Országos interaktív térképen az uniós, országos és helyi pénzalapok kihasználtsága

Országos interaktív térképen az uniós, országos és helyi pénzalapok kihasználtsága

Idén uszodával gazdagodott Marosvásárhely és Gyergyószentmiklós

Fotó: Haáz Vince

Országos interaktív térképet készített a Recorder.ro internetes oknyomozó portál, amelyen bárki megnézheti, hogy települése az európai uniós, országos és helyi pénzalapokból milyen beruházásokat végez. A székelyföldi megyék messze távol vannak az élvonaltól, de nem mondhatni, hogy tétlenkedtek.

Simon Virág

2021. szeptember 12., 13:002021. szeptember 12., 13:00

A Recorder újságírói a szakminisztériumoktól, az országos befektetési alaptól, a megyei tanácsoktól és megyei jogú városoktól kérték be a folyamatban levő európai uniós, országos vagy helyi pénzalapokból zajló beruházásokat és megyékre, településekre leosztva tették közzé. Azok a beruházások kaptak helyet az összesítésben, amelyeket idén áprilisban már zajlottak, illetve a tervek szerint 2022 vagy 2023 végéig befejeződnek. Az újságíróknak

az volt a céljuk, hogy mindenki rákereshessen, a településén éppen milyen munkálat, felújítás zajlik, illetve össze lehessen hasonlítani, hogy a megyék és városok mennyire aktívak az uniós és országos pénzalapok lehívásában. 

Mit mutatnak az adatok?

A begyűjtött adatokból kiderül, hogy a beruházások több mint fele uniós pénzalapból valósul meg, összesen 83 milliárd 861 millió 374 ezer lejből, ezt követi az országos forrásokból leosztott pénzek, majd a helyi, illetve olyan alapok, amelyek több forrásból érkeznek a polgármesteri hivatalokhoz. Országos szinten a pénzek 61,9 százalékát városon fogják elkölteni, míg a többit vidéki településeken. A közúti infrastrukturális fejlesztésekre fordítanak a legtöbb pénzt az elkövetkező időszakban Romániában, ezt követi a víz- és csatornahálózat kiépítése, a tömegközlekedés fejlesztése, az egészségügyi intézmények építése, bővítése, de az oktatási intézmények fejlesztése is. Hátul kullog a zöld energia népszerűsítése és a gazdasági központok fejlesztése.  Az újságírók adatai alapján az első helyen, a legtöbb befektetéssel Bukarest áll, őt követi Szatmárnémeti, Temesvár, Kolozsvár, Nagyvárad, Arad.

Csíkszereda és a megyei tanács

Az összesítés értelmében Hargita megye 1 milliárd 617 millió 477 ezer lejt költ beruházásokra. Csíkszeredában 34 munkálat szerepel a Recorder jegyzékében, ezek nagy részét korábbi években kezdték el, és többet már befejeztek. Ezek közül van több iskola- és óvodafelújítás, de útjavítás, tömbházak hőszigetelése is. Folyamatban van az Octavian Goga sétány környékének felújítása, tornaterem-építés a Petőfi Sándor Általános Iskolánál és a Nagy István Művészeti Középiskolánál, illetve napköziépítés. Elkészült az észak-dél irányú elkerülő út, a felújítás a Kalász negyedben, a Zsögöd utca második szakasza, és az Ifjúság utca korszerűsítése (mindkettő országos alapból).

A legnagyobb értékű befektetés Csíkszeredában a szén-dioxid-kibocsátás csökkenése érdekében is kidolgozott városi mobilitási terv, amelynek értéke 114 millió 360 ezer lej és ezt az összeget 2023 áprilisáig kell elkölteni.

A Hargita Megyei Tanács itt egyetlen munkálattal szerepel: a csíkpálfalvi út felújításával, amelyet országos pénzalapból finanszíroztak, ennek értéke 3 millió 677 ezer lej.

Székelyudvarhelyi helyzet

Székelyudvarhelynek kilenc beruházása zajlik jelenleg helyi, országos vagy uniós pénzalapokból, és ebből egy, az inkubátorház építése a Hargita Megyei Tanácson keresztül zajlana majd. A Recorder kimutatása szerint Székelyudvarhelyen idén uniós alapokból befejezték a Szent Lukács Központ felújítását, tömbházakat szigeteltek, bizonyos beruházásokat végeztek a Bányai János Műszaki Szakközépiskolában. A tervek szerint 2022 végéig több utcát fognak megjavítani Székelyudvarhelyen uniós pénzalapokból, összesen 46 millió 58 ezer lej értékben. Jövő év végéig sporttermet építenek az Orbán Balázs Általános Iskolához, felújítják a Bethlen Gábor Általános Iskola sporttermét és a Székely Támadt Várban is beruházásokat kezdenek el, uniós pénzforrásokból.

Gyergyószentmiklósi befektetések

Gyergyószentmiklós 14 beruházással szerepel a Recorder összesítésében, ebből négy a víz- és csatornahálózat kiépítésére vonatkozik. 2023 végéig a gyergyószentmiklósi önkormányzat 33 millió 123 ezer lejt költhet a közterületek és az úthálózat felújítására, de kisebb összegeket is nyertek különböző utcák rendbetételére.

A Batthyány Ignác Technikai Kollégium korszerűsítése is folyamatban van, ezt 2023 végéig kell befejezni, míg a Fogarassy Mihály Műszaki Középiskola sportpályáját és bentlakását 2023-ig újítják fel.

A Csodavilág Napköziotthon emeleti termekkel bővült – ez a munkálat befejeződött, épp a napokban vehetik birtokba a gyerekek. 5 millió 363 ezer lejt költhet a gyergyószentmiklósi önkormányzata a városi közvilágítás hatékonyabbá tételére, mindezt 2022 végéig.

Maros megyei lehívások

Maros megye az összesítés szerint az elkövetkező években 2 milliárd 405 millió 546 ezer lejt költ beruházásokra. Marosvásárhely 40 beruházási tervvel szerepel, de ha jobban elolvassuk azokat, láthatjuk, hogy vannak olyanok is, amelyek megvalósulása bizonytalan. Hiszen az szerepel, hogy helyi pénzalapokból javítják meg a volt Sportakadémia sportpályáit, a Ligetben levő teniszpályákat, parkot alakítanak ki a Belvedere lakónegyedben, éttermet építenek a Somostetőre, atlétikai pályát és stadiont a Ligetbe. Ezek közül kevés fog megvalósulni, különösen helyi költségvetési forrásokból.

Szerepel a befektetések között a nemrég átadott 50 méteres olimpiai medence és a korábban átadott vegyipari kombináthoz tartozó meddőhányó átalakítása is.

Láthatjuk, hogy a felsorolt beruházások közül, aminek valós és látható eredménye van, az a víz- és csatornahálózat bővítése, tömbházak hőszigetelése, a megyei törvényszék és a fellebbviteli bíróság épületeinek felújítása és kibővítése, iskolák felújítása és oktatási eszközök beszerzése. Öt beruházás vonatkozik az elektromos, dízel és hibrid buszok beszerzésére és töltőállomások kialakítására, ezek folyamatban vannak, legtöbbjük megvalósítási határideje jövő év vége, vagy 2023.

A Recorder által összeállított listából kiderül, hogy Marosszentgyörgynek 10, Szászrégennek 8, Szovátának 4, Nyárádszeredának, Erdőszentgyörgynek és Segesvárnak 5-5 beruházása van folyamatban. Kovászna megye, a Recorder szerint 1 milliárd 134 millió 143 ezer lejt költ befektetésekre, s ezzel az összeggel a képzeletbeli rangsor második felében foglal helyet.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 07., kedd

Ketten is ittasan autóztak a csíkszéki közutakon hétfőn, de lebuktak

Két személyt is ittas vezetésen kaptak a rendőrök hétfőn Csíkszéken – derül ki a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság közleményéből.

Ketten is ittasan autóztak a csíkszéki közutakon hétfőn, de lebuktak
2024. május 07., kedd

Bejegyzetlen motorkerékpárral közlekedtek Hargitafürdőn

Csendőrök értesítették a rendőröket vasárnap délután, hogy több személy is bejegyzetlen motorkerékpárral közlekedik a 138A jelzésű megyei úton Hargitafürdőn.

Bejegyzetlen motorkerékpárral közlekedtek Hargitafürdőn
2024. május 07., kedd

Kevesebb bürokráciát, több támogatást várnak az EU-tól

Habár a helyi költségvetések többszöröséért lehet pályázni az Európai Uniónál, el kell érni, hogy nagyobb mértékű támogatás érkezzen az erdélyi magyar közösségnek, kevesebb bürokratikus munkával – véli Bíró Barna Botond, Hargita megyei tanácselnökjelölt.

Kevesebb bürokráciát, több támogatást várnak az EU-tól
2024. május 07., kedd

Csíkszeredai fesztiválon lesz látható a marosvásárhelyi színisek munkája

A csíkszeredai Unscene művészeti egyetemek fesztiválján 18 marosvásárhelyi színis produkciót vonultatnak fel májusban. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatói májusban több filmmel és előadással is jelen lesznek különböző fesztiválokon.

Csíkszeredai fesztiválon lesz látható a marosvásárhelyi színisek munkája
2024. május 07., kedd

A huszadik Hargitai Megyenapokra készülnek

Huszadik kiadásához érkeztek a Hargitai Megyenapok, amelyet május 8-20. között tartanak. A szervezők Csíkszéken, Udvarhelyszéken és Gyergyószéken is várják az érdeklődőket, a részleteket kedden sajtótájékoztatón ismertették.

A huszadik Hargitai Megyenapokra készülnek
2024. május 07., kedd

Az emberek felé rontott, így kilőtték a településre visszajáró medvét Szentábrahámon

Az emberekre is rárontott a Szentábrahámon garázdálkodó nőstény medve hétfőn éjjel, így a sikertelen altatási kísérlet és riasztás után kénytelen volt kiadni a kilövési parancsot az összeállt bizottság vezetője.

Az emberek felé rontott, így kilőtték a településre visszajáró medvét Szentábrahámon
2024. május 07., kedd

Nem tágítanak a medvék Székelykeresztúrról: most épp négyet láttak fényes nappal a kisvárosban

Négy medve jelenlétét jelentették Székelykeresztúrról a hatóságiaknak kedden röviddel délelőtt 11 óra után – tájékoztat rövid közleményében a Hargita megyei tűzoltóság.

Nem tágítanak a medvék Székelykeresztúrról: most épp négyet láttak fényes nappal a kisvárosban
2024. május 07., kedd

Tesz-Vesz Garden: több ezer eurós kár pozitív szemlélettel

Összetört autó, megrökönyödött udvarhelyi lakosság, óriási közösségi összefogás és egy végtelenül vidám, optimista károsult. Az összetört autó tulajdonosa, a károsult, a vidám-optimista ügyvezető, Olosz Albert beszélt a Székelyhonnak az elmúlt napokról.

Tesz-Vesz Garden: több ezer eurós kár pozitív szemlélettel
2024. május 07., kedd

Idén kikerüli Kolozsvárt és Marosvásárhelyt a csíksomlyói Boldogasszony Zarándokvonat

Tízéves hagyomány után idén elkerüli Marosvásárhelyt a Budapestről a csíksomlyói pünkösdi búcsúra tartó zarándokvonat. Az ok: javítják Nagyvárad és Kolozsvár között a vasúti síneket.

Idén kikerüli Kolozsvárt és Marosvásárhelyt a csíksomlyói Boldogasszony Zarándokvonat
2024. május 07., kedd

Lezárják Csíkszereda egyik utcáját kedd délutánig

Forgalomkorlátozást vezetnek be egyik csíkszeredai utcában kedd reggeltől délutánig – olvasható Bors Béla, Csíkszereda alpolgármesterének bejegyzésében.

Lezárják Csíkszereda egyik utcáját kedd délutánig
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!