Nincs elég pénze az elkezdett beruházásokra a Hargita megyei tanácsnak

Nincs elég pénze az elkezdett beruházásokra a Hargita megyei tanácsnak

Az elkezdett munkálatokat mindenütt folytatnák, Úzvölgye felé nem lehet megállni

Fotó: Veres Nándor

Költségvetésen belüli átcsoportosításokkal, hitelfelvétellel próbálja áthidalni szorult helyzetét a Hargita megyei önkormányzat, amely több elkezdett útkorszerűsítés növekvő költségeit nem tudja fedezni. Noha szerződésbontásokról egyelőre nincs szó, a munkálatok ütemén több helyszínen jelentősen lassítanak a kivitelező cégek, így próbálva alkalmazkodni a kényszerhelyzethez.

Kovács Attila

2022. július 29., 14:002022. július 29., 14:00

Több elkezdett útfelújítás folytatása kerül nehéz helyzetbe, lehet, hogy egyes munkálatokat le is kell állítani – kongatta meg a vészharangot már hónapokkal ezelőtt Borboly Csaba. A megyei tanács elnöke szerint

a meredeken növekvő árak és a szomszédban zajló háború okozta gazdasági problémák befolyásolják a költségeket.

Az más kérdés, hogy az országos infrastruktúra-fejlesztést finanszírozó Anghel Saligny programhoz leadott

800 millió lej értékű útfelújítás, építés finanszírozását igénylő pályázatok nyomán alig 140 millió lejt hagytak jóvá a megyének, ezt pedig kizárólag a 137-es jelzésű, Székelyudvarhelyt Székelykeresztúrral összekötő megyei út felújítására fogják felhasználni.

Ezért különösen fájó most, hogy a 123-as jelzésű, Csíkszentmártont Úzvölgyével összekötő megyei út első 14 kilométeres szakaszának elkezdett korszerűsítésére, vagy a Gyergyóditrótól Gyergyótölgyesig vezető 127-es megyei út szintén folyamatban levő felújítására nem jutott ebből a pénzből.

De ugyanilyen helyzetben van a Gyimesközéploktól Hidegségen át egészen Neamț megye határáig tartó 127A jelzésű út is, ahol a hét szakasz közül négy esetében van szerződés, és hidakat és beton támfalakat építettek, amelyeket folytatni kell.

Ezek mellett a 135-ös jelzésű, Etédet Maros megyével összekötő út 12 kilométeres szakaszának korszerűsítése is zajlik, és a 136B jelzésű út felújításával is dolgoznak Énlaka és Székelypálfalva között.

Ezek mind hosszú távú, 3-4-5 éves időtartamú szerződések alapján végzett munkálatok, egyenként 18,4-től 43,4 millió lejig terjedő költségekkel, együttes értékük 162 millió lej, amelyet saját költségvetésből nehezen tudna finanszírozni a megye, ezért is számítottak kormánytámogatásra, rosszabb esetben hitelfelvételre.

Mivel a támogatás elmaradt, a költségvetésben már a kifizetésre váró számlákra is csak úgy lesz pénz, ha átcsoportosításokat hajtanak végre a kiigazítás során. Ezt az elnök is jelezte abban a levélben, amelyet két, az említett utakon dolgozó cégnek küldött, arra célozva, hogy

mérsékeljék a munka ütemét, azaz, csak annyit dolgozzanak, amennyit a tanács ki tud fizetni.

A levél, sok más dokumentummal együtt fellelhető a megyei önkormányzat honlapján.

A hitel lehet megoldás

A következő lépés annak az 50 millió lejes hitelnek az igénybevétele lehet, amelynek felvételét egy korábbi döntés alapján indítja el a megyei önkormányzat, hogy ne kelljen felbontani a szerződéseket.

Egy elkészült elemzés alapján közel százmillió lejjel lenne nagyobb a megyei tanács kiadása abban az esetben, ha felfüggesztené a jelenleg zajló beruházásokat, és újra kiírná a közbeszerzést a megnövekedett építkezési árakkal.

Ráadásul három évig nem folytathatja a beruházást, ellenkező esetben ugyanis többlet kifizetési kötelezettsége származik a kivitelező felé. Az elemzés szerint

az öt munkálat költségeire eddig 72 millió lejt fizettek ki, de szerződésbontások esetén újabb licitek után a hátralevő 89,8 millió lej helyett akár 220 millió lejt meghaladó költséggel is kellene számolni.

Az 50 millió lej összegű hitel költségeit pedig 38 millió lejre becsülik. A megyei tanács műszaki igazgatósága által július 20-án elkészített dokumentum szerint

az elkezdett öt munkálatra idén 22 millió lejt kell kifizetni ahhoz, hogy a szerződésekben vállalt kötelezettségeket teljesítsék, ebből a legtöbbet, 7,5 milliót az Úzvölgyébe vezető útra kellene költeni.

A kivitelezők viszont ennél többet kérnek. Az ötből három munkálatot végző székelyudvarhelyi Multipland Kft. számításai szerint azok után, hogy visszavonulnak és módosítottak a grafikonokon, áfa nélkül 28 millió lejre lesz szükségük. Így befejezik a 127-es út 4. szakaszát, majd leállítják idén a további munkálatokat, szintén visszavonulnak a 135-ös útról, kérve a számlák kifizetését. A 123-as út esetében viszont ezt nem lehet megtenni, a teljes munkálatot be kell fejezni, mert különben az eddig elvégzett építés tönkremegy – derül ki a megyei tanács oldalán nyilvánossá vált válaszlevélből.

Nem mindenütt lehet lassítani

„Mind a három helyzetben egyéni döntést hoztunk annak függvényében, hogy a munkafázis, és a munka állapota mit követel.

Idézet
A 135-ös megyei úton meg tudtuk oldani, hogy visszavonuljunk, ott a munka üteme nagyon lelassult, a 127-es úton ugyancsak lelassult a munka, de folytatásra kell számítani a közeljövőben. A 123-as úton viszont nem tudunk megállni, mert ott technikai adottságokból kifolyólag folytatni kell a munkát

– vázolta kérdésünkre Rákosi Csaba, a Multipland Kft. projektfelelőse. Az elvégzett munkát a szerződés értelmében ki kell fizetni – tette egyértelművé a szakember, aki szerint

nem az ő feladatuk azzal foglalkozni, hogy rendelkezésre áll-e ez a pénz, nekik egy kötelességük van, a szerződést betartani.

Hozzátette: próbálnak eleget tenni a beruházó igényeinek is, ami tőlük telik, és a munka természete megengedi, azt megteszik. Egyértelműen nehézséget okoz számukra ez, átszervezésekkel jár, de próbálják áthidalni – jellemezte a helyzetet, amelyhez hasonló, mint mondta, korábban is előfordult, de nem mondható általánosnak. 

A 136 B jelzésű út felújítását végző Viaduct Kft. ügyvezetője, Luka Csaba szerint mindig igyekeznek alkalmazkodni a beruházók lehetőségeihez, ezért

év elején egyeztetnek arról, hogy mennyi pénz áll rendelkezésre a költségvetésben, és ennek megfelelően terveznek.

„Nekünk idén is ki volt küldve 3 millió lejről egy hivatalos értesítés, a nemrég küldött átiratban 5 millió lej szerepel. Azt nem tudjuk, hogy növelni fogják-e az összeget, mert azt még el kell fogadni, mi egyelőre a 3 millióhoz tartjuk magunkat” – magyarázta az illetékes, hozzátéve, a munkálatok folytatódnak, nem kell ezeket felfüggeszteni. Jelenleg az út alapozásával dolgoznak, a fedett sáncok, támfalak elkészültek.

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 24., szerda

Választási tájékoztató a marosvásárhelyieknek

A június 9-i választások alkalmával a választójoggal rendelkező állampolgárok az alábbi formában gyakorolhatják e jogukat.

Választási tájékoztató a marosvásárhelyieknek
2024. április 24., szerda

Eltűnt csíkcsicsói fiatalt keres a rendőrség

A csíkcsicsói fiatalember külföldre ment dolgozni, még tavaly szeptemberben, idén március óta azonban nem tud kapcsolatba lépni vele a családja.

Eltűnt csíkcsicsói fiatalt keres a rendőrség
2024. április 24., szerda

Saját polgármesterjelölttel készül Sepsiszentgyörgyön az MPE

Erőss Bulcsú személyében saját polgármesterjelöltet indít Sepsiszentgyörgyön a Magyar Polgári Erő párt a júniusi helyhatósági választásokon.

Saját polgármesterjelölttel készül Sepsiszentgyörgyön az MPE
2024. április 24., szerda

Az ügyészség szerint nem bűncselekmény a fakeresztek felállítása az úzvölgyi haditemetőben

Nem követtek el bűncselekményt a Nemzet Útja szervezet tagjai és szimpatizánsai, amikor tavaly júliusban fakereszteket állítottak az úzvölgyi katonatemetőben – áll az ügyészség által elküldött dokumentumban, amely a büntetőeljárás lezárását is jelenti.

Az ügyészség szerint nem bűncselekmény a fakeresztek felállítása az úzvölgyi haditemetőben
2024. április 24., szerda

Nyáron végezhetnek a gázvezetéssel Kézdivásárhelyen

Jól halad a kézdivásárhelyi gázhálózat bővítése, a kivitelező már több mint húsz kilométernyi vezetéket fektetett le, és ígéretük szerint a nyáron befejezik a munkálatot. Az önkormányzat csütörtökön találkozót szervez a témában.

Nyáron végezhetnek a gázvezetéssel Kézdivásárhelyen
2024. április 24., szerda

Mozgókönyvtárakká alakulnak az autóbuszok Marosvásárhelyen

Csak egy hétig ugyan, de a Maros Megyei Könyvtár és a marosvásárhelyi közszállítási vállalat szervezésében mozgókönyvtárat is találnak a következő napokban az utasok az autóbuszokon.

Mozgókönyvtárakká alakulnak az autóbuszok Marosvásárhelyen
2024. április 24., szerda

Környezetvédelmi szabálysértések után kutakodtak a rendőrök

Átfogó ellenőrzést tartottak Maros megye illetékes hatóságai hétfőn több településen is a megyében, amelynek során a veszélyes anyagokkal – vegyszerrel és műtrágyával – kereskedőknél vizsgálták, hogy betartják-e a környezetvédelmi előírásokat.

Környezetvédelmi szabálysértések után kutakodtak a rendőrök
2024. április 24., szerda

Lovas megmérettetések lesznek szombaton Csíkzsögödben

Szabadidős lovas versenyt szervez évadnyitóként a Gyémántpatkó Egyesület április 27-én, szombaton Csíkzsögödben.

Lovas megmérettetések lesznek szombaton Csíkzsögödben
2024. április 24., szerda

Forgalomkorlátozások Székelyudvarhelyen a Hargita Rali idején

Számos utcát ideiglenesen lezárnak csütörtöktől Székelyudvarhelyen, a 2024-es Hargita Rali idején.

Forgalomkorlátozások Székelyudvarhelyen a Hargita Rali idején
2024. április 24., szerda

Több ingyenes egészségügyi szolgáltatásra lesznek jogosultak a biztosítással nem rendelkezők

Bizonyos körülmények között több egészségügyi szolgáltatásra is ingyen lesznek jogosultak az egészségbiztosítással nem rendelkezők júliustól. Különböző vizsgálatok, konzultációk, laborvizsgálatok szerepelnek az ingyenessé váló szolgáltatások között.

Több ingyenes egészségügyi szolgáltatásra lesznek jogosultak a biztosítással nem rendelkezők
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!