Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nem okozott fennakadásokat a havazás a Csíki-medencében

Iszlai Katalin 2018. február 08., 17:08

Nem okozott fennakadásokat a csütörtöki havazás a Csíki-medencében: bár téli körülmények között zajlott a közlekedés, balesetek nem történtek, az európai és megyei besorolású utak pedig járhatók voltak. A kiadós havazásra vonatkozó sárga jelzés azonban péntek késő délutánig érvényben marad.

Fotó: Pinti Attila

Kiadós havazásra vonatkozó, sárga jelzésű figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az ország nyolc megyéjére. A riasztás pénteken 17 óráig érvényes Hargita, Maros, Szatmár, Beszterce-Naszód, Máramaros, Szucsáva, Botoşani és Neamţ megyékre.

Fotó: Pinti Attila
 

A meteorológiai szolgálat előrejelzésének megfelelően 

csütörtökön már reggel 9 órától havazott Hargita megyében, így az utakon téli körülmények között, esetenként fennakadásokkal lehetett közlekedni, a csíki térségben azonban nem okozott komolyabb problémákat a havazás.

Nem volt fennakadás

A téli körülmények közötti közlekedés tulajdonképpen azt jelenti, hogy 0 és 3 centiméter vastagságú hóréteg borítja az úttestet – tudtuk meg Cătălin Romanescutól, az útügy Hargita megyei kirendeltségének igazgatójától csütörtökön kora délután, amikor az utak állapotáról érdeklődtünk.

HIRDETÉS

Mint mondta,

nem jeleztek feléjük sem fennakadást, sem közúti baleseteket az országutakon, amelyeket folyamatosan csúszásmentesítenek 24 munkagéppel.

Fotó: Pinti Attila

Romanescu szerint a kisebb torlódások az utakon elkerülhetetlenek ilyenkor, hiszen a Hargita megyei utak hegyvidéki besorolásúak, ahol köztudottan kiadósabb havazásokra lehet számítani, mint más térségekben. Hozzátette,

fel vannak készülve a sárga figyelmeztetési jelzésnek megfelelő kiadós havazásra is.

Fotó: Pinti Attila

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálatától szintén megtudtuk, hogy a megyei utakon sem volt fennakadás, nem kaptak erre vonatkozó bejelentést.

Az utak csúszásmentesítésén folyamatosan dolgoznak, a csíki térségben 21 munkagéppel, ebből 13 hókotró, a többi pedig traktor és kotrórakodógép.

Fotó: Pinti Attila

A diszpécser elmondása szerint a megyei utak túlnyomó többsége fekete, járható, csupán a hegyvidéki szakaszok nehézkesebbek, mint például a Büdösfürdő vagy Hargitafürdő felé vezető utak, nagyobb problémák azonban ott sincsenek.

Fekete úttestek

A havazás miatt viszont

nehézkessé vált a közlekedés Csíkszeredában, ez a gépjárművezetők mellett a gyalogosoknak is bosszúságot okozott, hiszen a város több jéggel borított járdáján balesetveszélyes volt haladni.

Fotó: Pinti Attila

Pál Tamás, a hóeltakarítással megbízott Eco-Csík Kft. igazgatója megkeresésünkre elmondta, az ügykezelésükbe tartozó járdákat kivétel nélkül csúszásmentesítették, és folyamatosan dolgoztak ezeken egy munkagéppel. Az utakkal kapcsolatosan hozzátette,

a sürgősségi fokozatok szerint először a főutakat takarították öt munkagéppel, ezek mindenhol járhatók voltak. Ezek megtisztítása után következnek a mellékutcák,

amelyek csúszásmentesítéséhez csak később láttak hozzá. Az igazgató elmondta azt is,

a parkolók takarítása csak a havazás elállta után történik.

Fotó: Pinti Attila

Csütörtök délután három óra körüli terepszemlénk elején azonban már azt láthattuk, hogy Csíkszereda mellékutcáiban is dolgoztak a munkagépek, a város főutcái pedig feketék voltak. Ugyanez mondható el továbbá az európai és megyei utakról is. Az E578 jelzésű európai út például teljesen fekete volt, ahogy a 123A jelzésű megyei út is.

Körutunk során egyedül a 123D jelzésű, Büdösfürdő felé vezető megyei úton láttunk havat, a munkagépek által lenyomott hórétegen azonban fennakadás nélkül lehetett közlekedni.

Ottjártunkkor egy újabb hókotró haladt végig az úton, így az egyik forgalmi sávon szinte teljesen fekete lett az úttest.

Fotó: Pinti Attila

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS