Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Öt év letöltendőt kapott Beke István és Szőcs Zoltán a székelyföldi terrorperben

Székelyhon 2018. július 04., 14:46 utolsó módosítás: 2018. július 04., 17:22

Öt év letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) terrorizmussal vádolt székelyföldi aktivistáit a bukaresti legfelsőbb bíróság – adta hírül a Krónika. A szerdán kihirdetett ítéletet Beke István megerősítette az országos napilapnak.

Öt év letöltendőt kapott Beke István és Szőcs Zoltán a székelyföldi terrorperben
galéria
Beke István és Szőcs Zoltán a tavalyi EMI-táborban. Archív Fotó: Balázs Katalin

Noha az ítélet kihirdetését legutóbb, június 15-én július 4-ére halasztották, a bíróság honlapján szerdán kora délután még nem tették közzé a székelyföldi terrorperként elhíresült dossziéban született verdiktet. Beke István közösségi oldalán posztolt bejegyzésében számolt be az ítéletről, majd mindezt a Krónikának is megerősítette.

Ugyancsak öt év letöltendőt kapott Szőcs Zoltán is. A mostani jogerős ítéletben kiszabott börtönbüntetés azért érdekes, mert alapfokon tavaly áprilisban a bukaresti ítélőtábla felmentette a vádak egy része alól a HVIM terrorizmussal vádolt székelyföldi aktivistáit.

Ezért úgy tűnt, sem Beke Istvánnak, a HVIM kézdivásárhelyi elnökének, sem Szőcs Zoltánnak, a HVIM erdélyi szervezete vezetőjének nem kell további börtönbüntetést letöltenie. A vádlottakat akkor a pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményekért ítélték 11, illetve 10 hónap és néhány nap letöltendő börtönbüntetésre, éppen annyira, amennyit előzetes letartóztatásban töltöttek, így

a kiszabott szabadságvesztést letöltöttnek nyilvánították.

Székelyudvarhelyen is tüntettek Bekéért. Archív Fotó: Mihály Csaba

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt azzal gyanúsították, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádé közben – emlékeztet a Krónika. A vád szerint erőszakos cselekedetek végrehajtására készültek a HVIM autonomista és revizionista céljainak elérése érdekében.

A gyanú és a vádak
Beke Istvánt 2015. december elsején helyezték előzetes letartóztatásba az alkotmányos rend elleni cselekedetekre tett kísérlet gyanújával és a robbanóanyagok rendjének be nem tartása miatt. Később a nyomozó hatóságok Szőcs Zoltánt is letartóztatták, őt az alkotmányos rend elleni bűncselekményekre való felbujtással és a robbanóanyagok rendjének be nem tartására való felbujtással gyanúsították. A DIICOT szerint Szőcs Zoltán a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom erdélyi szervezetének elnöki minőségében 2015. október 10-én egy HVIM-gyűlésen felbujtatta a kézdivásárhelyi szervezet tagjait, hogy házilag barkácsolt robbanószerkezetet készítsenek és azt nyilvános helyen robbantsák fel. A nyomozati anyag kitér arra, hogy a gyűlésen megállapodás született, miszerint a robbanószerkezetet Beke István fogja elkészíteni, mert ő ért az elektronikához, úgy, hogy egy biztosíték segítségével „legkevesebb 3-4 petárdát egyidejűleg gyújthassanak majd meg”. A robbanószerkezetet bizonyos távolságból hozták volna üzembe a nyomozati anyag szerint egy mobiltelefon segítségével. A szerkezetet állítólag a kézdivásárhelyi Gábor Áron-szobor környékén szándékoztak elhelyezni, a gyűlés egyik résztvevője javaslatára egy utcai kukában, a katonai díszfelvonulás útvonalán. A Beke István otthonában tartott házkutatás során a nyomozók több száz pirotechnikai eszközt találtak, amelyek beszerzése törvénytelen úton történt – számol be az Agerpres.
Készül a börtönbevonulásra Beke István

Megerősítette lapcsaládunknak Beke István, hogy őt és Szőcs Zoltánt jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bukaresti legfelsőbb bíróság. Beke István tudatta, az utolsó tárgyaláson az ügyészség kérte a vád besorolásának megváltoztatását közösség elleni merényletre tett kísérletről terrorista cselekedetre, és noha erre a védelem nem volt felkészülve, a bíróság jóváhagyta. Egyelőre még nem kapták kézhez az ítéletet, ezért részleteket nem tudnak, az ügyvédjük értesítette a döntésről.

A védelem abban bízik, hogy óvást nyújthatnak be, éppen a vád besorolásának utolsó percben történt módosítására hivatkozva

„Ennek eredményét már a börtönben tudjuk meg. Ma (szerdán – szerk. megj.), vagy legkésőbb holnap be kell vonulnunk, a börtönben derül ki, hogy hazajöhetünk, vagy le kell ülnünk az öt évet” – mondta Beke István. Kifejtette, teljesen váratlanul érte az ítélet,

ők még felfüggesztett börtönbüntetésre sem számítottak

az alapfokú felmentésre alapozva. Most viszont már azt sem tartják kizártnak, hogy az óvás után még súlyosbítják a büntetésüket.

„Ebben az országban minden megtörténhet. Ezzel az ítélettel megfélemlítik az embereket, nemcsak a magyarokat, a románokat is. Megmutatják, hogy azt tesznek, amit akarnak” – mondta keserűen Beke István. Úgy véli, azért hurcolják meg, mert kiállt a nemzetéért, a közösségért.

Megyek, vásárolok, csomagolok, szedem össze, amire szükségem van, készülök a bevonulásra, nincs mit tenni

– mondta Beke István. Hozzátette, az öt évből az egy év előzetesben töltött időszakot leszámítják, ám ez nem vigasztalja, hiszen azt is a börtönben ülte le.

Bevonul a börtönbe Beke István

Most jöttek utánunk! Isten áldjon mindenkit! – ezt a bejegyzést tette közzé szerdán délután Beke István, amivel arra utal, hogy be kell vonulnia a börtönbe, leülni a jogerősen kiszabott öt éves börtönbüntetést.

Munkatársunk beszámolója szerint húsz perccel ezelőtt vitték el Beke Istvánt otthonából. Szemtanúk szerint megérkezett egy autó, és azzal vitték, nem volt felhajtás. Bár a Facebookon tiltakozást helyeztek kilátásba, erre már nem volt idő.

Beke Ernő, Beke István édesapja megerősítette, hogy az álarcosok Kézdivásárhelyről Sepsiszentgyörgyre szállították a fiát, onnan viszik majd tovább a börtönbe. „Gazember világ. Légből kapott vádakkal rukkoltak elő, nem is hagytak esélyt a védekezésre” – mondta el Beke Ernő.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
6 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat