Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Őshonos gyümölcsfákat ültetnek Mikházán az összetartozás jegyében

Antal Erika 2020. február 24., 13:55 utolsó módosítás: 2020. február 26., 11:00
HIRDETÉS

A mikházi Csűrszínház Egyesület és a nyárádremetei önkormányzat is csatlakozik a budapesti Nemzeti Színház kezdeményezéséhez és március 21-én őshonos erdélyi gyümölcsfákat ültet a helyiek és a máshonnan érkező önkéntesek segítségével.

Őshonos gyümölcsfákat ültetnek Mikházán az összetartozás jegyében
galéria
A mikházi Csűrszínház mögé is ültetnének gyümölcsfákat Fotó: Barabási Attila Csaba

A gyümölcsfákat Illyefalváról szerzik be, amennyiben összegyűl az ára, összesen 120 darabot. Ezek között lesz pónyik-, batul, jonatán- és bőralma, valamint kétféle szilva-, és kétféle körtefa is – számolt be érdeklődésünkre Szélyes Ferenc, a mikházi Csűrszínház Egyesület elnöke.

A kezdeményező elmondta, fát, különösen gyümölcsfát ültetni, mindig jó dolog, szép cselekedet, ezért felkér mindenkit, aki teheti, járuljon hozzá egy-egy fa megvásárlásával a terv megvalósításához. „Felkérjük ezúttal az erdélyi színházakat, – kőszínházakat, független és magántársulatokat –, népi együtteseket, ifjúsági- és bábszínházakat, napilapokat, irodalmi folyóiratok, rádió és televízió csatornák szerkesztőségeit, önálló vállalkozásokat, magánszemélyeket, hogy járuljanak hozzá egy-egy gyümölcsfa ültetéséhez” – fogalmazta meg a felhívást Szélyes.

HIRDETÉS

Az esemény március 21-én, egy szombati napon, délelőtt 11 órakor kezdődik Mikházán. A kezdeményezők a Csűrszínház, az iskola és a kántorlak mögött szeretnék elültetni a fákat, remélhetőleg, minél többet, hiszen, ahogy Szélyes elmondta, 120 fának van helye. Azoknak a neve, akik adományaikkal hozzájárultak a gyümölcsfaültetéshez, felkerül egy emléktáblára. A további terv az, hogy az iskola tanulói vállalják az elültetett kis facsemeték gondozását, ápolását, kísérjék figyelemmel azok gyarapodását.

Aki támogatni szeretné a kezdeményezést, – egy gyümölcsfacsemete ára 20 lej – jelezheti szándékát a szelyesferenc@gmail.com e-mail címen, vagy a 0744-394-186-os telefonszámon.

Az adományokat a következő bankszámla számra lehet utalni:
Asociatia Teatrul Sura-Calugareni
First Bank – Sucursala Tg Mures
RO88PIRB 2800 2096 5200 1000
SWIFT PIRB ROBU RON

A budapesti Nemzeti Színház Trianon 100 rendezvénysorozatának részeként Wass Albert A Tizenhárom almafa című regényének színpadi változatát február 27-én mutatja be. Ebből az alkalomból a színészek trianoni emlékfaként elültetnek egy őshonos, oltott almafát a Nemzeti Színház parkjában. Az ültetés után még tizenkét településen a helyhatóságok képviselőivel közösen, szintén ültetnek egy-egy almafát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS