Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Nem járt sikerrel Árus Zsolt Tanasă egyesülete elleni pere

Kovács Attila 2019. november 29., 08:08

Nem számolják fel a Méltóságért Európában Polgári Egyesületet (ADEC), amelyet a magyar és székely jelképek elleni persorozata tett ismertté. A bíróság jogerősen elutasította Árus Zsolt gyergyószentmiklósi civil jogvédő erre vonatkozó keresetét, aki szerint az ítélet jogszerűtlen.

Nem járt sikerrel Árus Zsolt Tanasă egyesülete elleni pere
galéria
Árus Zsolt szerint jogszerűtlen az ítélet. A civil jogvédő gondolkodik a folytatáson Fotó: Gergely Imre

Nem kell tartania a megszüntetéstől a Dan Tanasă blogger vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesületnek, amely a középületekre kitűzött székely zászlók, a Községháza és Városháza feliratok eltávolítását, illetve polgármesterek megbírságolását is elérte az elmúlt években indított perek nyomán. Közel egy éve Árus Zsolt gyergyószentmiklósi civil jogvédő

arra hivatkozva kérte az ADEC felszámolását a bíróságtól, hogy szerinte jogszerűtlenül működik, mert nem teljesítette az egyesületekre és alapítványokra vonatkozó törvényes feltételeket.

A kereset benyújtásakor azt is említette, hogy az egyesület alapszabálya szerint vezetőtanácsának mandátuma két év, ellenben 2014-es alapítása óta nem választottak és nem jegyeztek be a bíróságon új vezetőtanácsot.

A vonatkozó jogszabály szerint egy egyesület jogilag megszűnik, ha több mint egy évig nincs törvényesen megválasztott vezetősége

– indokolta. A jogvédő azt is kifogásolta, hogy az egyesület a magyarokat zaklatja, gyalázza, pedig ezzel ellentétben Románia, a román kultúra, nyelv és hagyományok népszerűsítése, az alapvető emberi jogok védelme a megfogalmazott célkitűzése.

Mivel a felszámolás akkor is megtörténhet, ha az egyesület által követett cél nem egyezik meg azzal, amiért alakult, vagy ha célja, tevékenysége tiltott vagy a közrendbe ütközik, ezt a kifogást is belefoglalta a keresetbe.

Megalapozatlannak minősítették

A pert Bukarest 3. Kerületének Bíróságán tárgyalták,

az elsőfokú ítéletet idén júniusban hirdették ki, elutasítva és megalapozatlannak minősítve Árus keresetét.

Akkor azzal érveltek az elutasítás mellett, hogy az

ADEC 2017-ben meghosszabbította a vezetőtanács mandátumát, és Tanasă jogosan képviseli az egyesületet.

Árus szerint viszont a hivatkozásként felhozott jegyzőkönyv nem volt hitelesítve, nem nyújtották be a bíróságra, nem vették nyilvántartásba, ahogy ezt a törvény előírja. A jogvédő fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, ezt a Bukaresti Ítélőtábla tárgyalta, amely a héten hirdetett jogerős ítéletet. Ebben

helybenhagyta az első fokon eljáró bíróság döntését, és a fellebbezést megalapozatlannak minősítve, elutasította.

Zavaros helyzet

Árus Zsolt megkeresésünkre most úgy vélekedett, az ítélet jogszerűtlen, mert a törvény egyértelműen fogalmaz, ha az egyesületnek nincsen hivatalosan kinevezett vezetősége egy éven keresztül, akkor azt fel kell számolni, ez nem vita tárgya. ,,Itt pedig nem volt ilyen.

Ezt alapfokon a bíró félremagyarázta, összetévesztette az összeülni és a megalakulni igéket, amelyek eléggé különbözők románul is, ezt egy bírónak illene tudni. Másodfokon biztosan nem ez történt, mert a fellebbezésben elmagyaráztam, hogy miről van szó, más kifogást kellett találjanak

– fejtette ki. Az elutasítás oka csak az ítélet indoklásából derül ki, amely még nem készült el. Kérdésünkre, hogy lehet-e még folytatni az ADEC elleni fellépést, Árus azt mondta, a helyzet attól zavaros, hogy most elméletileg van kinevezett vezetősége az ADEC-nek, de ez a mostani egyesület törvénytelen és szabálytalan. ,,Az a határozat, amellyel ezt létrehozták, saját szabályzatukba és a törvénybe is ütközik. Ettől függetlenül a bíróság bejegyezte, tehát kérdéses, hogy miképpen lehet ezt megfogni.

De mindenképp foglalkoztat a kérdés, hogy valamilyen módon szabadítsuk meg az önkormányzatokat ettől az igencsak kártékony egyesülettől

– összegzett. Hozzátette, az ügy várhatóan Strasbourgba, az Emberi Jogok Európai Bírósága elé fog kerülni, az más kérdés, hogy mikor, és milyen formában.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat