Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Online petíciót indítottak a petárdatilalomért, de van értelme?

Hajnal Csilla 2020. január 05., 21:40
HIRDETÉS

Sokan nem tudják, hogy a legtöbb pirotechnikai eszköz – petárda, tűzijáték – használata, forgalmazása Romániában is tilos, és online petíciókban kérik azok betiltását. Jogászt kérdeztünk arról, hogy mi a legfőbb társadalmi hozadéka az aláírásgyűjtéseknek, hiszen ha semmi jogi kötelezettsége nincs egy-egy ilyen kérelemnek, akkor miért írják alá olyan sokan?

Szilveszteréjjel Marosvásárhely főterén Fotó: Haáz Vince

Az elmúlt napokban több petíciót is kezdeményeztek a Petitieonline.ro nevű oldalon arra vonatkozóan, hogy az egész országban tiltsák be az emberre és állatra egyaránt veszélyes petárdák és tűzijátékok gyártását, illetve forgalmazását. Romániában már 1995 óta illegális sok pirotechnikai eszköz birtoklása, használata, 2006 óta pedig a kettes, hármas, négyes kategóriába sorolt típusok, valamint a színpadi pirotechnikai termékek és a kifejezetten pirotechnikusok által használt eszközök forgalmazása, birtoklása és használata egyaránt törvényellenes.

Kizárólag az egyes kategóriába sorolt pirotechnikai termékek használata engedélyezett, ilyen például a csillagszóró, a kisfáklya vagy a konfettiszóró petárda.

„Azt szeretnénk, ha ez a petíció legalább 5000 emberhez eljutna, mert jobbá szeretnénk tenni a világot, amelyben élünk. E petíció révén azt kérjük, tiltsák be a petárdák és tűzijátékok, illetve minden, ebbe a kategóriába tartozó termék gyártását és forgalmazását.

Azért szeretnénk a betiltást, mert emberek és állatok sebesülnek és halnak meg a tűzijátékok és petárdák miatt. Veszélyt jelentenek az emberekre, állatokra és a környezetre

– írja a petíció kezdeményezője. Ezt két nap alatt közel nyolcezren írták alá, de az említett oldalon van még pár hasonló civil kezdeményezés, amelyek alá még több szignó is került. Ilyen például az, amelyben azoknak a szatmárnémeti személyeknek a felelősségre vonását kérik, akik szilveszter éjjelén petárdát tettek egy kóbor kutya szájába, és emiatt az állat súlyos sérüléseket szenvedett.

Az online aláírásgyűjtések fő célja a nyomásgyakorlás, ugyanis ezeknek nincs jogi kötelezettségük, mindegy, hányan írják alá.

Van, amikor a kezdeményező az összegyűjtött szignókat az ombudsman elé viszi, aki szintén nyomásgyakorlásra használhatja – magyarázta érdeklődésünkre Hajdu Hilda jogász. „Mindig érdemes megnézni, hogyan van megfogalmazva az adott petíció, helyes-e nyelvtanilag, tartalmilag, illetve kinek a kezdeményezése, mennyire veszi komolyan, mit tervez vele. Romániában törvénymódosítást kezdeményezhet a kormány, a képviselők, a szenátorok, vagy legalább százezer, szavazati joggal rendelkező állampolgár. Állampolgári kezdeményezés esetén az ország megyéinek legalább egynegyedéből és a fővárosból kell összegyűljenek az aláírások ahhoz, hogy törvénymódosítást kezdeményezzenek” – magyarázta a jogász.

HIRDETÉS

Legtöbb esetben a civilek a petíciók aláírásával azt érzik, hogy tettek valamit a közösségük érdekében vagy egy jó ügy mellé álltak, és hétköznapi környezetükben átélhetik, hogy nincsenek egyedül nézeteikkel – tette hozzá a szakember.

A rendőrségi adatok szerint Romániában 65 tonna petárdát és tűzijátékot koboztak el az illegális kereskedőktől az ünnepek előtti hónapban,

pedig akár 7500 lejes pénzbírságra vagy akár három évig terjedő börtönbüntetésre is számíthatnak azok, akik törvény által tiltott eszközöket használnak vagy árusítanak. Az erre szakosodott cégeket leszámítva senki, még szilveszter éjszakáján sem használhatna három grammnyinál nagyobb robbanótöltettel ellátott pirotechnikai eszközt a 2006/406-os törvény értelmében. Ennek ellenére minden évben rengeteg tiltott pirotechnikai termék kerül a lakossághoz, ugyanis a szankciók és büntetőjogi eljárások dacára mindent be lehet szerezni a feketepiacon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS