Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nem lehet beltéri liturgiát tartani – új intézkedéseket rendelt el a gyulafehérvári érsek

Székelyhon 2020. március 19., 20:17 utolsó módosítás: 2020. március 20., 17:59
HIRDETÉS

Új intézkedéseket rendelt el a Gyulafehérvári Főegyházmegyében Kovács Gergely, újonnan kinevezett érsek a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében. Az új rendelkezések értelmében nem lehet beltéri liturgiákat tartani, a hívek felmentést kapnak a kötelező vasárnapi szentmisén való kötelezettség alól, és ajánlatos, hogy a papok az egyedül végzett szentmisét online közvetítsék, ha lehetőségük van rá.

Nem lehet beltéri liturgiát tartani – új intézkedéseket rendelt el a gyulafehérvári érsek
galéria
Csak a szabadban lehet szentmisét tartani, a hívek közötti előírt távolság betartásával. Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

A romkat.ro portálon is közzétett új rendelkezések értelmében a 2020/3-as körlevélben közzétett intézkedések – a 3. és 4. pontok kivételével – továbbra is érvényben maradnak, viszont a szentmisére és más liturgikus cselekményekre, valamint a közösségeink életére vonatkozó rendelkezések a következőképpen alakulnak:

 • Az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerint a megyéspüspök, ha úgy ítéli, felmentést adhat a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól (vö. CIC 87. kán. 1. §.; 1245. kán.). A további intézkedésig a felmentést megadom a főegyházmegye területére.
 • Újabb rendelkezésig felfüggesztem mindennemű nyilvános liturgia beltéri végezését.
 • A nyilvános liturgiák szabadtéri végzése megengedett, amennyiben ha nem több mint 100 hívő van jelen. Az így tartott liturgiákon hívják fel a hívek figyelmét a kötelező távolság betartására (1 méter). Az adománygyűjtés a szertartások végén történjen.
 • A papok a templomokban továbbra is misézzenek, de a hívek részvétele nélkül. Ajánlatos a szentmisék közvetítése, ahogy azt már korábban is javasoltuk.
 • A már felvett miseszándékok sine populo módon engedélyezetten elvégezhetők, vagy az Egyházi Törvénykönyv rendelkezése értelmében áthelyezhetők.
 • A papok lehetőség szerint látogassák (az egészségügyi előírások szigorú betartásával!) és bátorítsák a híveket. Buzdítsák őket az imádságra és a különböző csatornákon közvetített vallásos műsorokba való bekapcsolódásra.
 • Amennyiben lehetséges, az egyes plébániák a Caritas-szal és a helyi hatóságokkal együttműködve szervezzék meg a rászorulókról való gondoskodást (bevásárlás, stb.).
Szentségkiszolgáltatások:
 • Keresztség: Felfüggesztődik a szentség csoportos kiszolgáltatása. A szentséget egyedi esetekben a szűk családi kör jelenlétében szolgáltassuk ki.
 • Házasság: szentmise nélkül történik, a házasulandók családtagjainak jelenlétében.
 • A temetés előtti virrasztás tilos. A szertartást a közvetlen családtagok jelenlétében végezzék.
 • Nincs gyászmise. Ajánljuk fel a híveknek, hogy a járvány elmúltával erre is sor kerül.

A rendelkezések teljes listája ide kattintva olvasható.

HIRDETÉS

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS