni fogják valamilyen módon (levélben, e-mailben, telefonon vagy személyesen) arról, hogy mikor kell megjelenniük az ügynökségnél, a kérésünk pedig az, hogy ezt az időpontot tartsák tiszteletben.

Tavaly 26 ezer gazda élt a lehetőséggel a megyében, és idén is ennyi igénylésre számítunk, ezért fontos, hogy mindenki az előjegyzésének megfelelően érkezzen, és ne hagyja az utolsó percre” – hívta fel a figyelmet Haschi.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS