Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nyár végére maradt a szúnyogirtás Csíkszeredában, ám így is eredményes lehet

Kovács Attila 2019. augusztus 21., 11:08

Több székelyföldi városhoz viszonyítva, ahol ez már megtörtént, nagy késésben van a szúnyogirtás Csíkszeredában. Idén még nem volt ilyen beavatkozás, de várhatóan a nyár vége előtt mégiscsak megtörténik – a szakember szerint ennek is van haszna.

A földi szúnyogirtást ajánlja a szakember. Nyár végén is van haszna Fotó: Kristó Róbert

Akárcsak az elmúlt években, idén is elmaradt egyelőre a szúnyogirtás Csíkszeredában,

ilyen beavatkozást utoljára négy éve végeztek Hargita megye székhelyén, akkor is augusztusban.

A nyár legnagyobb része már eltelt, a csapadékos időjárás kedvezett a vérszívók szaporodásának, amelyek az esti órákban bizony aktívan támadnak és csípnek a városban.

Csíkszereda költségvetésében rovar- és rágcsálóirtásra idén 120 000 lejt különítettek el, ezt az összeget a beavatkozások számától tették függővé, beavatkozás azonban még nem történt.

A székelyföldi városokban viszont a szokásnak, szükségleteknek megfelelően már megtörtént a többnyire két alkalommal végzett szúnyogirtás a közterületeken, parkokban, patakok mentén, lakótelepeken.

Sepsiszentgyörgyön repülőgépből permetezték a rovarirtó szert, Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen pedig gépjárművek, kézi porlasztók segítségével.

Változó vélemények

Miután készült egy erre vonatkozó tanulmány, korábban a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal

a rovar- és rágcsálóirtási szolgáltatást négy éves időszakra szerette volna kiszervezni versenytárgyalás és szerződés alapján az erre jelentkező cégnek, de végül elálltak ettől a szándéktól

– tudtuk meg Lázár Pétertől. A polgármesteri hivatal városgazdálkodási osztályának vezetője szerint túl sok a kérdés és a bizonytalanság ezen a területen egy négy évre szóló megbízás kapcsán, ezért végül az a döntés született, hogy 12 hónapra szóló szerződést írnak alá az e célból kiírt közbeszerzési eljárás nyomán. Az idő közben eltelt, az ajánlatokat még néhány napon belül lehet benyújtani, a rovar- és rágcsálóirtásra pedig, ha minden jól megy, legkorábban jövő hét vége felé, azaz, augusztus végén kerülhet sor. Lázár Péter szerint

még ebben az időszakban is van haszna a szúnyogok elleni fellépésnek, amelyet csak közterületeken végeznek el, földi szórással, hidegköd-képzéssel.

Ha aláírják a 12 hónapra szóló szerződést, ez biztosítja azt, hogy jövőben már a nyár elején elvégezhető legyen a beavatkozás. Az illetékes szerint megoszlanak a vélemények a szúnyogirtásról, mivel idén sem volt több szúnyog a városban, mint az elmúlt években, ugyanakkor csak száraz időben érdemes a rovarok pusztítását megkezdeni. A repülőgépről történő permetezés pedig veszélyt jelent a hasznos rovarokra, így a méhekre is – hívta fel a figyelmet.

Körültekintően kell végezni

Egy általunk megkérdezett, rovarirtásban érdekelt szakember szerint

a vérszívók elleni fellépés nem évszak-, hanem időjárásfüggő, így nyár végén is van haszna a gyérítésnek.

Ugyanakkor kiemelte, sok függ attól is, hogy milyen lesz a tél, és mennyi lárva éli túl a hideg évszakot, fejlődésnek indulva a következő tavaszon. Szerinte a leghatékonyabb a tervszerű, rendszeres beavatkozás, de

fontos figyelni a környezet élővilágára, hogy a hasznos rovarok ne pusztuljanak el a vegyszerezéstől.

Ezért tartja túl agresszívnek a Sepsiszentgyörgyön végzett irtást, ahol a visszajelzések szerint a légi permetezés nyomán használt vegyszer számos hasznos rovar, így méhek pusztulását is okozta. Szerinte az esti órákban végzett földi szúnyogirtás hasznosabb, mert a vérszívók ilyenkor aktívak, a méhek viszont nem – repülőgépből pedig csak nappal lehet permetezni.

HIRDETÉS

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS