HIRDETÉS

Nem kell többé zötykölődniük a mentőautóknak a helikopter-leszállópálya felé vezető úton

Kovács Attila 2017. november 10., 09:56 utolsó módosítás: 2017. november 10., 10:10
HIRDETÉS

Új burkolatot kapott a Csíkszeredához tartozó Erdőalján a 13A jelzésű országúttól a hegyivadász dandárhoz vezető útszakasz, így most akadálytalanul megközelíthető az a leszállóhely, ahol a súlyos betegekért érkező rohammentő-szolgálati helikopterek landolhatnak.

Fotó: Gecse Noémi

Frissen készült aszfalton lehet gurulni, ha letérünk az erdőalji iskola mellett a hegyivadászokhoz vezető útra.

Aki már járt ott, most rá sem ismerne – a korábbi töredezett, éles peremű kátyúkkal tarkított burkolat eltűnt, akadálytalanul lehet közlekedni ott, ahol nemrég még óvatosan haladva is zötykölődtek a járművek és utasaik.

HIRDETÉS

Az útfestések is elkészültek, a helyszínen azt láttuk, hogy csak az útpadka maradt a korábbi burkolat szintjén, így most az úttest széle mintegy tíz centiméterrel magasabb a padkánál.

Fotó: Gecse Noémi

Betegekkel is zötykölődtek

Több mint egy éve létezik egy megállapodás a hegyivadász zászlóalj, a tűzoltóság és a Hargita megyei önkormányzat között arról, hogy a rohammentő-szolgálat (SMURD) légi szállítóeszközei landolhatnak a katonaságnál kialakított helikopter-leszállóhelyen. Ezt a lehetőséget a SMURD igénybe is vette, és

a korábbi mostoha körülmények ellenére a mentőszolgálat járművei több alkalommal is szállítottak súlyos állapotú betegeket ezen az úton az elmúlt egy évben

– tudtuk meg Péter Szilárdtól. A Hargita Megyei Mentőszolgálat vezérigazgatója azt is elmondta, ez egyáltalán nem volt egyszerű, csak nagy óvatossággal közlekedhettek. Ugyanakkor több pilóta nem a hegyivadászoknál levő leszállóhelyre, hanem az országút, illetve a Csibából Csicsóba vezető megyei út közelében landolt gépével, és ott vették át a mentőautók által szállított pácienseket.

Fotó: Gecse Noémi

Elhárult akadályok

A helyzet most jó irányba változott, mivel az újraaszfaltozott úton sokkal könnyebb a leszállóhely megközelítése.

A nemrég elvégzett munkálatot november 14-én veszik át a kivitelezőtől – tudtuk meg a megyei önkormányzattól. „Érdekes, hogy amióta az út elkészült, a helikopter nem jött felénk. Miután az aszfaltozást befejezték, az út javításáról a marosvásárhelyi rohammentő-szolgálat vezetőjét is tájékoztatták, és tudomásom szerint továbbították a pilótáknak, hogy azt a leszállópályát használják, ne az út mellé szálljanak le” – számolt be Péter Szilárd. Az igazgató hozzátette,

fontos, hogy az utat télen is takarítsák, a leszállóhely takarításában pedig a katonák segítenek.

Noha ez a létesítmény világítással is rendelkezik, a pilóták szerint nem eléggé biztonságos ahhoz, hogy éjszaka is használhassák, így a betegek elszállítása ezután is csak nappal történik – tudtuk meg. Az igazgató szerint az ideális megoldás mindenképp a Megyei Sürgősségi Kórház melletti leszállópálya kialakítása lenne, de addig is marad ez a lehetőség számukra.

Fotó: Gecse Noémi

Ötszázezer lejt költöttek

Az 1,2 kilométer hosszúságú útszakasz felújítása 509 ezer lejbe került, a költségek 10 százalékát Csíkszereda helyi önkormányzata, 90 százalékát pedig a Hargita megyei tanács biztosította, a két intézmény által aláírt együttműködési szerződés alapján. A szerződés értelmében télen a hóeltakarítást is a városnak kell biztosítania.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
3 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS