Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nemcsak bírságolnak, van, ahol a tilosban parkoló autókat is elszállítják

Simon Virág 2019. március 09., 12:53 utolsó módosítás: 2019. március 09., 12:54
HIRDETÉS

A tilosban parkoló gépkocsik elvontatására készülnek Marosvásárhelyen, miután a helyi önkormányzat erre vonatkozó határozatot fogadott el. Csíkszeredában erre nincs lehetőség, a prefektusi hivatal bíróságon támadta meg az erre is vonatkozó korábbi határozatot. Székelyudvarhelyen a helyi rendőrség ellenőrzi a parkolással kapcsolatos panaszokat, és megbírságolja a törvényszegőket.

Nap mint nap lehet tilosban parkoló autókról fotókat készíteni minden városban Fotó: Barabás Ákos

Marosvásárhelyen hamarosan újra elvontatják a tilosban parkoló gépkocsikat. A helyi önkormányzat legutóbbi ülésén arról döntött, hogy

létrehoznak egy szakosztályt, amely a tilosban parkoló gépkocsik elvontatásáért felel.

Ezzel a feladattal a közterületekért felelős szakigazgatóságot bízták meg, kijelölve a területet is, ahol majd tárolni lehet az elvontatott autókat. Korábban már volt erre példa Marosvásárhelyen, akkor a parkolásért felelős magáncég foglalkozott ezzel.

Fotó: Gábos Albin

Naponta több tíz eset

Jelenleg Marosvásárhelyen a tilosban parkolókat és a mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyeken állomásozókat a helyi rendőrség bírságolhatja. Az eseteket jelenteni lehet, és elég sokan meg is teszik a 112-es sürgősségi hívószámon, de a helyi rendőrség telefonszámán is. Mint Raul Matiș, a helyi rendőrség vezetője elmondta,

naponta több panaszt jeleznek az érintettek, és a parkolást felügyelő helyi rendőrök is.

Van, amikor csak figyelmeztetik a gépkocsivezetőt, de naponta több pénzbírságot is kirónak. Megtudtuk, hogy idén már negyven esetben bírságolták meg azokat, akik a mozgássérülteknek fenntartott helyeket foglalták el, és ennél nagyságrendekkel nagyobb volt a garázsok, udvarok előtt vagy más tiltott helyen parkolókra kirótt pénzbírság.

Fotó: Székelyhon

Nem a büntetés a cél

A törvényes előírások szerint a tilosban parkolókra három büntetőpontnak megfelelő pénzbírság, azaz 475 lej róható ki és 15 napon belül ennek felét kell kifizetni.

Székelyudvarhelyen naponta többször betelefonálnak a helyi rendőrségnek azok az személyek, akik nem tudnak ki- vagy behajtani udvaraikra, garázsaikba, mert a kapu előtti helyet törvénytelenül elfoglalták. Mint László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője érdeklődésünkre elmondta, legtöbben a ki- és behajtók elfoglalása miatt telefonálnak, jóval kevesebben azért, hogy elfoglalták a mozgássérülteknek fenntartott helyeket. „Általában figyelmeztetjük a sofőröket, hogy elállták a haza vagy munkába igyekvő sofőrök útját, illetve jogtalanul foglalták el a parkolóhelyet.

Az adatbázisunkban nyilvántartjuk azokat a gépkocsivezetőket, akiket már többször kellett figyelmeztetni, és amikor kiderül, hogy visszaesők, a harmadik esetben már pénzbírságot is kiszabunk

– magyarázta László Szabolcs. Minden eset egyedi, hiszen a helyi rendőr figyelembe veszi, hogy valaki csak megállt vagy leparkolt, és azt is, hogy milyen helyen, mi célból tette ezt.

Fotó: Kozán István

Csíkszeredában a közlekedésrendészet lép

Megkérdeztük a csíkszeredai alpolgármestert, Szőke Domokost, hogy jelenleg elvontatják-e a tilosban parkoló autókat a megyeszékhelyen. „Sajnos azt az önkormányzati határozatot, amelynek alapján ezt megtehettük volna, a Hargita Megyei Prefektus Intézménye megtámadta a törvényszéken. Így

egyelőre nem áll módunkban eljárni a tilosban parkoló autókkal szemben.

A bírósági eljárás ugyanakkor a fizetéses parkolási rendszer felfüggesztését, átmeneti megszüntetését is maga után vonta” – fejtette ki.

HIRDETÉS

A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Gheorghe Filip érdeklődésünkre elmondta, hogy a tilosban megálló vagy parkoló személyek ellen a közlekedésrendészek járnak el. Ezt megteszik lakossági bejelentésre is, de ezen felül is szoktak helyszíni terepszemléket tartani, és megbírságolják azokat, akik elfoglalják a mozgássérülteknek fenntartott helyeket vagy a kapubejárókat, illetve olyan helyen parkolnak, ahol ezt a táblák tiltják.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS