Nem csak egy nap, az egész hétvége a gyermekeké – programkavalkád Székelyföldön

Nem csak egy nap, az egész hétvége a gyermekeké – programkavalkád Székelyföldön

Szinte mindenhol lesznek kézműves foglalkozások. Archív

Fotó: Szigeti Vajk István

Maros és Kovászna megyében egyes helyeken már elrajtoltak a gyermeknapi programok, és egész héten tartanak, máshol csütörtökre sűrítették be azokat. A változatos, gazdag program azonban mindenhol jellemző Csíkszeredától Székelyudvarhelyen át Brassóig és Marosvásárhelyig.

Simon Virág

2023. május 31., 21:012023. május 31., 21:01

2023. május 31., 21:022023. május 31., 21:02

„Óóóóriási gyermeknap Csíkszeredában!” – Facebook-eseményén tette közzé a csíkszeredai városháza az idei gyermeknapi programkavalkádját. A városvezetés június elsején mintegy 10 helyszínen szervez különböző programokat a partnerszervezetekkel közösen.

Koncertek is lesznek

A központi parkban tíz órakor kezdődnek a rendezvények, többek között

lesz jógázás, kutyasimogató, hangyasuli, alpinista falmászás, játékpark, akadálypálya, arcfestés, Lego-robotika, és aprók táncháza.

Továbbá ezen a helyszínen koncerteket is tartanak. A Lábbusz programot népszerűsítő sátorban 10 órától kezdődik Bertóti Johanna Almából ki, körtébe be című koncertje, a park színpadán pedig a budapesti Kiflihajó zenekar lép fel 11-12 óra között, ugyanitt 18 -19 óra között Kecskekatonaság címmel koncert és mesetáncház lesz a sepsiszentgyörgyi FOLKER együttessel és Benkő Évával.

A Majláth Gusztáv Károly téren különböző tematikus sátrak lesznek felállítva: többek között lesz képzőművész sátor, interaktív ügyességi játékok sátor a tipegőknek és mozgásfejlesztő sátor.

A Szabadság téren is lesznek programok, kiállítják a szolgálati járműveket, esetkocsikat 11-18 óra között, és szerveznek motoros programot 12 órától.

A Mikó-vár melletti parkban 10-12 óra között workshopot tartanak az egészséges életmód népszerűsítéséért 6-12 éves gyerekeknek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház gyermekosztályával.

A promenádon pedig mesebeli gyermeknapi vásárt tartanak, továbbá a központi parkban és a Szabadság téren légvárak, csúszdák és kisvonat várja a gyermekeket.

A Csíki Moziban is alkalomnak megfelelő filmeket tűztek műsorra, a Mavka, az erdő őrzője című animációs kalandfilmet 12 órától, és A tölgy, az erdő szíve című családi természetfilmet 16 óra 30 perctől. A Csíki Játékszínben a Gubanc című bábelőadást mutatják be a színház kamaratermében 10, valamint 12 órai kezdettel.

A gyorskorcsolyapályán bicikliverseny lesz akadálypályával a 12-16 év közötti gyermekeknek. A Ride More Center is csatlakozott a gyermeknapi programokhoz, ezért trambulin-parkja kedvezményes áron, a skate-parkja pedig ingyenesen vehető igénybe ezen a napon.

Galéria

Fotó: Pethő Melánia

Képzeletbeli kisváros Székelyudvarhelyen

A játék évének jegyében szervezik idén a gyermeknapi programsorozatot Székelyudvarhelyen, amelynek ismét a városi park ad otthont csütörtökön. Ennek apropóján

egy történetbe kalauzolják a látogatókat, miszerint egy képzeletbeli kisvárosból eltűnik a játékkedv, amit csak úgy lehet visszahozni, ha a gyerekek különböző próbákat állnak ki.

Az érdeklődők ezenkívül részt vehetnek népi gyerekjátékokon, csapatjátékokban, de ügyességi és labdajátékokkal is kedveskednek a szervezők. Társasjátékból sem lesz hiány, és még egy retró játékokkal ellátott sarkot is birtokba lehet venni.

Robotok is lesznek a parkban, sőt, azok programozásába is betekintést lehet nyerni. A gyereknapi program részeként délelőtt a Veronaki zenekar, 19 órától pedig az Alma együttes lép színpadra.

A Petőfi 200 emlékév alkalmából János vitéz története elevenedik meg majd, vásári bábjáték formájában Gulyás Terkát ismerhetik meg a látogatók. A művelődési házban a székelyudvarhelyi színészek zenével, hangszerekkel kapcsolatos foglalkozást tartanak. A tombolahúzás idén sem marad el, amellyel értékes ajándékokat lehet nyerni, ez alkalommal az Udvarhelyszéki Anyák SzerethetŐk kezdeményezését támogatják a befolyt összegből.

Galéria

Fotó: Lőrincz Csaba

Ingyen látogatható az állatkert Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen már az elmúlt hétvégén megkezdődött a gyermeknap megünneplése, de számos program közül lehet választani csütörtökön, június elsején is.

Jó tudni, hogy a Marosvásárhelyi Állatkertbe június elsején díjmentesen mehetnek be a gyerekek és kézműves foglalkozásokkal, kis koncertekkel várják őket. Meg lehet nézni a nemrég érkezett bengáli fehér tigriskölyköt, Shashát is.

korábban írtuk

Fehér tigriskölyök a marosvásárhelyi állatkert új lakója
Fehér tigriskölyök a marosvásárhelyi állatkert új lakója

Megérkezett a harmadik bengáli fehér tigriskölyök a marosvásárhelyi állatkertbe. Gyereknaptól látogatható lesz.

A közkedvelt, magyarországi Alma együttessel találkozhatnak a gyermekek és nemcsak a marosvásárhelyi Várban, ahol a városháza és a tanfelügyelőség szervez közös programot.

A kupolát játszóházzá alakítják, itt, de máshol is kézműves-foglalkozások lesznek, lehet festeni, rajzolni, agyagozni, bábozni.

A színpadon 10 órakor kezdődik az Alma együttes koncertje, majd az Alunelul, alunelul hai la joc című interaktív előadás.

Mesevásár a bábszínházban

Az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban újra lesz Mesevásár június 1-jén, csütörtökön, a gyermeknap alkalmából reggel 9-től este 7-ig. Péterke és a fityingek címmel szabadtéri zenés foglalkozásra várják 10.30, 13, valamint 17 órától a gyerekeket a bábszínház udvarán, 12 órától a nagyteremben a Csizmás kandúr című előadás tekinthető meg, 16 órától pedig Világvégi kopár fa címmel Bertóti Johanna gyerekkoncertjére kerül sor. Az előcsarnokban mesesarok, az udvaron pedig ügyességi játékok szórakoztatják az aprónépet. 12-16 óra között a Teleki Téka szervezésében könyvkészítő kézművesműhelybe kapcsolódhatnak be a gyerekek.

Rajzkiállítás

Gyermeknapon a Gemma Book Café Kiss Bora színművésznő rajzaiból rendez kiállítást, amelynek a megnyitója június 1-jén, 18 órakor lesz. A rajzokat a képzőművészet terén is kísérletező Kiss Bora színművésznő Markó Béla A pitypangok királya című verseskötetéhez készítette. A megnyitóra a belépés díjtalan. A kiállítás június 30-ig tekinthető meg. A kiállított rajzokat B. Fülöp Erzsébet színművésznő méltatja. Zenél Kováts Anna Tünde előadóművész klasszikus gitáron. A kiállítás kurátorai: Kovács Judit tanár és Kovács Tibor szobrászművész, a Gemma arculattervezői.

Egész hétvégén gyermeknap lesz Gyergyószentmiklóson

Több napon át kínálnak programokat a gyermekeknek Gyergyószentmiklóson.

Csütörtökön délelőtt 10 órától a Dancurás Hegyimentők a Salamon Ernő Gimnázium előtt várnak minden érdeklődő gyereket és fiatalt, akik kipróbálnák magukat a sziklamászásban, betekintenének a hegyimentők életébe vagy akár komolyabban érdeklődnek ezen hivatás iránt.

Több fajta ügyességi játékkal és elsősegélynyújtási bemutatóval készülnek, illetve lehetőség lesz kérdezni mindenről, ami a hegyeket és a hegyi mentést illeti.

A Szabadidőparkban is 10 órától rajtol az egész napos eseménysor. A részvétel regisztrációhoz kötött, a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ Facebook-oldalán közzétett űrlapon lehet bejelentkezni. Bencze Kata vezetésével reggeli tornával kezdenek. 10.30-kor kezdődik a HalVirág Bábszínház Világszép nádszálkisasszony című előadása. A társulat tagjaival ezt követően Fakanálbáb-készítést is kipróbálhatják a gyerekek.

Lesz még itt mászófal, különféle kézműves foglalkozások, lovaglás és lovaskocsikázás, sportvetélkedők, de Minnie és Mickey egér, a közismert rajzfilmfigurák is játékra invitálják a kicsiket.

18 órakor egy különleges koncert következik: a Minestrone Band interaktív koncertjén az is kiderül, hogy miként lesz a sárgarépából furulya, a különböző tökfélékből ütős hangszer, a padlizsánból csattogó, a póréhagymából síp, a káposztából ritmusszekció.

Délután 15 órától kerül sor a Székelyföld Televízió és a Swissbike „Mesélj egy bringáért” versenyének kiértékelőjére és a díjátadóra a ler Potato Bar teraszán, az Öntödében pedig 16 órakor a Figura Stúdió Színház előadása, A kis herceg várja a nézőket. Ugyancsak 16 órakor lesz az új játszótér avatóünnepsége a Szent István-téren.

A gyereknapon 11 órától este 8 óráig kisvonat közlekedik Gyergyószentmiklós területén, amely a Művelődési Ház elől indul félóránként.

Pénteken kétszer is látható lesz az Öntödében a Figura Stúdió Színház legkisebbekhez szóló előadása. A Fellegkuckót 11 és 17 órától is bemutatják.

Marad program ugyanakkor a szombati napra is. A Sláger Centerben található Kalandvárban 11, és 15 órától lesz látható A vízikígyó lánya, Páll Ibolya zenés bábelőadása.

Galéria

Fotó: Pethő Melánia

Gyermeknap Háromszéken

Kézdivásárhelyen már kedd óta tart az önkormányzat, a Vigadó Művelődési Ház és a Wegener Pro Sanitate Alapítvány által szervezett, háromnapos gyerkőcfesztivál. Első nap a Vigadóban zajlottak a programok (báb- és dramatikus színház), szerdától pedig kiköltöztek W. Wegener parkba. Ott gyerekkoncert és -táncház szerepelt a programban, a város szélén található kutyamenhely mellett pedig felavatták Lénárd–Benji Macskaotthont.

Csütörtökön 10 órakor gyerkőctornával indítják a napot, egy órával később kezdődik a gyerkőcolimpia, de lesz színház, koncert, interaktív mesezene, diszkó, továbbá tűzoltó- és rendőr-, utcaseprő- és szemetesautó-bemutató is.

A Felsőháromszéki Kézműves Egyesület tagjai különféle foglalkozásokat vezetnek, és nem marad el az arcfestés, az üvegfúvás és -festés, a gyurmafigura-készítés, az agyagozás, az íjászat, a fafaragás, a családi vetélkedő sem. Ugyanígy

lesz nemezelés, bútorfestés, karkötő-fonás, óriás színező, textilműhely, bőrműhely, fazekasműhely, óriás sakk, kitűző-készítés, elsősegélynyújtás-bemutató, trambulin, baba-mama klub, és még hosszasan sorolhatnánk.

Több helyszínen

Az Erdélyi Szórványmagyarok Kulturális Egyesülete, illetve partnerei, a Barcasági Magyarságért Egyesület és az Erdélyi Szórványmagyarságért Egyesület által immár hatodik alkalommal tető alá hozott Barcasági Gyermekfesztivál is kedden kezdődött. Csütörtökön és pénteken a sepsiszentgyörgyi Folker együttes szórakoztatja a kicsiket három helyszínen (négyfalusi Csángó Ház, apácai művelődési ház, brassói Redut Kulturális Központ), Eszes Gyurka különleges világába kalauzolva el őket. Pénteken 18 órától, valamint vasárnap 11 órától karkötő- és virágkaspó-készítésen, illetve üveg- és cserépfestésen lehet részt venni Miklósi Zsófia Villő és Veres Emese-Gyöngyvér vezetésével a Brassó II Újvárosi Református Egyházközség gyülekezeti termében. Hétfőn 11 és 13 órától pedig a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes új, Katica, az örökké síró királykisasszony című műsorát láthatja a közönség a Redutban.

Galéria

Fotó: Lőrincz Csaba

Diákzenészek is muzsikálnak Sepsiszentgyörgyön

Június 1-jén újra a legkisebbek vehetik birtokukba Sepsiszentgyörgy főterét és az Erzsébet parkot. A főtéren található kőszínpad délelőtt gyerekelőadásoktól, tánc-bemutatóktól lesz hangos:

10 órától a Gyermekek Palotája diákzenészei és modern táncosai csillogtatják meg tehetségüket, ezután gyerek-táncházra kerül sor a Folker együttes közreműködésével.

Délután 14:15-től a brassói Teatrul Strada a Trei hozza el az érdeklődőknek Iezi Cucuieți című előadását (román nyelvű bábelőadás), ezt követően ismét a modern táncé lesz a főszerep. A kőszínpadi programok sorát a magyarországi Kifli együttes gyermekkoncertje zárja 19 órától.

Az Erzsébet parkban 9 és 19 óra között a Dr. Kovács Sándor Cserkészcsapat népi, ügyességi, valamint logikai játékokkal várja a gyerekeket. 10 óra és 18 óra között drótkötélpálya, 11 óra és 18 óra között mászófal kipróbálására is lehetőség lesz, míg a Barabás Lovarda szervezésében lovagolhatnak is a gyerekek. A Mathias Corvinus Kollégium Egyesület 11-13 és 15-17 között különböző kísérletek bemutatása által a természettudományok világába kalauzolja a kicsiket.

Este 8 órakor kezdődik a Kincskeresők Néptáncegyüttes évadzáró előadása a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében.

A minden évben töretlen népszerűségnek örvendő futó-, roller- és kerékpárverseny idén sem hiányozhat a gyereknapi programkínálatból. Az óvodásokat és I-VIII. osztályos tanulókat megcélzó esemény 14-15 óra között zajlik az Alpinsport Egyesület szervezésében, az Erzsébet park felső sétányán. A Cimborák Bábstúdió szervezésében 17 órától az 1x1 királyfi című bábelőadás tekinthető meg Dávid Péter rendezésében.

A nap folyamán, 11 és 18 óra között a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület szervezésében a „pRObléMA?” elnevezésű, a romákkal szembeni előítéletek leküzdését célzó érzékenyítő projekt keretében létrejött fotókiállítást és filmvetítést tekinthetnek meg az érdeklődők.

A Bodok szálloda parkolóját a Kovászna megyei tűzoltóság, valamint a Kovászna megyei rendőrség veszi birtokba, ahol közkedvelt bemutatókkal és programokkal készülnek az érdeklődők számára.

Sepsiszentgyörgy Főterén a Tega Rt. jóvoltából a gyerekek szelektív hulladékgyűjtő bemutatásán vehetnek részt. Ugyanakkor az érdeklődők betekintést nyerhetnek az elsősegélynyújtás rejtelmeibe is a Salvatore Egyesület jóvoltából.

A Cimborák Bábszínház a Tamási Áron Színház előcsarnokába, Bábsimogatóra (interaktív kiállítás) várja a gyerekeket 11 és 12, illetve 13 és 14 óra között, 17 órától az 1x1 Királyfi (r. Dávid Péter) c. zenés mesejátékukat adják elő 5 éven felülieknek a stúdióteremben. Az interaktív kiállításra és az előadásra a belépés ingyenes, de regisztrálni szükséges a 0755-335 400-as telefonszámon, Csüdöm Eszternél.

Gyakorlópálya a kicsiknek

Emellett falvakon is szerveznek gyermeknapi programokat. Például a Gelencei Ifjúsági Szervezet állandó kézműves tevékenységekkel várja a kicsiket a napközi otthon udvarán, az iskolaudvaron sportesemények zajlanak. A Gelencei Önkéntes Tűzoltóság csapata gyakorlópályát épít kicsiknek, a plébánia előtti útszakaszon aszfaltrajz-versenyt tartanak 12 órától, de a művelődési házban is lesznek események.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. május 31., szerda

Perkő Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Találkozója lesz Kézdiszentléleken

Több mint ezerkétszáz fiatal néptáncosra számítanak a tizenhetedik alkalommal megrendezésre kerülő Perkő Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Találkozóján szombaton, a Kézdiszentlélek fölötti hegyen.

Perkő Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Találkozója lesz Kézdiszentléleken
2023. május 31., szerda

Még lehet nevezni a nemzetközi párlat- és pálinkaversenyre

Még várják a jelentkezőket az Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyre, amelyet harmadik alkalommal rendeznek meg Csíkszeredában.

Még lehet nevezni a nemzetközi párlat- és pálinkaversenyre
2023. május 31., szerda

Folytatódik a sztrájk – fizetésemelést akarnak a tanárok, nem pluszjuttatásokat

Folytatódik a tanügyi sztrájk – közölte szerda délelőtt a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezeti Szövetség.

Folytatódik a sztrájk – fizetésemelést akarnak a tanárok, nem pluszjuttatásokat
2023. május 31., szerda

Eltávolították az egyik csíkszeredai kazánház két kéményét

Látványos munka zajlott szerdán délelőtt a csíkszeredai, Szív utcai kazánháznál, ugyanis ipari emelődaru segítségével emelték le annak két kéményét az épület parkoló felőli oldalán.

Eltávolították az egyik csíkszeredai kazánház két kéményét
2023. május 31., szerda

Tervek szerint zajlik a ballagás, megtörtént az érettségire való beiratkozás a Bolyaiban

A marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnáziumban és az általa bekebelezett II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnáziumban az eredeti terveknek megfelelően június 2-án, pénteken lesz a ballagás. Minden végzős diák már beiratkozott az érettségire.

Tervek szerint zajlik a ballagás, megtörtént az érettségire való beiratkozás a Bolyaiban
2023. május 31., szerda

Takarítónőket „kértek kölcsön”, így nem kell online tanuljanak a kisdiákok

Egy napos online oktatás után visszatérhettek a kisdiákok az iskolapadokba abban a marosvásárhelyi iskolában, ahol a takarítók hiányára hivatkozva rendelték el az online oktatást.

Takarítónőket „kértek kölcsön”, így nem kell online tanuljanak a kisdiákok
2023. május 31., szerda

Patakba zuhant egy személy Gyergyószárhegy községben

Patakba zuhant egy személy Gyergyószárhegy községben, a mentés jelenleg is zajlik – tájékoztat a Hargita megyei tűzoltóság rövid közleményben.

Patakba zuhant egy személy Gyergyószárhegy községben
2023. május 31., szerda

Postaként is működtették a vegyesüzletet, ahol hitelre is lehetett „vásárolni”

A Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal a rendőrséggel karöltve ellenőrzött egy bölönpataki, kereskedelmi rendeltetése mellett postai funkcióval is „felruházott” egységet.

Postaként is működtették a vegyesüzletet, ahol hitelre is lehetett „vásárolni”
2023. május 31., szerda

Továbbra sem rózsás a csíkszeredai strandok helyzete

Csíkszereda három strandjából mindössze egy működik, ezért arra kérdeztünk rá a városházán, hogy milyen terveik vannak a Szeredai-fürdővel és a Jégpálya lakótelepi (volt IPIC) stranddal.

Továbbra sem rózsás a csíkszeredai strandok helyzete
2023. május 30., kedd

Sztrájk és tüntetés, de miért éppen most?

„Olyan időszakot választottak, amikor sem a kormány, sem a társadalom nem engedheti meg magának, hogy ne figyeljen rájuk” – értékelt a tanügyi sztrájkkal kapcsolatban Kovászna megye prefektusa, hozzátéve, hogy akár meg is lehetett volna ezt előzni.

Sztrájk és tüntetés, de miért éppen most?
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM