Pénteken kezdődik a Reflex5

Pénteken kezdődik a Reflex5

Pillanatkép a Rimini Protokoll Uncanny Valley című produkciójából

Fotó: Facebook/Reflex International Theatre Festival

Két nap múlva kezdődik a Reflex5 Nemzetközi Színházi Fesztivál, amely pár napra ismét a térség színházi központjává változtatja Sepsiszentgyörgyöt. Rangos színházi előadások és izgalmas kísérőprogramok várják az érdeklődőket, amelyek közül a berlini Rimini Protokoll és a Vilniusi Kis Színház előadására, valamint a Jü-koncertre még kaphatók jegyek a sepsiszentgyörgyi Központi Jegyirodában és a biletmaster.ro honlapon.

Székelyhon

2023. március 22., 15:002023. március 22., 15:00

2023. március 22., 15:032023. március 22., 15:03

A robotokra általában úgy szoktunk gondolni, mint munkagépekre, de vajon mi történne, ha elkezdenének túlságosan hasonlítani ránk? Eljöhet az idő, amikor nehéz lesz eldönteni, hogy ki az eredeti és ki a másolat? – ezeket a kérdéseket feszegeti a Rimini Protokoll Stefan Kaegi által rendezett Uncanny Valley című előadása.

A Vilniusi Kis Színház előadásának rendezője, Tomi Janežič így nyilatkozott a Sepsi Arénában szombaton látható Ványa bácsiról: „Talán sosem volt még olyan fontos a Ványa bácsi színpadra állítása, mint ma, egyszerű okból – a világszerte elterjedt sikerideológia miatt. Manapság csak sikerről, boldogságról, szerencséről és elért célokról beszélünk, a Ványa bácsi azonban ennek az ellentétét mutatja be.”

A lengyel Witkacy Színház A mészárszék című Mrożek-feldolgozása arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan tudná ellensúlyozni a művészet a világban általánosan terjedő brutalitást, bűnözést, erőszakot?

Mindezek mellett három helyi produkció is helyet kapott az első Reflex modulban: az Andrei Mureşanu Színház Bobi Pricop által rendezett Blasted című produkciója – mely olyan témákat feszeget, mint a nemi erőszak, gyilkosság, rasszizmus, háború, kannibalizmus, mentális zavarok, brutalitás, valamint az agresszió fizikai és érzelmi formái –, valamint az M Studio Mozgásszínház Fren_Ák által rendezett romeo@julia.com című mozgásszínházi előadás és a házigazda Tamási Áron Színház Pintér Béla Gyévuska című darabja.

Nyitókoncert és Reflex Nightlife

A Reflex5 kísérőprogramjai közül mindenekelőtt a Jü zenekar koncertjét ajánlják a nézők figyelmébe a szervezők, amelyet pénteken 21 órától tekinthetnek meg az érdeklődők a Tamási Áron Színház nagytermében. A Jü 2012-ben alakult Budapesten, tagjai pedig olyan közismert magyarországi zenekarokból érkeztek, mint a Qualitons, Zuboly, Erik Sumo Band, Dresch Quartet vagy a Grencsó Kollektíva.

A mára védjeggyé vált Jü-hangzásban egyesül a rock intenzitása, a free jazz szabadsága, az ambient-textúrák hipnotikus hatása és az afrikai zenék komplex, zsigeri ritmikája. A zenekar tízéves története során rangos dzsesszklubokban és fesztiválokon lépett fel, mint például a Ljubljana Jazzfestival, a Saalfelden Jazz, a Cairo Jazz Festival, az osloi Nasjonal Jazzscene vagy a londoni Vortex. A zenekar jelenlegi tagjai: Hock Ernő (basszusgitár), Mészáros Ádám (gitár), Miklós Szilveszter (dob).

Amint már megszokhatta a Reflex fesztiválok közönsége,

minden nap éjszakába nyúló partival ér véget, amelyek helyszíne idén a Tamási Áron Színház előcsarnoka lesz.

  • Pénteken 23 órától, a Jü koncertje után Kusztos Attila sepsiszentgyörgyi képzőművész és grafikus (FLaCLoSSLeSS) zenéjére táncolhatnak az érdeklődők, amely dzsessz, eklektikus hip-hop és egyéb válogatott műfajú fúziós zenék finom gyűjteménye.

  • Szombaton az éjfélkor kezdődő Ványa bácsi közönségtalálkozót követően a művészeti fesztiválokról már ismert Barna (Fazakas Barna), csíkszeredai képzőművész és DJ fogja táncra perdíteni a bulizni vágyókat olyan sokszínű muzsikákkal, amilyenek a festményei is.

  • Vasárnap, március 27-én nyugodtabb zenei vonal várja az érdeklődőket: Tengrila, azaz Forró Tamás, sepsiszentgyörgyi kultúrkocsma-vezető és eseményszervező vinyl válogatásából hallgathatnak ízelítőt.

  • Hétfőn, március 28-án küb_beat, azaz Kónya-Ütő Bence, a Tamási Áron Színház színésze indítja újra a Nightlife-hetet, bevallása szerint „energikus és leginkább kultúrlecsóra emlékeztető zenei válogatásával”.

  • Kedden, március 28-án, a Reflex5 első moduljának zárónapján levezető parti lesz, amit egy zenei applikáció algoritmusára bíznak majd a szervezők.

A közönségtalálkozók sem maradnak el

Idén is mindhárom meghívott színházi produkció kapcsán beszélgetésre kerül sor az alkotókkal. Az első közönségtalálkozót rendkívül késői időpontban, szombaton 24 órától tartják (Raluca Rădulescu teatrológus, újságíró, fordító vezetésével) a Litvániából érkező Ványa bácsi alkotói ugyanis már másnap reggel elutaznak. Az Uncanny Valley közönségtalálkozót a berlini produkció negyedik előadása után, hétfőn 21 órától tartják Tompa Eszter színésznő irányításával. A mészárszék című lengyel előadásról kedden este ugyancsak 21 órától beszélget az alkotókkal Kriston Wojtek, a budapesti Lengyel Intézet munkatársa.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 30., kedd

Május elsején nyílik Sepsiszentgyörgy új skateparkja

Hivatalosan is megnyitja kapuit május elsején a sepsiszentgyörgyi skatepark. A gördeszkázóknak, rollerezőknek, extrém kerékpárosoknak és görkorcsolyázóknak tervezett pályán a megnyitó alkalmával profi sportolókkal is találkozhatnak az érdeklődők.

Május elsején nyílik Sepsiszentgyörgy új skateparkja
2024. április 30., kedd

Nem tágít Nyikómalomfalváról a medve

Nagyvad jelenlétét észlelték a Farkaslaka községi Nyikómalomfalván kedden este. Az elmúlt egy hétben a környékbeli juhtanyán ólálkodott a medve, és egy lakóházba is megpróbált betörni.

Nem tágít Nyikómalomfalváról a medve
2024. április 30., kedd

Korcsolya- és focipálya is lesz a parajdi sóbánya új szintjén

Műjégpályával, foci- és kötélpályával teszik a kikapcsolódásra és szórakozásra alkalmassá a parajdi sóbánya új látogatói szintjét, és még egy bár is helyet kap a részlegen.

Korcsolya- és focipálya is lesz a parajdi sóbánya új szintjén
2024. április 30., kedd

Megyei jelöltjeit iktatta a háromszéki MPE

A Magyar Polgári Erő kedden nyújtotta be jelöltjeinek dokumentációját Kovászna Megye Tanácsának elnöki és tanácsosi tisztségeire. A párt képviselői a vállalkozók ösztönzésére, turizmusra, sportra összpontosítanának.

Megyei jelöltjeit iktatta a háromszéki MPE
2024. április 30., kedd

Nyugdíjba vonulásra készül Klaus Iohannis

A Szeben megyei főtanfelügyelő kedden az Agerpresnek megerősítette, hogy többé nem oktat már fizikát a nagyszebeni Samuel von Brukenthal Főgimnáziumban Klaus Iohannis államfő, mert nyugdíjba vonul.

Nyugdíjba vonulásra készül Klaus Iohannis
2024. április 30., kedd

Jóváhagyták a sepsiszentgyörgyi jégpálya munkálatainak megkezdését

A kormány keddi döntése értelmében zöld utat kapott a munkálatok megkezdésére a Sepsiszentgyörgyön épülő, körülbelül 245 millió lej értékű jégpálya – jelentette be a kormányszóvivő április utolsó napján.

Jóváhagyták a sepsiszentgyörgyi jégpálya munkálatainak megkezdését
2024. április 30., kedd

Részben bezárták, átalakították, majd újranyitották Marosvásárhely első bevásárlóközpontját

Tizenhat millió euróból újították fel és bővítették ki Marosvásárhelyen az első nagy bevásárlóközpontot, amely korábban a Promenada Mall nevet viselte, mostantól azonban M pláza néven fut.

Részben bezárták, átalakították, majd újranyitották Marosvásárhely első bevásárlóközpontját
2024. április 30., kedd

A szervezők szerint Erdély „legnagyobb és legcivilizáltabb” városünnepét tartották Sepsiszentgyörgyön

Szervezői szerint rég nem voltak annyin kint Szent György Napok koncertjén, mint vasárnap vagy akár szombat este: úgy becsülik, tízezreket mozdított ki a lakásból a jó idő és a nívós programajánlat.

A szervezők szerint Erdély „legnagyobb és legcivilizáltabb” városünnepét tartották Sepsiszentgyörgyön
2024. április 30., kedd

Meglovasítottak egy autót, a tulajdonosa pedig nem is tudott róla

A tulajdonosok nem is tudták, hogy ellopták egyik gépkocsijukat keddre virradóra, amely végül elakadt egy gyalogos ösvényen. A székelyudvarhelyi helyi és állami rendőrség rövid időn belül azonosította a tetteseket.

Meglovasítottak egy autót, a tulajdonosa pedig nem is tudott róla
2024. április 30., kedd

Juhnyáját védelmező pásztorra támadt egy medve

Az egyik bölöni esztena juhnyáját védelmező pásztort sebesített meg a medve hétfőn. Az áldozat állapota stabil, az önkormányzat a hatóságokkal együtt a medve azonosításán és a környék biztosításán dolgozik.

Juhnyáját védelmező pásztorra támadt egy medve
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!