Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nem tapasztalt kihágásokat a tej-kifli programban a fogyasztóvédelem

Széchely István 2020. január 27., 09:05

A közelmúltban összesen 34 Hargita megyei tanintézetben ellenőrizte le a tej-kifli program termékeit a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, de nem tapasztaltak szabálytalanságokat. A tanév első félévében mindössze egy panaszt kapott a hatóság, akkor bírságoltak is. Két másik tematikus fogyasztóvédelmi ellenőrzésen viszont több tízezer lejre büntettek kereskedelmi egységeket.

Nem tapasztalt kihágásokat a tej-kifli programban a fogyasztóvédelem
galéria
Több mint harminc iskolában járt a fogyasztóvédelem, megvizsgálták a tej- és péktermékeket Fotó: Veres Nándor

A panaszok és a kihágások szempontjából lényegesen jobb a helyzet a Hargita megyei tej-kifli programot illetően a 2019-2020-as tanévben, mint a korábbi években. Az első félévben mindössze egy panaszt kapott a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség a péktermék minőségére, akkor

meg is bírságolták a gyártót, mert a helyszíni ellenőrzésen a kifli minősége nem volt megfelelő, az előírtnál kisebb volt a súlya is, és a szállítási időt sem tartotta be a vállalkozás.

HIRDETÉS

34 iskolát kerestek fel

A közelmúltban tematikus ellenőrzést is végzett az iskolákban a fogyasztóvédelem, az ellenőrök a tej-kifli program termékeit is megvizsgálták. Amint arról Laurențiu Moldovan, a Hargita Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője tájékoztatott,

megyeszerte 34 iskolát kerestek fel, de nem tapasztaltak problémákat az állami tízóraiprogramban a gyerekeknek kiosztott termékekkel kapcsolatban.

Az elmúlt években ez nem így volt, az előző tanévekben számtalan panaszt kapott a hatóság, amelyek leggyakrabban az elkövetett szabálytalanságokról hírhedté vált tordai kifligyártó cég termékeire vonatkoztak. A sorozatos kihágások miatt – számtalan alkalommal penészes, az előírtnál kisebb kiflit vagy szavatossági határidő nélküli péktermékeket biztosított a szállítás gyakoriságára vonatkozó előírást is megszegve –

több kistérség esetében is szerződést bontott a programot lebonyolító Hargita Megyei Tanács a tordai céggel tavaly.

A biotermékekkel, hússal voltak gondok

A megyei fogyasztóvédelmi felügyelőség a boltokban forgalmazott biotermékeket, gyógynövénykészítményeket is ellenőrizte, a frissen elkészült jelentés szerint azon a tematikus ellenőrzésen viszont nem találtak rendben mindent a felkeresett egységekben. A leellenőrzött 13 forgalmazó közül 12-nél kihágásokat észleltek:

egyes termékek nem feleltek meg a gyártó által megadott minőségi paramétereknek, de lejárt szavatosságú árut is találtak az ellenőrök, továbbá hiányos címkézés, illetve az árak nem megfelelő kifüggesztése miatt is bírságoltak.

A kisebb szabálytalanságok miatt csak figyelmeztetést kaptak a cégek, de kilenc vállalkozást meg is bírságoltak, összesen 38 ezer lejre. Az egyetlen kihágás miatt kirótt legnagyobb értékű pénzbüntetést – 5000 lejt – lejárt szavatosságú termékek miatt kapta egy forgalmazó, és a problémás árut is kivonta a forgalomból a fogyasztóvédelem.

Az összes boltban összesen 36 kilogrammnyi problémás termék forgalmazását állították le.

A múlt hónapban, az év végi ünnepek miatti keresletnövekedés miatt a hústermékek forgalmazását is ellenőrizte a Hargita megyei fogyasztóvédelem. Azon az ellenőrzésen a lejárt szavatosság, valamint a származást igazoló címkék hiánya miatt kapta a legnagyobb értékű pénzbüntetéseket több bolt is, összesen 24 ezer lejre bírságolt a fogyasztóvédelmi felügyelőség – tájékoztatott Laurențiu Moldovan.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS