Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nem kedvez az időjárás a mezőgazdaságnak

Fülöp-Székely Botond 2019. május 10., 12:14

A szárazság, a rövid idő alatt lehullott túl sok eső és az alacsony hőmérséklet már most megtizedelte az idei terményt – véli a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. Noha csütörtök reggeli fagy egyelőre nem okozott túl nagy károkat a gyümölcsfák virágaiban, a beporzás nem megfelelő ütemben történik.

Nem kedvez az időjárás a mezőgazdaságnak
galéria
Fáklyák gyújtásával igyekeztek megóvni a ribizlitermést Fotó: Barabás Ákos

Csíkszeredában mínusz 1,8 Celsius-fokot mértek csütörtök hajnalban, és Udvarhelyszéken is több helyen tüzeket kellett gyújtaniuk a gazdáknak, hogy a fagy ne okozzon kárt a gyümölcsfák virágaiban. Ennek ellenére Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint ez még nem okozott túl nagy problémát a gazdáknak. Csíkszeredában például különösen szerencsések voltak, hiszen felhős volt az ég reggel, így nem csökkent le jobban a hőmérséklet. „Éppen a baj határán voltunk, de szerencsére nem léptük azt át” – fogalmazott, megjegyezve, hogy néhol azért lehettek károk. Hozzátette, az elmúlt napok havazásait is elviselték a növények, akkor ugyanis nem csökkent fagypont alá a hőmérséklet.

Másban keresendő a probléma

Török Jenő ettől függetlenül úgy véli, hogy

jóval kevesebb termény lesz idén, mint az előző években, mivel az elmúlt hónapokban – február és április között – nagy volt a szárazság.

Az sem tett jót, hogy májusban két nap alatt annyi eső esett – 50–60 liter/négyzetméter –, amennyinek egy hónap alatt kellett volna. Ennyi csapadékot nem tudott magába szívni a talaj ilyen rövid idő alatt, így a föld csak mintegy harminc centi mélyen nedvesedett át. A helyzet egyáltalán nem kedvez azoknak a növényeknek, amelyek gyökerei mélyen vannak a földben, példaként a lucernát említette a szakember. Ugyanakkor elmondta, hogy a tavasszal elültetett gabonafélék még jó helyzetben vannak, de az őszi vetéseknél nagyjából ötvenszázalékos terménykieséssel kell számolni. Persze jó idő esetén a helyzet még javulhat. A növényvilágnak mindenképpen szüksége van még folyadékra, az ideális az volna, ha 3–4 naponta 15–20 liter csapadék esne a földek négyzetméterére.

Gondok a beporzással

A gyümölcsfák esetében a nem megfelelő beporzás fog gondokat okozni, amennyiben nem változik meg az időjárás. Ennek oka, hogy hét Celsius-fok alatt, illetve esőben és szélben nem aktívak a méhek, amelyek elvégeznék ezt a feladatot. Kijelentette,

roppant szélsőséges az idei időjárás, ami a klímaváltozásnak tudható be.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat