Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nem lőhetik ki a Homoródalmáson garázdálkodó medvét

Fülöp-Székely Botond 2019. november 07., 22:00

Indoklás nélkül utasította el a környezetvédelmi minisztérium a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület kilövési kérelmét, amelyet a Homoródalmáson állatokat pusztító és gyümölcsfákban károkat okozó medve ártalmatlanítása érdekében küldtek el. Sem a vadászok, sem a polgármester nem érti a közömbös hozzáállást.

Hiába a pusztítás és annak megannyi bizonyítéka, a helyzet megoldását nem engedélyezték, így továbbra is garázdálkodhat a nagyvad. Archív Fotó: Ifj. Haáz Sándor

„Nagyon dühítő, hogy mindenféle indoklás nélkül utasították el a kilövési kérelmünket. Nem trófeát akartunk lőni, hanem egy veszélyes medvét. Mire vannak akkor az intervenciós kilövési kvóták?

Mit mondjunk most az embereknek? Mi elvégeztük a dolgunkat, de mégsincs eredmény. Legalább indokolták volna meg az elutasítást

– fakadt ki Mărmureanu-Bíró Leonárd, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület igazgatója. Mint mondta, másfél hónapot vártak a környezetvédelmi minisztérium válaszára, amely

a felsorakoztatott bizonyítékok ellenére sem találta indokoltnak a Homoródalmáson állatokat pusztító és gyümölcsfákban kárt tevő nagyvad kilövését.

Egy utolsó rúgás?

Mărmureanu-Bíró Leonárd rámutatott, több vadásztársulatot is felhívott Kovászna és Hargita megyében is és információi szerint mindenhol elutasították a problémás medvék kilövése érdekében letett kérelmeket. Éppen ezért úgy sejti, hogy a leköszönő kormánynak egy „utolsó rúgása” lehetett a sok elutasítás. Abban reménykedik, hogy

az új vezetők már belátóbbak lesznek és felismerik, hogy valóban sok gondot okoznak a nagyvadak.

Azon is gondolkodik, hogy újra elküldje a kilövési kérelmet a környezetvédelmi minisztériumba.

HIRDETÉS

Folyamatosan látják a medvét

Értetlenül áll a helyzet előtt Tikosi László, homoródalmási polgármester is, hiszen számtalan bizonyíték támasztja alá, hogy egy veszélyes medve kilövésére kértek engedélyt a vadászok.

A károk mellett egy vadkamera felvétel is azt tanúsítja, hogy egy kertbe is bemerészkedett a jól megtermett medve.

Hangsúlyozta, egy bizonyos időszakban folyamatosak voltak a károk, de azóta is rendszeresen látni a nagyvadat a településen. Nem beszélve arról, hogy az elmúlt időszakban több gyümölcsfát is tönkretett.

Nem is egy medvéről van szó, hiszen többet is látnak a faluban és így sem engedélyezik a bizonyítottan problémás vad kilövését. Ez felfoghatatlan számomra. Odakerültünk, hogy az állat élete többet ér az emberekénél?

– fogalmazott a településvezető. Szerinte igenis veszélyben vannak a lakók, és nem szeretné, ha tragédia történne.

„Egyszerűen megkeserítik a garázdálkodó medvék az emberek életét. Nem kellene megvárni, hogy emberekre is támadjanak” – szögezte le. Egyelőre nem tudja, hogy milyen megoldást lehet találni a helyzetre, de erről mindenképp egyeztetni fog a vadászokkal.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS