Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nyugdíjazáskor az állam „elfelejti” elszámolni az orvosi ügyeleteket

Széchely István 2019. március 18., 11:10 utolsó módosítás: 2019. március 18., 11:15
HIRDETÉS

Többévnyi szolgálati időt elveszítenek az orvosok azért, mert az általuk elvégzett, átlagban havi három-négy 12 órás ügyeletet nem számolják el nyugdíjazásukkor. Az orvosi kamara a vonatkozó szabályozás módosítását szeretné elérni.

Elveszett idő. Átlagban 15 évnyi munkaidőt tesz ki az ügyeletezés egy orvosi pályán Fotó: Veres Nándor

Nem állt el a Román Orvosi Kamara (CMR) az ügyeletek munkarégiségként való elismertetéséért tett erőfeszítésektől – jelentette be az országos tömörülés vezetősége a napokban. A közleményben rámutatnak, hogy a témában rendszeresen megbeszéléseket folytatnak politikusokkal, és hogy parlamenti képviselők már két törvénymódosítást is előterjesztettek az ügyben.

Nem a korai nyugdíjazások érdekében lenne szükség arra, hogy az ügyeleteket elszámolják ledolgozott szolgálati időként, hanem azért, mert ezek is ugyanolyan ledolgozott órák, mint a normális munkaidőben ledolgozottak, és ezekre is kiveti a szociális járulékok költségét az állam

– indokolta meg a törvénymódosítás szükségességét lapunknak Bíró László háziorvos, a Hargita Megyei Orvosi Kamara elnöke. Kérdésünkre elmondta, a probléma megyeszerte mintegy 370 kórházi szakorvost érint.

A munkaszerződésben foglaltakon kívül egy orvos átlagban három-négy ügyeletet végez havonta, ami 12 órával számolva 36–48 munkaóratöbbletet jelent havonta.

Ez többévnyi ledolgozott munkaidőt eredményez a nyugdíjazásig, de a jelenleg érvényben lévő törvények miatt nem számít bele a munkarégiségbe

– magyarázta a kamara elnöke. Megjegyezte ugyanakkor, hogy mivel az egészségügyi rendszer nagyon sok területen szakorvoshiánnyal küzd, olyan orvosok is vannak, akik havonta az átlagnál jóval több, akár tíz ügyeletet is kénytelenek vállalni.

HIRDETÉS

Sokakat érintene

„Hargita megyében természetesen mindenki mellette áll, hiszen itt rengeteg pluszmunkáról van szó” – válaszolta a törvénymódosítási kezdeményezés Hargita megyei támogatottságára vonatkozó kérdésünkre. Bíró László kitért arra is, hogy

ha megszületne a törvénymódosítás, és az visszamenőleges érvényű lenne, akkor még több orvost érintene, ugyanis az orvoshiány miatt régebben a háziorvosok is vállaltak ügyeleteket a kórházakban, és azok a munkaórák szintén nem számítanak bele a munkarégiségbe.

A törvénymódosítási javaslat indoklásában egy számítás is olvasható arról, hogy mekkora ledolgozott szolgálati időtől esnek el az orvosok az érvényben lévő szabályozás miatt. Egy orvos, aki havonta 4 ügyeletet vállal, pályája során összesen mintegy 2000 ügyeletet gyűjt össze. Ez 4000 munkanapnak felel meg, ami 15 évnyi munkaidőt jelent – írják az indoklásban, arra is rámutatva, hogy bizonyos szakterületeken kétszer ennyi ügyelet a jellemző.

Bíró László szerint időbe fog telni a törvénymódosítás, egyrészt azért, mert sok technikai részlet vár még tisztázásra, másrészt mert számtalan szakma van, ahol ugyanez a helyzet áll fenn.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS