Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ő az első magyar, aki az Antarktisz partjáról indulva elérte a Déli-sarkot

MTI 2019. január 08., 12:12 utolsó módosítás: 2019. január 08., 12:13
HIRDETÉS

Rakonczay Gábor első magyarként, a szárazföldről, vagyis az Antarktisz partjáról indulva elérte a Déli-sarkot 2019. január 7-én. Az extrém sportoló negyvennégy nap és négy óra alatt teljesítette a 917 kilométeres távot egy 94 kilós szánt húzva maga után.

Fotó: MTI

Rakonczay Gábor az út során testsúlya tíz százalékát elégette, az arcán pedig fagyási sérüléseket szenvedett. Mint az MTI szerint elmondta, fizikailag próbára tette az a kétszáz kilométeres szakasz, amelyen mély hóban meneteltek, a táv végén pedig folyamatos jeges szembeszéllel kellett megküzdeniük. Eleinte mínusz 12 Celsius-fok körüli volt a hőmérséklet az Antarktiszon, ám ahogy közeledtek a sarkponthoz, már szinte mindig mínusz 20 Celsius-fok alá kúszott a hőmérő higanyszála, amely olykor elérte a mínusz 30-at is.

„Az Antarktisz hatalmas, tökéletesen élettelen, ugyanakkor fantasztikusan tiszta és érintetlen.

Semmi sem indokolja itt az életben maradást.

Az agy ráadásul képtelen felfogni a menetelés tényleges időtartamát, ebben az ingerszegény környezetben az ember lépésről lépésre küzdi előre magát. Csak megy előre, és nem foglalkozik azzal, meddig tart még, hogy milyen hosszú ez az egész” – fogalmazott az extrém sportoló az MTI által idézett közleményben.

A szabályok értelmében aki először jár az Antarktiszon, annak csapatban kell teljesítenie a távot, így Rakonczay Gábor is negyedmagával vitte végig az expedíciót, ám a legtöbbet ő haladt az élen, és az ő szánja volt a legnehezebb.

HIRDETÉS

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS