HIRDETÉS

Osztályonként adták a Bolyainak a katolikus iskolát, nem pedig egységként, magyarán: jogilag megszűnt az iskola

Hajnal Csilla 2017. szeptember 11., 09:14
HIRDETÉS

Nem összefüggő alegységként, hanem osztályonként sorolták be a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnáziumhoz a katolikus iskola osztályait, ezzel az intézkedéssel a tanfelügyelőség gyakorlatilag megszüntette az iskolát. A szülők nem adják fel, azt szeretnék, ha jövőben a felekezeti iskolába járnának a gyerekeik. Az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány képviselői kijelentették, ha nem működhet a katolikus iskola, az önkormányzattal kötött bérleti szerződés hatályát veszíti.

Fotó: Boda L. Gergely

Egyik szemük sír, a másik nevet – foglalta össze a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium szülői közösségének egyik képviselője, Zsigmond Imola a tanfelügyelőség döntését, miszerint a Bolyai Farkas Gimnázium fiókintézményeként működik tovább ebben a tanévben a felekezeti iskola. A szülő lapunknak kifejtette,

ők nem ezért harcoltak egész évben, hogy az iskola jogi személyiségét csak úgy elvegyék, hanem azért, hogy megtarthassa jogi státusát.

HIRDETÉS

Az a tény viszont megnyugtató, végre tudják biztosan, hogy a gyerekeik hová tartoznak hétfőtől, illetve ismét szerepelnek a diákok a Romániai Integrált Informatikai Rendszerben (SIIR), ugyanis februártól ki voltak véve ebből a rendszerből – tette hozzá Zsigmond Imola. A szülő továbbá kifejtette, azt szeretnék elérni, hogy jövőtől gyerekeik a katolikus iskolába felvételizhessenek, ugyanis ők eleve ide íratták gyerekeiket.

„Addig is türelmesen várom, hogy hozzanak egy olyan tanácsi határozatot, amellyel létrehozzák a tanintézetet, várom, hogy a jövő évi felvételi tájékoztatóban benne legyen a katolikus iskola is, amelynek akkor már

az legyen a neve, hogy II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium.

Zsigmond Imola továbbá elmondta, a tanügyminiszter szavait ő úgy értelmezte, hogy elindulhatnak a cikluskezdő osztályok is, de a tanfelügyelő egy szót nem említett ezzel kapcsolatban. „Sőt, panaszt tett le ellenem a rendőrségen, amiért legutóbb a tanfelügyelőségen voltunk a hetvenes határozat felfüggesztését kérve” – mondta el a szülő.

Zavaros és hiányos határozat

Mátéfi István, a Bolyai Farkas Gimnázium igazgatója péntek délután vette át a Maros Megyei Tanfelügyelőségen azt a határozatot, amelyben közölték vele, hogy felfüggesztették a 2015/1385-ös határozatot, és ennek következtében nem összefüggő alegységként, hanem osztályonként sorolták be a Bolyai Farkas Gimnáziumhoz a katolikus iskola osztályait.

„Zavaros a határozat, amelyet átvettem, szám szerint az sincs írásban megnevezve, hogy hány osztályról, illetve hogy általános iskolás vagy gimnáziumi osztályokról van szó. Az sem szerepel benne, hogy meddig maradnak itt az osztályok, csak azt írja, hogy az „ügy megoldásáig”, továbbá csak a személyzetet helyezik át, a tanárokat nem, ők csak ideiglenesen kerülnek a Bolyaiba. Szűkszavú és kevesebbet tartalmaz, mint a miniszteri nyilatkozat,

az sincs benne, hogy a régi épületben maradnak-e továbbra is a diákok”

– nyilatkozta lapunknak Mátéfi István iskolaigazgató. A cikluskezdő osztályokról elmondta, teljesen tárgytalan a téma, hiszen meg sem említették a tanfelügyelőségen ezt, amikor átvette a határozatot.

Egyértelmű üzenet a tüntetésen Fotó: Facebook/Takó István

Felfüggesztheti a Státus a bérleti szerződést

Az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány szeptember 9-én közleményt bocsájtott ki, amelyben kifejtették, iskolaépületükben működnie kell katolikus iskolának. Ha nem működhet, abban az esetben az önkormányzattal kötött bérleti szerződés hatályát veszíti. „Hétfőn becsengetnek az iskolába. Örvendenünk kell annak, hogy a diákjaink, akiknek érdeke számunkra is a legfontosabb, lesz ahol tanuljanak. De örömünk nem lehet felhőtlen, hiszen – ahogyan a sajtóból értesültünk – ők nem a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnázium diákjaiként kezdik el a tanévet. Nem az az iskola hívja padjaiba, amelyet szabadon választottak. Így jogaik az egyházi és világi törvénykönyv szerint is alapvetően sérültek. A tanügyminisztérium javaslatára a Maros Megyei Tanfelügyelőség az iskola osztályait nem összefüggő alegységként, hanem osztályonként sorolta be a Bolyai Farkas Gimnáziumba. Így ezzel az intézkedéssel a törvényszék által felfüggesztett 2015/1385-ös határozatra hivatkozva

a tanfelügyelőség megszüntette a katolikus iskolát.

Az intézkedéssel csupán azt a – egyébként törvényben előírt – kötelességét teljesítette, hogy biztosítsa a tanulók beiskolázását, hogy egyáltalán iskolába járhassanak gyermekeink.

Joggal érezzük úgy, hogy kérésünk nem talált meghallgatásra”

– olvasható a Jakubinyi György érsek, illetve Holló László, a Státus igazgatótanácsának elnöke által aláírt közleményben. Hangsúlyozzák, csupán a gyerekek alapvető tanulási joga nem sérült, de sérült a szülők és gyerekek szabad iskolaválasztási joga. Azt kérik az illetékes hatóságoktól, ne tekintsék megoldottnak a helyzetet. „Amint már többször is megfogalmaztuk, iskolaépületünkben működnie kell katolikus iskolának. Ha nem működhet, abban az esetben az önkormányzattal kötött bérleti szerződés hatályát veszíti, ami senkinek nem állhat érdekében” – áll a Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány közleményben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS