Nem csak egy nap, az egész hétvége a gyermekeké – programkavalkád Székelyföldön

Nem csak egy nap, az egész hétvége a gyermekeké – programkavalkád Székelyföldön

Szinte mindenhol lesznek kézműves foglalkozások. Archív

Fotó: Szigeti Vajk István

Maros és Kovászna megyében egyes helyeken már elrajtoltak a gyermeknapi programok, és egész héten tartanak, máshol csütörtökre sűrítették be azokat. A változatos, gazdag program azonban mindenhol jellemző Csíkszeredától Székelyudvarhelyen át Brassóig és Marosvásárhelyig.

Simon Virág

2023. május 31., 21:012023. május 31., 21:01

2023. május 31., 21:022023. május 31., 21:02

„Óóóóriási gyermeknap Csíkszeredában!” – Facebook-eseményén tette közzé a csíkszeredai városháza az idei gyermeknapi programkavalkádját. A városvezetés június elsején mintegy 10 helyszínen szervez különböző programokat a partnerszervezetekkel közösen.

Koncertek is lesznek

A központi parkban tíz órakor kezdődnek a rendezvények, többek között

lesz jógázás, kutyasimogató, hangyasuli, alpinista falmászás, játékpark, akadálypálya, arcfestés, Lego-robotika, és aprók táncháza.

Továbbá ezen a helyszínen koncerteket is tartanak. A Lábbusz programot népszerűsítő sátorban 10 órától kezdődik Bertóti Johanna Almából ki, körtébe be című koncertje, a park színpadán pedig a budapesti Kiflihajó zenekar lép fel 11-12 óra között, ugyanitt 18 -19 óra között Kecskekatonaság címmel koncert és mesetáncház lesz a sepsiszentgyörgyi FOLKER együttessel és Benkő Évával.

A Majláth Gusztáv Károly téren különböző tematikus sátrak lesznek felállítva: többek között lesz képzőművész sátor, interaktív ügyességi játékok sátor a tipegőknek és mozgásfejlesztő sátor.

A Szabadság téren is lesznek programok, kiállítják a szolgálati járműveket, esetkocsikat 11-18 óra között, és szerveznek motoros programot 12 órától.

A Mikó-vár melletti parkban 10-12 óra között workshopot tartanak az egészséges életmód népszerűsítéséért 6-12 éves gyerekeknek a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház gyermekosztályával.

A promenádon pedig mesebeli gyermeknapi vásárt tartanak, továbbá a központi parkban és a Szabadság téren légvárak, csúszdák és kisvonat várja a gyermekeket.

A Csíki Moziban is alkalomnak megfelelő filmeket tűztek műsorra, a Mavka, az erdő őrzője című animációs kalandfilmet 12 órától, és A tölgy, az erdő szíve című családi természetfilmet 16 óra 30 perctől. A Csíki Játékszínben a Gubanc című bábelőadást mutatják be a színház kamaratermében 10, valamint 12 órai kezdettel.

A gyorskorcsolyapályán bicikliverseny lesz akadálypályával a 12-16 év közötti gyermekeknek. A Ride More Center is csatlakozott a gyermeknapi programokhoz, ezért trambulin-parkja kedvezményes áron, a skate-parkja pedig ingyenesen vehető igénybe ezen a napon.

Galéria

Fotó: Pethő Melánia

Képzeletbeli kisváros Székelyudvarhelyen

A játék évének jegyében szervezik idén a gyermeknapi programsorozatot Székelyudvarhelyen, amelynek ismét a városi park ad otthont csütörtökön. Ennek apropóján

egy történetbe kalauzolják a látogatókat, miszerint egy képzeletbeli kisvárosból eltűnik a játékkedv, amit csak úgy lehet visszahozni, ha a gyerekek különböző próbákat állnak ki.

Az érdeklődők ezenkívül részt vehetnek népi gyerekjátékokon, csapatjátékokban, de ügyességi és labdajátékokkal is kedveskednek a szervezők. Társasjátékból sem lesz hiány, és még egy retró játékokkal ellátott sarkot is birtokba lehet venni.

Robotok is lesznek a parkban, sőt, azok programozásába is betekintést lehet nyerni. A gyereknapi program részeként délelőtt a Veronaki zenekar, 19 órától pedig az Alma együttes lép színpadra.

A Petőfi 200 emlékév alkalmából János vitéz története elevenedik meg majd, vásári bábjáték formájában Gulyás Terkát ismerhetik meg a látogatók. A művelődési házban a székelyudvarhelyi színészek zenével, hangszerekkel kapcsolatos foglalkozást tartanak. A tombolahúzás idén sem marad el, amellyel értékes ajándékokat lehet nyerni, ez alkalommal az Udvarhelyszéki Anyák SzerethetŐk kezdeményezését támogatják a befolyt összegből.

Galéria

Fotó: Lőrincz Csaba

Ingyen látogatható az állatkert Marosvásárhelyen

Marosvásárhelyen már az elmúlt hétvégén megkezdődött a gyermeknap megünneplése, de számos program közül lehet választani csütörtökön, június elsején is.

Jó tudni, hogy a Marosvásárhelyi Állatkertbe június elsején díjmentesen mehetnek be a gyerekek és kézműves foglalkozásokkal, kis koncertekkel várják őket. Meg lehet nézni a nemrég érkezett bengáli fehér tigriskölyköt, Shashát is.

korábban írtuk

Fehér tigriskölyök a marosvásárhelyi állatkert új lakója
Fehér tigriskölyök a marosvásárhelyi állatkert új lakója

Megérkezett a harmadik bengáli fehér tigriskölyök a marosvásárhelyi állatkertbe. Gyereknaptól látogatható lesz.

A közkedvelt, magyarországi Alma együttessel találkozhatnak a gyermekek és nemcsak a marosvásárhelyi Várban, ahol a városháza és a tanfelügyelőség szervez közös programot.

A kupolát játszóházzá alakítják, itt, de máshol is kézműves-foglalkozások lesznek, lehet festeni, rajzolni, agyagozni, bábozni.

A színpadon 10 órakor kezdődik az Alma együttes koncertje, majd az Alunelul, alunelul hai la joc című interaktív előadás.

Mesevásár a bábszínházban

Az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban újra lesz Mesevásár június 1-jén, csütörtökön, a gyermeknap alkalmából reggel 9-től este 7-ig. Péterke és a fityingek címmel szabadtéri zenés foglalkozásra várják 10.30, 13, valamint 17 órától a gyerekeket a bábszínház udvarán, 12 órától a nagyteremben a Csizmás kandúr című előadás tekinthető meg, 16 órától pedig Világvégi kopár fa címmel Bertóti Johanna gyerekkoncertjére kerül sor. Az előcsarnokban mesesarok, az udvaron pedig ügyességi játékok szórakoztatják az aprónépet. 12-16 óra között a Teleki Téka szervezésében könyvkészítő kézművesműhelybe kapcsolódhatnak be a gyerekek.

Rajzkiállítás

Gyermeknapon a Gemma Book Café Kiss Bora színművésznő rajzaiból rendez kiállítást, amelynek a megnyitója június 1-jén, 18 órakor lesz. A rajzokat a képzőművészet terén is kísérletező Kiss Bora színművésznő Markó Béla A pitypangok királya című verseskötetéhez készítette. A megnyitóra a belépés díjtalan. A kiállítás június 30-ig tekinthető meg. A kiállított rajzokat B. Fülöp Erzsébet színművésznő méltatja. Zenél Kováts Anna Tünde előadóművész klasszikus gitáron. A kiállítás kurátorai: Kovács Judit tanár és Kovács Tibor szobrászművész, a Gemma arculattervezői.

Egész hétvégén gyermeknap lesz Gyergyószentmiklóson

Több napon át kínálnak programokat a gyermekeknek Gyergyószentmiklóson.

Csütörtökön délelőtt 10 órától a Dancurás Hegyimentők a Salamon Ernő Gimnázium előtt várnak minden érdeklődő gyereket és fiatalt, akik kipróbálnák magukat a sziklamászásban, betekintenének a hegyimentők életébe vagy akár komolyabban érdeklődnek ezen hivatás iránt.

Több fajta ügyességi játékkal és elsősegélynyújtási bemutatóval készülnek, illetve lehetőség lesz kérdezni mindenről, ami a hegyeket és a hegyi mentést illeti.

A Szabadidőparkban is 10 órától rajtol az egész napos eseménysor. A részvétel regisztrációhoz kötött, a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ Facebook-oldalán közzétett űrlapon lehet bejelentkezni. Bencze Kata vezetésével reggeli tornával kezdenek. 10.30-kor kezdődik a HalVirág Bábszínház Világszép nádszálkisasszony című előadása. A társulat tagjaival ezt követően Fakanálbáb-készítést is kipróbálhatják a gyerekek.

Lesz még itt mászófal, különféle kézműves foglalkozások, lovaglás és lovaskocsikázás, sportvetélkedők, de Minnie és Mickey egér, a közismert rajzfilmfigurák is játékra invitálják a kicsiket.

18 órakor egy különleges koncert következik: a Minestrone Band interaktív koncertjén az is kiderül, hogy miként lesz a sárgarépából furulya, a különböző tökfélékből ütős hangszer, a padlizsánból csattogó, a póréhagymából síp, a káposztából ritmusszekció.

Délután 15 órától kerül sor a Székelyföld Televízió és a Swissbike „Mesélj egy bringáért” versenyének kiértékelőjére és a díjátadóra a ler Potato Bar teraszán, az Öntödében pedig 16 órakor a Figura Stúdió Színház előadása, A kis herceg várja a nézőket. Ugyancsak 16 órakor lesz az új játszótér avatóünnepsége a Szent István-téren.

A gyereknapon 11 órától este 8 óráig kisvonat közlekedik Gyergyószentmiklós területén, amely a Művelődési Ház elől indul félóránként.

Pénteken kétszer is látható lesz az Öntödében a Figura Stúdió Színház legkisebbekhez szóló előadása. A Fellegkuckót 11 és 17 órától is bemutatják.

Marad program ugyanakkor a szombati napra is. A Sláger Centerben található Kalandvárban 11, és 15 órától lesz látható A vízikígyó lánya, Páll Ibolya zenés bábelőadása.

Galéria

Fotó: Pethő Melánia

Gyermeknap Háromszéken

Kézdivásárhelyen már kedd óta tart az önkormányzat, a Vigadó Művelődési Ház és a Wegener Pro Sanitate Alapítvány által szervezett, háromnapos gyerkőcfesztivál. Első nap a Vigadóban zajlottak a programok (báb- és dramatikus színház), szerdától pedig kiköltöztek W. Wegener parkba. Ott gyerekkoncert és -táncház szerepelt a programban, a város szélén található kutyamenhely mellett pedig felavatták Lénárd–Benji Macskaotthont.

Csütörtökön 10 órakor gyerkőctornával indítják a napot, egy órával később kezdődik a gyerkőcolimpia, de lesz színház, koncert, interaktív mesezene, diszkó, továbbá tűzoltó- és rendőr-, utcaseprő- és szemetesautó-bemutató is.

A Felsőháromszéki Kézműves Egyesület tagjai különféle foglalkozásokat vezetnek, és nem marad el az arcfestés, az üvegfúvás és -festés, a gyurmafigura-készítés, az agyagozás, az íjászat, a fafaragás, a családi vetélkedő sem. Ugyanígy

lesz nemezelés, bútorfestés, karkötő-fonás, óriás színező, textilműhely, bőrműhely, fazekasműhely, óriás sakk, kitűző-készítés, elsősegélynyújtás-bemutató, trambulin, baba-mama klub, és még hosszasan sorolhatnánk.

Több helyszínen

Az Erdélyi Szórványmagyarok Kulturális Egyesülete, illetve partnerei, a Barcasági Magyarságért Egyesület és az Erdélyi Szórványmagyarságért Egyesület által immár hatodik alkalommal tető alá hozott Barcasági Gyermekfesztivál is kedden kezdődött. Csütörtökön és pénteken a sepsiszentgyörgyi Folker együttes szórakoztatja a kicsiket három helyszínen (négyfalusi Csángó Ház, apácai művelődési ház, brassói Redut Kulturális Központ), Eszes Gyurka különleges világába kalauzolva el őket. Pénteken 18 órától, valamint vasárnap 11 órától karkötő- és virágkaspó-készítésen, illetve üveg- és cserépfestésen lehet részt venni Miklósi Zsófia Villő és Veres Emese-Gyöngyvér vezetésével a Brassó II Újvárosi Református Egyházközség gyülekezeti termében. Hétfőn 11 és 13 órától pedig a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes új, Katica, az örökké síró királykisasszony című műsorát láthatja a közönség a Redutban.

Galéria

Fotó: Lőrincz Csaba

Diákzenészek is muzsikálnak Sepsiszentgyörgyön

Június 1-jén újra a legkisebbek vehetik birtokukba Sepsiszentgyörgy főterét és az Erzsébet parkot. A főtéren található kőszínpad délelőtt gyerekelőadásoktól, tánc-bemutatóktól lesz hangos:

10 órától a Gyermekek Palotája diákzenészei és modern táncosai csillogtatják meg tehetségüket, ezután gyerek-táncházra kerül sor a Folker együttes közreműködésével.

Délután 14:15-től a brassói Teatrul Strada a Trei hozza el az érdeklődőknek Iezi Cucuieți című előadását (román nyelvű bábelőadás), ezt követően ismét a modern táncé lesz a főszerep. A kőszínpadi programok sorát a magyarországi Kifli együttes gyermekkoncertje zárja 19 órától.

Az Erzsébet parkban 9 és 19 óra között a Dr. Kovács Sándor Cserkészcsapat népi, ügyességi, valamint logikai játékokkal várja a gyerekeket. 10 óra és 18 óra között drótkötélpálya, 11 óra és 18 óra között mászófal kipróbálására is lehetőség lesz, míg a Barabás Lovarda szervezésében lovagolhatnak is a gyerekek. A Mathias Corvinus Kollégium Egyesület 11-13 és 15-17 között különböző kísérletek bemutatása által a természettudományok világába kalauzolja a kicsiket.

Este 8 órakor kezdődik a Kincskeresők Néptáncegyüttes évadzáró előadása a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében.

A minden évben töretlen népszerűségnek örvendő futó-, roller- és kerékpárverseny idén sem hiányozhat a gyereknapi programkínálatból. Az óvodásokat és I-VIII. osztályos tanulókat megcélzó esemény 14-15 óra között zajlik az Alpinsport Egyesület szervezésében, az Erzsébet park felső sétányán. A Cimborák Bábstúdió szervezésében 17 órától az 1x1 királyfi című bábelőadás tekinthető meg Dávid Péter rendezésében.

A nap folyamán, 11 és 18 óra között a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület szervezésében a „pRObléMA?” elnevezésű, a romákkal szembeni előítéletek leküzdését célzó érzékenyítő projekt keretében létrejött fotókiállítást és filmvetítést tekinthetnek meg az érdeklődők.

A Bodok szálloda parkolóját a Kovászna megyei tűzoltóság, valamint a Kovászna megyei rendőrség veszi birtokba, ahol közkedvelt bemutatókkal és programokkal készülnek az érdeklődők számára.

Sepsiszentgyörgy Főterén a Tega Rt. jóvoltából a gyerekek szelektív hulladékgyűjtő bemutatásán vehetnek részt. Ugyanakkor az érdeklődők betekintést nyerhetnek az elsősegélynyújtás rejtelmeibe is a Salvatore Egyesület jóvoltából.

A Cimborák Bábszínház a Tamási Áron Színház előcsarnokába, Bábsimogatóra (interaktív kiállítás) várja a gyerekeket 11 és 12, illetve 13 és 14 óra között, 17 órától az 1x1 Királyfi (r. Dávid Péter) c. zenés mesejátékukat adják elő 5 éven felülieknek a stúdióteremben. Az interaktív kiállításra és az előadásra a belépés ingyenes, de regisztrálni szükséges a 0755-335 400-as telefonszámon, Csüdöm Eszternél.

Gyakorlópálya a kicsiknek

Emellett falvakon is szerveznek gyermeknapi programokat. Például a Gelencei Ifjúsági Szervezet állandó kézműves tevékenységekkel várja a kicsiket a napközi otthon udvarán, az iskolaudvaron sportesemények zajlanak. A Gelencei Önkéntes Tűzoltóság csapata gyakorlópályát épít kicsiknek, a plébánia előtti útszakaszon aszfaltrajz-versenyt tartanak 12 órától, de a művelődési házban is lesznek események.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 28., kedd

Még várják az adományokat

A Fuss NEKI! Csík adománygyűjtő sportesemény szervezetei számára még június 3-ig várják az adományokat a nagykövetek.

Még várják az adományokat
Még várják az adományokat
2024. május 28., kedd

Még várják az adományokat

2024. május 28., kedd

Az aktuális olvasási trendek is befolyásolják egy közkönyvtár kínálatát

Az ország húsz megyéjéből érkező száz könyvtáros osztja meg tapasztalatait azon a konferencián, amelynek Marosvásárhely ad otthont három napon keresztül. Ennek kapcsán arra voltunk kíváncsiak, hogyan tudják bevonzani a legfiatalabb olvasókat a könyvtárak.

Az aktuális olvasási trendek is befolyásolják egy közkönyvtár kínálatát
2024. május 28., kedd

Új helyszínre költözik a tizenkettedik Ditrói Lovasnap

Új helyszínen várja a közönséget a Ditrói Lovasnap szervezőstábja. Vasárnap a labdarúgópálya helyett a Nyáras alatt több mint húsz műsorszám ígér szórakozást a résztvevőknek.

Új helyszínre költözik a tizenkettedik Ditrói Lovasnap
2024. május 28., kedd

Egy ritmusra dobbant több mint száz erdélyi néptáncos szíve

Még a nap is kisütött Sepsiszentgyörgy főterén, ahol több mint száz erdélyi hivatásos néptáncos ropta kedd délután. A villámcsődülettel vette kezdetét a péntekig tartó vándorfesztivál.

Egy ritmusra dobbant több mint száz erdélyi néptáncos szíve
2024. május 28., kedd

Hargita megyébe jórészt a szomszédos megyékből kerül be a kanyaró

Három, Hargita megyével szomszédos megye is az országos lista élén áll a kanyarós megbetegedések lakosságarányos számát tekintve, így, a viszonylag nagy átoltottsági arány ellenére növekszik a fertőzések száma Hargita megyében is.

Hargita megyébe jórészt a szomszédos megyékből kerül be a kanyaró
2024. május 28., kedd

Magunknak csak mi vagyunk fontosak, más nem érdekelt a mi sikereinkben

Csak magunknak vagyunk mi fontosak – fogalmazott Magyarország agrárminisztere egy keddi maksai gazdatalálkozón. Nagy István szerint az EU nem sok jót tartogat a magyar gazdáknak, de most történelmi esély nyílik egy másabb agrárpolitika kialakítására.

Magunknak csak mi vagyunk fontosak, más nem érdekelt a mi sikereinkben
2024. május 28., kedd

Ahol még az is eredménynek számít, hogy a tavalyi sportpályázati kiírás összegét idén megkapják

Összesen 90 ezer lejes keretösszegre pályázhatnak a Gyergyószentmiklósi VSK-nál a városi sportszervezetek. A remények szerint júniusban a tavaly elmaradt kifizetések is megtörténnek.

Ahol még az is eredménynek számít, hogy a tavalyi sportpályázati kiírás összegét idén megkapják
2024. május 28., kedd

Festészeti tárlat nyílik a Tarisznyás Márton Múzeumban

Darvay Tünde Helyi terek / Kozmopolita látomások című festészeti tárlatát nyitják meg szerdán 18 órától a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban.

Festészeti tárlat nyílik a Tarisznyás Márton Múzeumban
2024. május 28., kedd

Bíró Barna Botond: sorsdöntő időkben csak egymásra számíthatunk

Június 9-én helyhatósági és európai parlamenti választásokra is sor kerül. Bíró Barna Botond, Hargita megye tanácsának RMDSZ-es elnökjelöltje számára fontos, hogy a szövetség képviselve legyen, úgy véli az összefogás garantálni tudja a megye fejlesztését

Bíró Barna Botond: sorsdöntő időkben csak egymásra számíthatunk
2024. május 28., kedd

Több Bethlen-negyedi lakásban nem lesz áram Székelyudvarhelyen

Javítási munkálatok miatt nem lesz áram csütörtökön napközben Székelyudvarhelyen több Bethlen-negyedi háztartásban – tájékoztat a polgármesteri hivatal.

Több Bethlen-negyedi lakásban nem lesz áram Székelyudvarhelyen
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!